Steekmarkeerders Gebruiken – Alles Over Steekmarkeerders In Breiwerk

Meer overzicht graag! Als je wat ingewikkelder patronen gaat breien, zijn steekmarkeerders onmisbaar om te kunnen zien waar je mee bezig bent. Ik ga je alles vertellen over steekmarkeerders gebruiken met breien.

Wat Zijn Steekmarkeerders?

Steekmarkeerders zijn voorwerpjes waarmee je iets kan aangeven in je breiwerk, zodat je minder snel in de war raakt. Je hebt verschillende soorten steekmarkeerders.

Alle Soorten Steekmarkeerders

Grofweg kan je steekmarkeerders verdelen in dichte steekmarkeerders en steekmarkeerders die je kan openen. Beide varianten kan je in verschillende kleuren en materialen krijgen, dit is handig om verschillende dingen in je breiwerk mee aan te geven. 

Dichte Steekmarkeerders

Dichte steekmarkeerders zijn ringetjes die je om je breinaald schuift. Je kan ze kopen, maar het kan ook een stukje draad zijn dat je dicht hebt geknoopt. Er zijn ook grappige doe het zelf opties zoals een stukje van een rietje afknippen of een klein haarelastiekje gebruiken. Deze steekmarkeerders schuif je iedere keer van je linkerbreinaald op je rechterbreinaald als je ze tegenkomt. 

Steekmarkeerders Die Openen

Steekmarkeerders met een sluiting zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. Je hebt prachtige versies met versiering en bedels. Hoe meer tierelantijntjes, hoe sneller het in je breiwerk blijft hangen, let daar dus op.

De sluiting van deze steekmarkeerders zou redelijk lastig te openen moeten zijn, zodat ze goed blijven zitten.  

Hoe Gebruik Je Een Steekmarkeerder Met Breien?

Steekmarkeerders zijn heel veelzijdige gadgets bij het breien. Steekmarkeerders gebruiken is heel geschikt voor beginners, omdat het je helpt om dingen overzichtelijk te houden. Ik ga je uitleggen hoe en wanneer je ze gebruikt.

1 regel, brei nooit je steekmarkeerder mee!

Vooral als je een draadje gebruikt om te markeren, kan je nog wel eens in je markeerder breien, dat is dus niet zo handig. Steekmarkeerders schuif je simpelweg van je linkerbreinaald op je rechterbreinaald zodra je ze tegenkomt. 

Verschillende Situaties Om Een Steekmarkeerder Te Gebruiken

Hieronder leg ik alle opties uit die je hebt om steekmarkeerders te gebruiken en hoe je dat doet. 

Tussen Herhalingen Van Het Steekpatroon

Vaak wordt dit gedaan bij ingewikkelde steekpatronen met kant of kabels bijvoorbeeld. Maar je kan het ook heel goed gebruiken bij steekpatronen die eenvoudiger zijn om je te helpen. Je plaatst de steekmarkeerder dan op de rechterbreinaald nadat je de laatste steek van een herhaling hebt gebreid. Dit geeft je een seintje tijdens het breien dat je iedere keer dat je een steekmarkeerder tegenkomt, opnieuw moet beginnen aan een herhaling.

steekmarkeerders gebruiken tussen patroonherhaling

Je kan hiervoor alle soorten steekmarkeerders gebruiken. Let op dat de steekmarkeerder niet te dik of te groot is (vaak bij de plastic varianten). Het is erg onhandig breien als je iedere 10 steken een bulky steekmarkeerder moet opschuiven. 

Tussen Bepaalde Delen Van Het Breiwerk

Bij sommige breiwerken brei je verschillende onderdelen tegelijk. Dit is bijvoorbeeld zo bij een raglan trui, dan brei je de voorkant, de mouwen en de achterkant van de trui tegelijkertijd in het rond. Je plaatst dan een steekmarkeerder op de grens tussen deze onderdelen. Dit geeft overzicht! 

Ook hier maakt het niet uit welk type steekmarkeerder je gebruikt. 

Om Een Actie Aan Te Geven

Dit is de nuttigste functie van steekmarkeerders denk ik! Als je eenmaal iets ingewikkelder patronen gaat breien met minderingen en meerderingen, dan is steekmarkeerder om aan te geven wanneer je dit moet doen onmisbaar! Bij de bovenkant van een muts brei je een mindering iedere zoveel steken. Je kan dan bedenken dat je de mindering altijd doet met de laatste 2 steken voor de steekmarkeerder. Zo hoef je niet iedere keer steken te tellen. Het maakt het breien echt veel makkelijker!

Hiervoor kan je alle soorten steekmarkeerders gebruiken. 

Aan Het Begin Van Een Toer Bij Rondbreien

Met rondbreien brei je eigenlijk in een grote spiraal omhoog. Als je het begin van een toer niet zou aangeven met een steekmarkeerder zou je geen idee hebben waar je bent. Bij een normaal rondbreiproject is dit makkelijk, gewoon een steekmarkeerder plaatsen voordat je de steken met elkaar verbindt in het rond. Het is handig om hier een ander kleurtje of soort steekmarkeerder voor te gebruiken dan die je gebruikt in je breiwerk zelf voor andere functies. Zo kan je niet in de war raken.

Als je gaat rondbreien met weinig steken op sokkennaalden of met magic loop bijvoorbeeld, dan kan je geen steekmarkeerder op je breinaald hangen. Hier heb je een steekmarkeerder met sluiting voor nodig. Deze kan je als een oorbel in je breiwerk hangen. Dwars door de eerste steek van de toer heen. Als je verder breit zal de steekmarkeerder dus steeds verder uit beeld komen, omdat hij gewoon blijft hangen onderaan je breiwerk. Dit is op zich niet erg, maar als je het meer in beeld wil hebben zou je een nieuwe steekmarkeerder kunnen plaatsten op 10 toeren boven de eerste. Je telt hiervoor 10 steken omhoog vanaf je steekmarkeerder in een rechte kolom omhoog. Plaats dan je nieuwe markeerder.

Aan De Voorkant Van Je Breiwerk Hangen

Soms heb je breiwerk waarbij er een duidelijke voor- en achterkant horen te zijn. Je kan dan een bepaalde kleur steekmarkeerder in je breiwerk hangen voor de duidelijkheid. Je gebruikt hiervoor dus weer een steekmarkeerder met sluiting. Voorbeelden hiervan zijn de voorkant van een trui of de voorkant van een sok. 

Een Onderdeel Van Je Breiwerk Markeren

Dit is een beetje hetzelfde als de vorige optie, maar dan iets meer algemeen. Soms wil je een bepaald onderdeel van je breiwerk markeren, bijvoorbeeld de linkerkant van een sok. Dit is gewoon een geheugensteuntje voor jezelf. Je zou zelfs een klein papiertje met wat je wil markeren aan je steekmarkeerder kunnen rijgen, voordat je het in je breiwerk hangt. Op die manier kan je niet vergeten wat je hebt gemarkeerd, ook als het breiwerk een paar maanden niet gebreid wordt. 

Om Naalden/Toeren Te Tellen

Als het belangrijk is om de naalden of toeren te tellen, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld iedere 10 naalden of toeren een steekmarkeerder in je werk te hangen. Dit is dus een steekmarkeerder met sluiting. Hang deze in de eerste steek van je naald of toer. Dit maakt tellen uiteindelijk heel veel makkelijker. Ik doe dit altijd met sokken, want het is wel handig als de 2e sok net zo lang wordt als de 1e! Op die manier hoef je niet continue te blijven tellen. 

Wat Is De Beste Steekmarkeerder?

Ik zei al eerder dat te dikke of te grote steekmarkeerders niet prettig werken. Ze zitten echt in de weg. Mijn favoriet zijn de veiligheidsspeld type steekmarkeerders, van metaal en heel duurzaam, glad en dun. Ze zijn veelzijdig en voor alle soorten markeringen te gebruiken. Vroeger was ik dolblij als ik een broek kocht waar zo’n exemplaar in zat om het prijskaartje aan te hangen. Ik had 4 van die dingen verzameld waar ik super zuinig op was! Inmiddels heeft de breiwereld ontdekt hoe handig deze dingen zijn en worden ze nu gewoon verkocht in allerlei kleurtjes. 

Een andere simpele steekmarkeerder die echt heel goed werkt is een klein lusje gemaakt van dun katoen breigaren of borduurgaren. Deze zijn dun, zitten niet in de weg en zijn zacht zodat ze kwetsbaardere houten breinaalden niet kunnen beschadigen. Als je dit garen al in huis had, zijn ze ook nog eens gratis te maken van restjes die je anders zou weggooien!

Filmpje Over Steekmarkeerders Gebruiken Met Breien

In dit filmpje laat ik je alles zien over steekmarkeerders gebruiken met breien. 

Heel veel breiplezier!