De Beste Hack Voor Een Proeflapje Breien In Het Rond

Heb jij ook weleens last van een goed passende trui, maar met te strakke mouwen? Het zou best kunnen dat je stekenverhouding in het rond anders was! Ik maakte eerder een uitgebreide blogpost over proeflapjes breien. Daar leg ik alle algemene principes van proeflapjes uit. 

Met rondbreien heb je soms een andere stekenverhouding dan met recht breien. Het is dus heel belangrijk om ook je stekenverhouding in het rond te weten en ik ga je hier uitleggen hoe je een proeflapje in het rond kan maken zonder dat je een heleboel steken hoeft op te zetten. 

Waarom Is De Stekenverhouding Anders In Het Rond?

Je stekenverhouding, in tricotsteek, is soms anders bij breien in het rond omdat je alleen maar rechte steken maakt. Als je een plat breiwerk in tricotsteek hebt, wissel je een naald recht af met een naald averecht. De naald die je averecht breit kan bij sommige breisters wat losser of strakker zijn dan de rechte naald. Door de afwisseling tussen losse en strakke naalden krijg je een andere stekenverhouding. 

Een Proeflapje Met Alleen Maar Rechte Steken

Het is belangrijk om een proeflapje te gaan maken waarbij je alleen maar rechte steken gaat breien, zodat je een betrouwbare stekenverhouding kan meten voor je project. Je zou natuurlijk een rondbreinaald kunnen gebruiken en genoeg steken opzetten om deze helemaal te vullen. Meestal is dat veel teveel werk en ook eigenlijk niet nodig. Ik ga je een handige hack uitleggen om dit veel sneller te doen!

Voor Breien Met 2 Kleuren

Als je een breiwerk met 2 (of meer) kleuren tegelijk gaat breien (Fair Isle), is deze methode voor een proeflapje ook ideaal! Zo kan je testen of de kleuren mooi bij elkaar passen en oefenen met het patroon zonder dat je averechte steken hoeft te breien.

Hoe Brei Je Een Proeflapje Voor Rondbreien?

Je proeflapje ga je maken op een rondbreinaald. Je zet een ruim aantal steken steken op en je gaat de eerste naald breien met rechte steken. 

Nu komt de truc, in plaats van de breinaald overgeven aan je linkerhand, ga je je breiwerk naar de andere punt van je rondbreinaald toe schuiven. De draad hangt nu dus helemaal aan de linkerkant van je breiwerk, terwijl je de steek wil breien aan de rechterkant. Je  gaat die draad erbij pakken, helemaal vanaf de andere kant om weer te gaan breien. Trek de draad niet strak! Laat deze losjes achter je proeflapje hangen. 

proeflapje voor rondbreien lange float

Verder Breien Aan Je Proeflapje Voor Rondbreien

Iedere keer als je een naald gebreid hebt, schuif je het breiwerk naar de andere punt van je rondbreinaald. Bedwing de impuls om je breinaald over te pakken in je linkerhand! Blijf iedere naald recht breien en blijf ze opschuiven. 

De onderste rand van het proeflapje gaat wel krullen, om dit te voorkomen zou je de onderste rand in ribbelsteek kunnen breien. Je gaat dan een naald recht met een naald averecht afwisselen de eerste 4 naalden.  

Het Proeflapje In Het Rond

Je resultaat is een lapje met allemaal losse draden erachter. Op dit proeflapje kan je nu betrouwbaar meten wat jouw stekenverhouding in het rond is! 

Proeflapje in het rond
Jouw echte proeflapje is natuurlijk groter om betrouwbaar te kunnen meten!

Het Meten Van Je Proeflapje In Het Rond

Met al die losse draden erachter kan je niet handig en betrouwbaar meten. Je moet de losse draadjes doorknippen zodat ze aan de zijkant van je breiwerk zitten. Je gaat je proeflapje wel eerst wassen en blocken voordat je de draden doorknipt!

Als de de doorgeknipte draden nu netjes aan de zijkanten legt, kan je je stekenverhouding op het lapje meten. Dit is jouw stekenverhouding in het rond! 

Let erop dat de steken aan de zijkanten erg losjes zullen zijn, dus begin met meten ongeveer 4 steken vanaf de rand om een betrouwbare meting te krijgen. Om te leren hoe je precies moet meten verwijs ik naar mijn blogpost over proeflapjes. 

Filmpje Proeflapje Voor Rondbreien

In dit filmpje laat ik je stap voor stap zien hoe je een proeflapje maakt voor breien in het rond.

Heel veel breiplezier!