Breien – Meerderen voor beginners

MEERDEREN IN JE BREIWERK

Als je moet meerderen in een patroon dan ben je vast al iets verder met breien. Misschien maak je een mooie poncho of een trui? Er zijn natuurlijk (zoals bij alles met breien) weer verschillende manieren om te meerderen. De makkelijkste manier om een extra steek op je breinaald te krijgen is door een omslag te maken met je draad. Je krijgt dan natuurlijk een bijpassend gat in je breiwerk, dit kan een mooi detail zijn in je breiwerk. 

 

mooie omslagen

Jij wil natuurlijk ook weten hoe je een extra steek maakt zonder gatenkaas. Mijn doel met deze blogpost is om je een manier te geven die veelzijdig is, redelijk ‘onzichtbaar’ en die je bijna altijd wel kan gebruiken. 

Voor nu wil je vast graag verder met je breiwerk, dus ik ga je 2 meerderingen laten zien, eentje die naar rechts leunt en eentje die naar links leunt. Ze zijn dus gespiegeld. Dat is belangrijk om een symmetrisch effect te krijgen, bijvoorbeeld bij de meerderingen bij een raglan trui.

 

raglan trui
meerderingen

Naar links leunende meerdering en naar rechts leunende meerdering (vreemd genoeg *maar gelukkig* worden vaak de engelse afkortingen gebruikt M1L – make 1 left en M1R – make 1 right)

Voor deze meerdering ga je een extra steek creëren tussen je steken. Dit doe je door een steek te breien in het draadje tussen je steken. 

meerderen tussendraadje

Helaas kan je dit draadje niet gewoon op je linkerbreinaald zetten en recht breien, dan krijg je namelijk een gat! Je moet ervoor zorgen dat de steek GEDRAAID gebreid gaat worden. Het verschil tussen de M1L en de M1R is de richting waarop het draadje is gedraaid.

close up links en rechts meerdering

De uitvoering van deze steek is het makkelijkst te zien in een filmpje, dus die heb ik natuurlijk gemaakt!

In dit filmpje geef stap voor stap uitleg voor het meerderen met M1L en M1R.

Als er niet in je patroon staat welke kant je meerdering op moet leunen, dan kies je gewoon de meerdering die voor jou het makkelijkst is om te breien! 

 

Heel veel breiplezier!