De Ronde Sokken Hiel Breien – Voor Alle Sokmaten!

De Sokken Hiel

De sokken hiel breien, het lijkt bijna magisch dat je de hoek om kan breien! Er zijn veel manieren om de hiel van sokken te breien. Ik ga de manier laten zien die veel gebruikt wordt door beginnende sokkenbreiers, ook al is dit niet voor iedereen de makkelijkste manier om sokken te breien! Wil je wel een hele makkelijke manier leren om sokken te breien, kijk dan eens bij mijn stap voor stap gratis cursus!

De Hollandse Hiel En De Franse Hiel

Ons land heeft zijn eigen traditionele wereldberoemde Hollandse hiel. De Hollandse hiel is ook wel bekend als de vierkante hiel. Deze hiel past goed bij mensen met een smalle hiel, smalle voet en lage wreef. Voor mij is deze pasvorm niet de beste en dat geldt voor meer sokkenbreiers. 

De hiel die in Nederland het meest wordt gebreid is de ronde hiel, ook wel de Franse hiel genoemd. Dit type hiel geeft net iets meer ruimte rondom de wreef. Dat komt omdat je meer steken over hebt na het breien van de kleine hiel dan bij de Hollandse hiel. De ronde hiel vormt ook iets meer naar de achterkant van de hiel. 

Deze beide hieltypes worden meestal door elkaar gebruikt, waarbij de Franse hiel de Hollandse hiel wordt genoemd, maar het zijn echt verschillende constructies!

franse vs hollandse hiel
Links de Hollandse hiel (vierkant), rechts de Franse hiel (rond)

Ik ga in deze blogpost uitleg geven over het breien van de ronde hiel, oftewel de Franse hiel. Met deze uitleg kan je een hiel breien voor ieder aantal steken, dus ook voor babysokjes of kindersokken. Ik zal instructies geven voor het breien van de ronde hiel met magic loop/2 rondbreinaalden en met sokkennaalden. Onderaan staat een filmpje als je het prettig vind om mee te kijken.

De Hiel Breien Van Een Sok

Sokken met deze traditionele constructie brei je in het rond vanaf de boord naar de tenen. Ik geef uitleg voor standaard traditionele sokken voor volwassenen. Een standaard aantal steken voor sokken is 64 steken. Dat aantal gebruik ik dus in mijn voorbeeld. 

Afkortingen

GK = goede kant

VK = verkeerde kant

r = rechte steek

av = averechte steek

Lifeline Plaatsen

Voordat je met de hiel gaat beginnen raad ik aan om een lifeline te plaatsen op de laatste toer van het been van je sok. Mocht het helemaal mis gaan, dan is het tenminste makkelijk om opnieuw te beginnen. Als je wil weten wat een lifeline is en hoe je deze plaatst, klik dan hier voor mijn blogpost.

Verstevigde Hiel Of Niet?

Het is fijn om deze flap verstevigd te breien, zodat de sokken niet te snel slijten in je schoenen. Dit zal ik bij de instructies hieronder verder uitleggen. Voor je eerste ronde hiel kan je deze ook gewoon in tricotsteek te maken. Als jij meerdere nieuwe dingen tegelijk kan leren, kan je ook meteen de verstevigde hiel leren. 

De Constructie Van De Ronde Hiel

De hiel ga je breien over de helft van het totale aantal steken. Je breit een vierkante flap (de grote hiel) heen en weer, dus niet meer in het rond. 

Nadat je een vierkante hielflap hebt gemaakt ga je ervoor zorgen dat je de onderkant van de hiel vormt en een beetje de hoek omgaat. Dit lijkt ingewikkeld, maar eigenlijk valt het best mee. Dit onderdeel noem je de kleine hiel en het is het kleine stukje dat onder de achterkant van je hiel zit 

Grote hiel kleine hiel spie

Nadat je de hoek om bent, wil je weer in het rond gaan breien. Om dit te kunnen doen ga je steken opnemen langs de hiel. Dit is voor beginners meestal het spannendste en lastigste deel. Geen zorgen, in de uitleg en het filmpje hieronder laat ik het stap voor stap zien!

Eerst neem je steken op langs de linker zijkant van de hiel, daarna brei je de bovenkant van de voet, daarna neem je ook steken op langs de rechter zijkant van de hiel. Dit zorgt ervoor dat je weer verder kan rondbreien. 

De steken kan je het beste anders verdelen op je breinaalden om overzicht te bewaren als je de spie gaat breien. Dit leg ik ook uit hieronder. 

De Grote Hiel Breien

Zoals gezegd, begin je de hiel te breien als je tevreden bent met de lengte van het been. Ik brei meestal 90 toeren inclusief boord van 20 toeren voor standaard sokken. Tussen 80-100 toeren is een gemiddelde sokhoogte. Hier kan je lezen hoe je precies toeren moet tellen in boordsteek en tricotsteek. 

Vanaf het begin van je toer ga je nu beginnen aan de hiel over de helft van het totale aantal steken dat je hebt in je toer. Als er geen speciaal stekenpatroon in je sok zit, kan je dit doen over de eerste helft van de toer. 

grote hiel

Je breit de grote hiel als volgt:

GK: 1 steek averecht afhalen (gewoon de steek overzetten van de linkerbreinaald naar de rechterbreinaald zonder te draaien), de rest van de steken recht breien.

Draai om.

VK: 1 steek averecht afhalen, de rest van de steken averecht breien. 

Herhaal deze 2 naalden net zo vaak als het aantal hielsteken dat je hebt. 

Brei je een standaard sok met 64 steken, dan brei je de hiel over 32 steken. Je gaat dan ook 32 naalden breien voor de grote hiel. Je eindigt met een VK. 

Wil je een verstevigde hiel, brei dan de 2 naalden voor de grote hiel als volgt:

GK: 1 steek averecht afhalen, *1 r, 1 steek averecht afhalen* tot 1 steek voor het einde, 1 r.

VK: 1 steek averecht afhalen, de rest van de steken averecht breien. 

De Kleine Hiel Breien

Nu je een vierkant flapje hebt gemaakt, ben je klaar om de kleine hiel te breien. Dit is het punt waar de vierkante en ronde hiel van elkaar verschillen. Ik ga de ronde hiel uitleggen, omdat die bij de meeste mensen het beste zit. 

Plaats een steekmarkeerder in het midden van de flap (dus tussen steek 16 en 17 als je 32 steken hebt).

GK: 1 steek averecht afhalen, brei recht tot 2 steken na de steekmarkeerder, AAB, 1 r.  

Draai om.

VK: 1 steek averecht afhalen, brei averecht tot 2 steken na de steekmarkeerder, 2 steken averecht samenbreien, 1 av. 

Draai om.

Kijk even goed naar je hiel om te zien wat je hebt gedaan. Je ziet dat er nu steken in het midden zijn met aan weerszijden een ‘gat’.

kleine hiel verkeerde kant
Steken aan weerszijden van het gat met elkaar samenbreien

Je gaat het gat bij iedere naald steeds dichtmaken door de steken aan weerszijden van het gat met elkaar samen te breien met een mindering. 

GK: 1 steek averecht afhalen, brei recht tot 1 steek voor het gat, AAB, 1 r. 

Draai om. 

VK: 1 steek averecht afhalen, brei averecht tot 1 steek voor het gat, 2 steken averecht samenbreien, 1 av. 

Draai om.

Herhaal de laatste 2 naalden tot er geen gat meer is. Je eindigt met een mindering aan de zijkanten van de hiel zonder dat je de extra steek naast de mindering nog kan breien, dit is niet erg. De laatste steek van de kleine hiel is de laatste mindering aan de verkeerde kant. 

kleine hiel met SM
De kleine hiel compleet

Nu is er nog 1 laatste naald om te breien zodat je uitkomt aan de linkerzijkant om steken op te nemen. 

GK: 1 steek averecht afhalen, brei recht tot het einde. 

Steken Opnemen Aan de Zijkant Van De Hiel

Het meest intimiderende deel van de hiel breien! Maar eigenlijk valt het best mee hoor, ik ga je een makkelijke manier laten zien waarmee het eigenlijk niet mis kan gaan! Op deze manier van steken opnemen langs de hiel krijg je ook geen ribbel aan de binnenkant van de sok. Heel geschikt dus voor mensen met gevoelige voeten. 

Als eerste zet je een ENKELE draad van de kantsteek van de zijkant van de hielflap op een sokkennaaldje. Dit is het makkelijkst te doen vanaf de verkeerde kant van de flap, omdat de rand zal omkrullen naar binnen

steken opnemen langs hiel
Enkele draad opnemen en deze verdraaid breien

Als je 32 naalden hebt gebreid voor de grote hiel, heb je nu 16 steken op het breinaaldje (of de helft van het aantal naalden dat je de flap hebt gebreid). 

Ga deze 16 steken nu in het voorste pootje breien. Je zal merken dat dit ervoor zorgt dat de steken draaien. Dit doe je om gaatjes te voorkomen. 

Tussen de 16 opgenomen steken en de steken van de bovenvoet, die tot nu toe zaten te wachten terwijl je de hiel ging breien, ontstaat een gat als je nu gewoon doorgaat met breien. 

Dat wil je natuurlijk niet, dus om dit te voorkomen ga je een extra steek opnemen in de hoek. Er zijn meerdere manieren om dit gat te dichten, maar dit vind ik de methode met het mooiste resultaat. 

steken opnemen in de hoek
2 lussen opnemen en deze recht samenbreien in de hoek

Op deze manier neem je de steken op.

Deze steek brei je recht samen.

Plaats een steekmarkeerder.

Brei nu de 32 steken van de bovenvoet. 

Plaats een steekmarkeerder

Je bent nu weer bij een hoekpunt, dus je gaat opnieuw een extra steek opnemen om een gat te voorkomen op precies dezelfde manier als net. 

Nu zet je weer 16 steken van de andere zijkant van de hiel op een naaldje en brei je deze door het achterste pootje, waardoor de steken weer gedraaid raken.

Gefeliciteerd, het moeilijkste deel zit erop!

Steken Opnieuw Verdelen Over Je Breinaalden

Op dit punt kan het handig zijn om de steken opnieuw te verdelen, zodat het overzichtelijk is wanneer je de spie gaat breien. 

Je hebt nu:

 • De steken van de kleine hiel met een steekmarkeerder in het midden
 • De opgenomen steken van de eerste zijkant
 • De steken van de bovenvoet
 • De opgenomen steken van de tweede zijkant

Je bent nu op het punt aangekomen om de steken van de kleine hiel te breien. Halverwege, dat is na 11 steken als je je hiel gemaakt hebt over 32 steken, zit een steekmarkeerder. Dit is het nieuwe begin van de toer. 

Brei tot de steekmarkeerder om de toer waarbij je de steken opnam helemaal af te maken. Nu kan je je steken opnieuw verdelen en beginnen aan de spie. 

Voor magic loop/2 rondbreinaalden:

Verdeel je steken nu zo dat de 2e helft van de steken van de kleine hiel, samen met de opgenomen steken van de tweede zijkant en de HELFT van de steken van de bovenvoet op 1 naald zitten. De rest van de steken zitten op de andere naald.

Er zit een steekmarkeerder tussen de opgenomen steken en de steken van de bovenvoet. 

Stekenverdeling magic loop

Voor sokkennaalden:

Verdeel je steken over 4 naalden als volgt: 

Naald 1: de tweede helft van de steken van de kleine hiel en de opgenomen steken van de tweede zijkant. 

Naald 2: de HELFT van de steken van de bovenvoet.

Naald 3: de andere helft van de steken van de bovenvoet.

Naald 4: de opgenomen steken van de eerste zijkant en de eerste helft van de steken van de kleine hiel. 

Stekenverdeling sokkennaalden

De Spie Breien

Je bent nu klaar om de spie te breien, raar woord, maar niet moeilijk te doen. De spie brei je in het rond en zorgt ervoor dat je weer het juiste aantal steken krijgt voor de voet. Dat is dus hetzelfde aantal steken als je had opgezet om de sok te breien (64 in mijn voorbeeld). 

Je breit de spie in het rond als volgt:

Magic loop/2 rondbreinaalden:

Toer 1: brei recht tot 2 steken voor de steekmarkeerder, brei 2 steken recht samen. 

Haal steekmarkeerder af naar de rechterbreinaald. Brei alle steken van de bovenvoet tot de volgende steekmarkeerder. 

Haal steekmarkeerder af naar de rechterbreinaald. AAB, brei recht tot het einde van de toer.

Toer 2: brei alle steken recht. 

Deze 2 toeren herhaal je tot je het juiste aantal steken hebt. 

Sokkennaalden:

Toer 1: brei recht tot 2 steken voor de steekmarkeerder, brei 2 steken recht samen. Brei alle steken van de bovenvoet tot de steekmarkeerder. 

AAB, brei recht tot het einde van de toer.

Toer 2: brei alle steken recht. 

Deze 2 toeren herhaal je tot je het juiste aantal steken hebt. 

Je hiel is nu helemaal compleet! Je bent klaar om de voet en de teen te breien. Hier zal ik later meer over schrijven.

Filmpje Ronde Hiel Breien

In dit filmpje laat ik je stap voor stap zien hoe je de ronde hiel voor een sok moet breien. 

Heel veel breiplezier!

7 gedachten over “De Ronde Sokken Hiel Breien – Voor Alle Sokmaten!”

 1. Hoi Kim ik ben mijn allereerste sok aan het breien, met behulp van jouw duidelijke filmpjes en uitleg ben nu bezig met de spie maar hoe nu verder met de voet en de teen daar kan ik geen filmpje van vinden op jouw website
  Groetjes Elma Kreeft

  • Hoi Elma,
   Nee daar heb ik nog geen losse filmpjes van, alleen in mijn cursus sokken breien behandel ik de voet en teen!

 2. Hoe de voet en teen verder breien op rondbreinaalden, de grote en kleine en sie heb ik al klaar, maar hoe moet het nu verder? Kun je me helpen? Bedankt

 3. Hoi Kim,
  Superduidelijk blog en filmpjes. Veel van geleerd.
  Alleen schrijf je in je blog over de ronde hiel dat je 16 steken + 1 hoeksteek moet opnemen en in het filmpje neem je 17 steken + 1 hoeksteek op. Wat moet ik nu doen?
  Groetjes, Lilian

  • Ow daar ga ik even naar kijken, dankjewel! Beide opties zijn prima hoor, het maakt heel weinig verschil. Het is maar net hoe je uitkomt dat je in de hoek geen gaatje krijgt.
   Groetjes!

 4. Hi Kim

  Ik vind de gemêleerde wol erg mooi. Waar is deze van? En op welke maat naald brei je deze sokken met verstevigde hiel?
  Groet
  Tamara

Reacties zijn gesloten.