OP VOLGORDE JE BREIWERK IN ELKAAR ZETTEN
Vroeger (ken je die jaren 80 oversized kabel-col-truien nog?) was er geen keuze. Een trui ging je breien op rechte breinaalden in 4 onderdelen: voorkant, achterkant, mouw 1 en mouw 2. Na het breien moest je alles in elkaar gaan zetten: eerst de naden bovenop de schouders, daarna de platte mouwen inzetten en als laatste de zijnaad van de pols tot de oksel en dan de zijnaad.
Tegenwoordig worden de meeste patronen in het rond of zoveel mogelijk in 1 geheel gebreid. Toch moet je ook dan nog soms schoudernaden in elkaar zetten. Het is dus nog steeds heel handig om te weten hoe dit moet! Klinkt best ingewikkeld maar… Je snapt het al, ik ga je leren om alle delen van breiwerk aan elkaar te zetten!
Â
VOORDELEN VAN BREIEN IN VERSCHILLENDE STUKKEN
Kleinere projecten zijn overzichtelijker en makkelijker te manoeuvreren. Een ander belangrijk voordeel is dat de genaaide naden zorgen voor stabiliteit van het breiwerk. Een gebreide trui is natuurlijk heel elastisch en het kan wel eens gebeuren dat je last krijgt van afzakkende schouders. Bij breiwerk dat goed in elkaar gezet is, heb je hier minder last van!Â
Genoeg gekletst, ik ga je laten zien hoe je in verschillende situaties de stukken breiwerk aan elkaar kan zetten.Â
Â
Om een breiwerk bij de boord (die 1 recht 1 averecht gebreid is) mooi in elkaar te zetten zet ik altijd een oneven aantal steken op. Ik begin en eindig de 1e toer dan met een rechte steek en de tweede toer begin en eindig ik met averecht. Bij het in elkaar zetten krijg je dan aan de goede kant twee v-tjes tegenover elkaar waar je de twee buitenste ‘pootjes’ van gebruikt bij het in elkaar zetten. Zo krijg je onzichtbare naden. Die ene steek extra kan je weer samenbreien in de eerste toer na de boord zodat je niet in de knoei komt met je telpatroon.
Ja hele goeie tip voor boordsteek in elkaar zetten, dankjewel!
Wat een geweldig filmpje is dit. Kan ik mijn foute kersttrui goed in elkaar zetten. Dank voor het posten.
Fijn Corien! Leuk zo’n kersttrui haha
Gebruik je bij vrij dik breigaren hetzelfde garen voor het in elkaar zetten, of neem je dan een dunner garen (in ongeveer dezelfde kleur)?
Het kan eigenlijk allebei, meestal gebruik ik hetzelfde garen. Bij erg dik garen kan je dan wel een flinke rand krijgen, even een klein stukje uitproberen. Anders inderdaad met wat dunner garen, in principe zie je dit garen niet, dus een andere kleur zou weinig moeten uitmaken. Ook even uitproberen of dat zo is bij dit breiwerk.