Babytruitje Breien Voor Beginners – Stap Voor Stap!

Een babytruitje breien uit een stuk, van boven naar beneden met een raglan constructie! Klinkt dit als abracadabra? Wees niet bang, ik ga het je stap voor stap uitleggen! Leer jij beter van een filmpje, scroll dan naar beneden om het filmpje te bekijken waarin het ik allemaal laat zien.

Babytruitje Breien – Gratis Patroon

In deze blog post leg ik het helemaal uit, maar heb jij liever een pdf bestand met een breipatroon omdat je al vaker een truitje gebreid hebt, klik dan hier. Dit patroon voor een babytruitje in maat 56 kan gemaakt worden voor een jongen en een meisje. Ik leg de variant uit met de gaatjes erin, maar ook een variant zonder gaatjes voor een iets stoerder effect! 

Het Grote Voordeel Van Een Gebreid Truitje

Heb jij ook weleens pasgeboren armpjes in een stug katoenen longsleeve shirt gewurmd terwijl er al een lange mouwen romper onder zat? Zo ja, dan kan ik je vast vertellen dat je dit probleem met een gebreid truitje dus niet hebt! Super rekbaar, ook de nekopening kan makkelijk uitrekken om over het hoofdje te passen. Wij zijn fan van gebreide truitjes!

Nog een voordeel, gebreide truitjes passen langer, juist omdat het zo rekbaar is, heel duurzaam dus.

Babytruitje Breien – Materialen

Wat heb je nodig om een babytruitje te breien? Allereerst natuurlijk heerlijk zacht breigaren! Dit truitje is voor pasgeboren baby’s met een teer huidje, dus kies het garen zorgvuldig. Er zijn breigarens te koop die speciaal voor baby’s zijn gemaakt. Zachte warme merino wol is ideaal om een kleintje goed op temperatuur te houden!

Om dit kleine truitje aan een stuk te kunnen breien in het rond kan je het best een speciale techniek kiezen. Er zijn namelijk geen goed passende rondbreinaalden voor een omtrek zo klein als een babytruitje. Je zou het kunnen proberen op een rondbreinaaldje van 25 cm natuurlijk, maar het aantal steken is dan wel veel, met het risico dat de steken van de naald glijden. Met een rondbreinaald van 40 cm kan het wel lukken, maar je hebt wel het risico dat de steken iets uitgerekt om de rondbreinaald zitten. Zelf vind ik dit niet zo prettig. 

Er zijn verschillende technieken voor breien in het rond met weinig steken. Ik heb hier blog posts over op deze website en de bijbehorende filmpjes in deze playlist op YouTube

Je kan kiezen uit:

  • Magic loop
  • Sokkennaalden
  • 2 rondbreinaalden

Materialenlijst

  • Baby breigaren voor naalddikte 3 mm, 2 bollen van 50 g
  • Breinaalden dikte 3 mm en 3,5 mm, (sokkennaalden of rondbreinaalden afhankelijk van de gekozen techniek)
  • Naald met stompe punt
  • 2 restjes (katoen)garen van ca. 20 cm lang. 
  • Schaar
  • Meetlint

Een Babytruitje Breien Aan Een Stuk?

Deze babytrui ga je van boven naar beneden breien aan een stuk! Ik zal kort beschrijven hoe de volgorde van breien is met deze methode:

Na het opzetten van de steken verbind je deze in het rond, dan brei je de nekboord (klik hier voor de beste boordsteek). Hierna ga je de pas breien, dit is een raar woord voor het gedeelte tussen de nek en de oksels. Dit deel moet een steeds grotere omvang krijgen, dus ga je om de toer meerderen. Ik geef in dit patroon 2 opties voor het meerderen, een simpele omslag of een onzichtbare meerdering. Als je meer uitleg wil over de omslag, kijk dan naar dit filmpje.

Babytruitjes meerderingen
Roze truitje met omslagen als meerdering, beige truitje met ‘onzichtbare’ meerderingen.

Zodra de pas groot genoeg is, ga je de steken voor de mouwen even parkeren op stekenhouders (een stukje draad is het makkelijkst), waarna je het lijfje kan breien vanaf de oksels tot aan de heupjes. Daarna brei je een boord aan de onderkant van het lijfje en kan je afkanten. 

Hierna zet je de steken van 1 mouw weer op je breinaalden en ga je de eerste mouw van schouder tot pols breien. Je maakt weer een boordje en je gaat afkanten. Dit herhaal je voor de 2e mouw. 

Schema raglan

Steken Opzetten Voor Een Babytruitje

Steken opzetten voor de nekopening van het babytruitje moet losjes gebeuren anders past het niet over het hoofdje. De lange draad opzet is hier heel geschikt voor, mits je deze los genoeg kan opzetten! Een tip is om je linkerhand wat verder van de breinaald te houden tijdens het opzetten. Je kan ook een dikkere breinaald of 2 breinaalden op elkaar gebruiken voor het opzetten voor iets meer ruimte. 

Stap 1: Zet 80 steken op een 3 mm breinaald.

Babytruitje Breien – Beginnen Met Breien

Stap 2: Verbind de steken in het rond. Plaats een steekmarkeerder voor het begin van de toer. Brei een aantal toeren boordsteek [1r, 1av]* tot de boord ca. 3 cm hoog is vanaf de opzet.

Babytruitje Breien – Raglan

Stap 3: Wissel naar een breinaald van 3,5 mm. Brei 1 toer alle steken recht en plaats steekmarkeerders op de volgende punten: na 26 steken, na 14 steken, na 26 steken, na 14 steken. Deze steekmarkeerders geven de plaatsen aan waar er straks gemeerderd moet worden. De laatste steekmarkeerder die geplaatst wordt is het begin van de toer, ik gebruik daar zelf altijd een markeerder in een andere kleur voor. 

Stap 4: Het is tijd voor de meerderingen. Bij iedere steekmarkeerder maak je aan beide kanten een meerdering. Naast de steekmarkeerder brei je eerst 1 steek recht voor het mooiste resultaat. Je begint de volgende toer dus met 1 steek recht, 1 meerdering, breien tot 1 steek voor de volgende steekmarkeerder, 1 meerdering, 1 steek recht. Dit stukje herhaal je voor ieder segment van de trui. Je maakt dus in totaal 8 meerderingen per toer. 

De volgende toer brei je weer alle steken recht. Herhaal deze 2 toeren tot je in totaal 160 steken hebt. 

Stap 5: Brei nog een stuk alle toeren recht tot het truitje vanaf de opzet 12,5 cm meet. 

Babytruitje Breien – Mouwen Afzetten

Stap 6: Het afzetten van de mouwen gaat heel makkelijk met een stompe naald en een stuk (katoen)garen. Brei eerst 46 steken recht, zet daarna de volgende 34 steken op een draadje. De steekmarkeerder mag even aan de kant. Zet nu 8 steken op met de lussen opzet. Na de 4e steek plaats je de steekmarkeerder. Dit is de eerste zijkant van het truitje. 

Herhaal dit voor de volgende steken. 

Babytruitje Breien – Het Lijfje Breien

Stap 7: Het moeilijkste is voorbij! Het lijfje breien is heel eenvoudig. Alle toeren recht breien tot het truitje 12 cm meet vanaf de oksel. 

Stap 8: Wissel naar een 3 mm breinaald en brei 3 cm in boordsteek 1 recht, 1 averecht. 

Babytruitje Breien – De Onderkant Afkanten

Stap 9: Kant de onderkant van het truitje losjes af in patroon. 

Babytruitje Breien – Mouwen 

Stap 10: Begin bij 1 mouw. Neem 4 steken op in de oksel vanaf de 5e opgezette okselsteek (dus steek 5 t/m 8 die je eerder opgezet hebt met de lussen opzet). Laat een lang stuk draad over voordat je steken gaat opnemen, zodat je eventuele gaatjes hiermee kan dichten. Gebruik hierna een 3,5 mm breinaald om de steken van de hulpdraad op te zetten en te breien. Neem nog 4 steken op in de overige okselsteken (steek 1 t/m 4 van de eerder opgezette steken) en plaats een steekmarkeerder. In totaal heb je nu 42 steken op de breinaald. Brei recht tot de mouw 5 cm meet vanaf de oksel. 

Stap 11: Minderen voor de mouwen is heel belangrijk zodat ze een mooie kleine omtrek hebben rondom de kleine polsjes. Om te minderen brei je 1 steek recht, 2 steken recht samenbreien, recht breien tot 3 steken voor de steekmarkeerder, afhalen afhalen breien, 1 steek recht. Brei daarna 5 toeren alle steken recht. Herhaal deze 6 toeren nog 4x totdat je in totaal 32 steken op de breinaald hebt. Brei recht tot de mouw 12 cm meet vanaf de oksel. 

Stap 12: Wissel naar 3 mm breinaalden en brei de boord. Deze mouwboord brei je tot deze 2 cm meet. Kant daarna losjes af in patroon.

Stap 13: Herhaal stap 10 t/m 12 voor de andere mouw. Deze kan op precies dezelfde manier gemaakt worden. 

Babytruitje Breien – Afwerken

Stap 14: Je truitje is helemaal klaar! Nu alleen nog de draadeindjes wegwerken en zorgen dat er geen gaatjes in de oksels zichtbaar zijn. De gaatjes zijn eenvoudig dicht te maken door het draadeindje te gebruiken om rondom het gat te rijgen en deze iets dichter te trekken. Het truitje hoeft nu alleen nog even gewassen te worden in een zacht wolwasmiddel en het is klaar om gedragen te worden!

Babytruitje Breien – Tip

Als je een nieuwe bol wol moet beginnen, doe dit dan niet op het midden van het buikje! Gebruik hiervoor een zijnaad of de onderkant van de mouw zodat het uiteindelijk minder zichtbaar is. 

Babytruitje Breien – Filmpje

In dit lange filmpje laat ik je de bovenstaande instructie helemaal zien!