Een betere boordsteek breien

OP ZOEK NAAR EEN BETERE BOORDSTEEK

Een echt goeie boordsteek breien was best lastig voor mij! Ten eerste ging… het… zo… langzaam… (totdat ik continentaal breien leerde!). Ten tweede zagen mijn boorden er niet zo netjes uit! Door flink mijn best te doen met blocken leek het nog wel ergens op, maar de boorden waren altijd enigszins flubberig. Boorden horen soms stevig te zijn en goed samen te trekken, zoals de bovenrand van sokken, zodat ze niet afzakken! 

Ik probeerde de boorden op (nog) dunnere naalden te breien, maar ook dit gaf niet het effect dat ik wilde. Ik kwam erachter dat het probleem is dat de averechte steken die na de rechte steken komen LOSSER zitten. Dit komt omdat je draad moet oversteken van de achterkant van je breiwerk naar de voorkant van je breiwerk. Dit doe jij zelf als je wisselt tussen recht en averecht. Toen ik dat wist probeerde ik de averechte steken strakker te breien, maar ook dat hielp niet echt. 

Er is een kleine kans dat jij net zo pietluttig bent, dus wie weet zal niemand dit ooit lezen.. JOOEEHOOOEEE is daar iemand?! 

Mocht jij ook een tikkeltje-perfectionistische-breister zijn en wil jij ook perfect rechte, strakke boorden breien die eruit zien alsof ze uit de winkel komen: *zwaai*, dit artikel is speciaal voor jou!

 

COMBINATIE BREIEN

Een paar jaar geleden hoorde ik over combinatie breien! Ooit geweten dat er een verschil is tussen Westers en Oosters breien? Nee? Ik dus ook niet! Het blijkt dat de manier waarop de steken bij ons op de breinaald zitten (het rechterpootje van de steek aan de voorkant) Westers is! In ‘het Oosten’ (Oost-Europa) zitten de steken precies andersom op de breinaald, namelijk met het linkerpootje aan de voorkant. Ook het omslaan doen zij andersom. Best bijzonder dat je wel hetzelfde resultaat kan krijgen toch!

 

BETERE BOORDEN BREIEN

Jij vraagt je vast af, wat heeft dit verhaal te maken met betere boorden breien? Ik ga het je uitleggen! Als het pootje waar je in gaat breien dichterbij de achterkant zit, hoeft je draad niet zover over te steken. Dit zorgt voor een strakkere averechte steek. Klinkt best ingewikkeld allemaal, ik ga het uitleggen!

 

STAP VOOR STAP COMBINATIEBREIEN

Laten we als voorbeeld een boordsteek 1×1 nemen (1r, 1av). Het maakt niet uit of jij Engels (draad in je rechterhand) of Continentaal (draad in je linkerhand) breit. Ik ga ervan uit dat je net de opzet hebt gedaan of dat je net klaar bent met een stuk tricotsteek.

 • De rechte steken ga je breien zoals jij dat altijd doet. 
 • De grote truc zit in de averechte steek! Deze ga je insteken zoals je gewend bent, maar het omslaan gaat van ONDER naar BOVEN.

 

oosters averecht omslaan

Op alle volgende naalden (of toeren als je in het rond breit), zal je zien dat de steken die je andersom hebt omgeslagen nu ook andersom op je breinaald zitten. Je gaat nog steeds in het rechterpootje insteken, nu dus aan de achterkant! Als jij een even aantal steken hebt, dan betekent dit dat je rechte steken gedraaid zitten op de volgende naald. Als je in het rond breit met een even aantal steken, zijn het juist de averechte steken die gedraaid zitten. Let heel goed op dat je de steken niet gedraaid gaat breien! Brei in het achterste pootje!

recht door het achterste pootje breien

Je maakt je boordsteek dus met de rechte steken op de Westerse manier en de averechte steken op de Oosterse manier, vandaar de term combinatiebreien! Deze techniek maakt een verschil in hoe je boordsteek eruit ziet! Kijk maar naar de foto’s hieronder, spreekt voor zich toch! Het is vooral te voelen, veel steviger, elastischer en een kleinere stekenverhouding (ondanks breien op dezelfde breinaald!). 

1x1 boord vergelijking combinatiebreien

In dit filmpje laat ik je stap voor stap zien hoe je een betere boordsteek kan breien met de techniek van combinatiebreien!

 

En in dit filmpje laat ik dezelfde techniek zien, maar dan met continentaal breien! Zowel op rechte breinaalden als in het rond.

NORMALE BOORDSTEEK

Op zoek naar de gewone manier van een boordsteek breien? In dit filmpje leg ik uit hoe je op de normale manier de boordsteek kan breien!

 

2x2 boord vergelijking combinatiebreien

WAT TE DOEN MET EEN ANDER SOORT BOORDSTEEK

Als jij een boord maakt met 2r, 2av kan je beide averechte steken ‘andersom’ breien. Dit is vooral om de uitvoering makkelijker te maken. Noodzakelijk is het niet, want het grote effect zit in de eerste averechte steek na de rechte steek. Je zou de tweede averechte steek dus ook normaal kunnen breien. Zelf vind ik dit onnodig ingewikkelde hersengymnastiek, dus ik brei lekker beide averechte steken op de Oosterse manier. 

 

VERDER BREIEN NA COMBINATIEBREIEN

Als je met combinatiebreien een boord hebt gebreid, dan moet je goed opletten als je daarna verder wil breien in bijvoorbeeld tricotsteek (dit komt nogal eens voor bij truien, vesten en mutsen). De steken die je Oosters hebt gebreid zitten nu dus gedraaid op je breinaald! Voor de tricotsteek wil je ze weer op de normale manier op je naald hebben. Je gaat de steken die je gedraaid tegenkomt in het achterste pootje breien. Op de volgende naald of toer zitten ze dan goed!

Heel veel breiplezier!

 

28 gedachten over “Een betere boordsteek breien”

 1. Heldere uitleg! Dank je wel. De losse bordjes aan sokken zijn voor mij ook een irritatie. Het volgende paar wordt zo gebreid.

  • Bedankt! Deze techniek is inderdaad uitstekend geschikt voor sok boorden. Ze worden steviger en zien er mooier uit als ze uitgerekt om je been zitten. Succes!

  • Bij mij komen de rechtse steken niet mooi, daar zit meer ruimte tussen hoe kan ik dit voorkomen? Verder gaat het mooi met de avrechtse, ik maak een boord met 2 rechts en 2 avrechts

  • Ja precies! Met wat oefening kan je echt een perfecte boord krijgen, heel fijn vind ik zelf.

 2. Dank je wel Kim,voor je geweldige uitleg,ga het zeker proberen,ben 72 en er nog nooit van gehoord

  • Graag gedaan! De techniek werkt zo goed dat ik niet meer anders doe, veel plezier met de nieuwe brei-kennis 🙂

 3. Hoi Kim,
  Ik heb wel een vraagje over deze mooie/betere boord…
  Ik wil hem gebruiken voor een sok (rondbreinaald) maar dan draai je je werk niet om.. Hoe moet je dan de rechte steek breien?

  • Hoi Claudia, Ik had op Youtube al antwoord gegeven, maar voor de lezers toch ook hier. Bij rondbreien brei je de rechte steek net zoals altijd. Het is dan juist de averechte steek die andersom op de naald zit.

 4. Hallo Kim,
  Ik ga sokken breien voor m’n kleinzoon,maar doe je de boord op dunnere naalden of op naalden waar de hele sok op wordt gebreid.
  Ik brei met een rondbreinaald.
  Groetjes, Ineke

  • Hoi Ineke,
   De boord doe ik op dezelfde dikte breinaalden, anders is er risico dat het te strak wordt rond de kuit. Succes!

 5. Dag Kim

  Mijn vraag gaat over de patentsteek op de rondbreinaald.
  Eerst het boordje wat je net hebt voorgedaan.
  Maar dan?

  • Hoi Mieke,
   Patentsteek kan je op meerdere manieren breien, het ligt dus maar net aan de methode die je kiest. Ik raad aan om eens op youtube te zoeken, in het Engels heet de techniek ‘brioche’, dan is er meer keuze in filmpjes.

 6. Dankjewel Kim voor je heldere uitleg! Ik heb je filmpje gebruikt voor de boorden van kindertruitjes en het ziet er echt veel mooier uit.

 7. Dag Kim, dank voor de duidelijke uitleg. Ik ben ook perfectionist in het breien. Ik vind het jammer dat je niet een betere opzet en afzet gebruikt. Ik kan het niet zoals jij op een filmpje zetten, dat kan ik niet, maar als je je e-mail adres bezorgt stuur ik jou een foto van de uitleg zodat je daar ook een filmpje kan van maken en andere breisters helpen. Ik brei tegenwoordig ook mijn pulls en kleedjes met 4 naalden ( met een rondbreinaald ben ik niet handig) waardoor ik minder naaiwerk (doe ik niet graag) mheb achteraf.

  • Dag Lieve,
   Ik heb inderdaad nog veel meer filmpjes in de planning staan over opzetten en afkanten. In eerste instantie wilde ik alle technieken voor beginners op mijn site hebben, maar langzaamaan komen er wel mooiere technieken bij .

 8. Ik brei tegenwoordig al mijn boorden op deze manier.
  Ze zijn zoveel mooier en elastischer.
  Super duidelijke uitleg Kim.

 9. Mooi die noordster! Leuk om weer iets nieuws te leren Kim, het is wel even oefenen met dat achterste pootje breien op de averechte! (Ik brei rond en al jaren continentaal). Echter blijft een rechte steek hier en daar toch nog steeds wat lossig. Is er een truc met nog strakker de draad aantrekken, zonder dat de sok te strak wordt?

  • Voor zover ik weet is er geen speciale truc om dit nog mooier te krijgen. Misschien proberen of het lukt met een kwart maat dunnere breinaald? Wel even uitproberen of dat niet te strak wordt.

Reacties zijn gesloten.