Steken Opzetten Met De Lange Draad Opzet – Met De Rechterhand

Eerder maakte ik een blogpost over mijn favoriete en super veelzijdige manier van steken opzetten voor breien: de lange draad opzet. Een nadeel van de manier die ik heb laten zien is dat je de draden in de linkerhand op spanning moet houden. Als je gewend bent om te breien met de rechterhand, kan dat een uitdaging zijn voor sommigen.

Ik ga je een andere manier laten zien, waarmee je exact hetzelfde resultaat krijgt! Deze manier is heel intuïtief als je gewend bent aan breien met de rechterhand. Ik leg de methode van steken opzetten uit met foto’s en instructie, en uiteraard ook in een filmpje die je onderaan kan vinden. Het is mijn bedoeling dat deze instructie ook geschikt is voor beginners, dus het is een uitgebreide uitleg!

Steken Opzetten Voor Breien

Om te kunnen beginnen met breien moet je eerst lussen om 1 van je breinaalden hebben. De lussen noem je steken, en deze moet je dus eerst gaan maken. Er zijn heel veel manieren om dit te doen en mijn favoriete manier is de lange draad opzet.

Waarom De Lange Draad Opzet?

De lange draad opzet geeft een stevige en stabiele, maar toch heel flexibele rand aan je breiwerk. Dit geeft een mooie, professioneel uitziende look. Je kan deze opzet gebruiken voor vrijwel alle breiprojecten, van sjaals en mutsen tot knuffels en sokken. Ideaal om deze goed te leren dus, zodat je ieder project kan starten. 

Rechte Breinaald Of Rondbreinaald?

De lange draad opzet kan je gebruiken voor iedere soort breinaald. Wil jij meer lezen over verschillende soorten breinaalden, klik dan hier voor mijn complete uitleg met tips voor het aanschaffen van breinaalden. 

Als je net gaat beginnen met breien is er grote kans dat jij een set rechte breinaalden hebt (2 stuks dus). Wil je later toch met een ander soort breinaalden gaan breien, weet dan dat de lange draad opzet op exact dezelfde manier te gebruiken is, zelfs voor rondbreien! 

Je zet de lussen in iedere situatie op één van de breinaalden, of dus op één van de naaldpunten als het om een rondbreinaald gaat. 

Wat Is De Lange Draad?

De lange draad is het stuk draad dat je nodig hebt om de onderkant van de steken te maken. De steken zijn zo gevormd dat ze eigenlijk uit 2 delen bestaan; het lusje onder de breinaald en het lusje dat om de breinaald heen zit. 

Lange draad opzet met rechts - 8
Hier zie je de lus onder de breinaald en de lus om de breinaald heen

Om de steken te maken is het dus belangrijk dat je genoeg ‘lange draad’ hebt om alle steken te vormen die je nodig hebt. Na het bepalen van de juiste lengte van je draad kan je steken gaan opzetten. 

Beginnen Met De Lange Draad Meten

Om even te oefenen maakt het natuurlijk niet zoveel uit hoeveel draad je precies gebruikt. Neem een stuk draad zo lang als je onderarm en begin met een schuifknoop (zie hieronder). 

Als jij een breipatroon gaat volgen en je een precies aantal wil gaan opzetten is het wel handig om van tevoren de hoeveelheid draad ‘af te meten’. Dit doe je heel simpel door je breigaren net zo vaak om je breinaald te wikkelen als het aantal steken dat je nodig hebt! Als jij heel veel steken nodig hebt, bijvoorbeeld 100, kan je ook 50 keer omwikkelen en die lengte verdubbelen natuurlijk. 

Vergeet niet een stukje extra draad te nemen zodat je die later kan wegwerken in je breiwerk!

De Schuifknoop Maken

De schuifknoop maken doe je als volgt: Je maakt een lus van je breigaren op het punt dat jij hebt afgemeten. Het stuk draad dat naar je draaduiteinde loopt, ligt bovenop op het kruispunt. Vouw het draaduiteinde onder de lus. Pak dit draadje door de lus heen en trek aan. Je hebt nu een schuifknoop die je kleiner kan maken door aan het draaduiteinde te trekken. 

Schuifknoop
De draad onder de lus vouwen

Steek Je Duim Op

De volgende stap is om de schuifknoop op de breinaald te zetten. Hou de breinaald in je rechterhand vast en zet de schuifknoop op de breinaald met het draaduiteinde aan de voorkant (wijst naar je toe). 

Pak dit voorste draadje in je linkervuist. Steek je duim op en duw je linkerduim tegen de draad van achteren naar voren en naar boven (scroll iets verder door voor een foto tutorial!).

Maak De Eerste Steek

Eigenlijk maak je de tweede steek, want je schuifknoop telt mee als eerste steek! Om de steek te maken, glij je met het puntje van je breinaald langs de zijkant van je linkerduim omhoog. Doe dit aan de voorkant van je duim, dus de kant waar je tegenaan kijkt. Als je naar boven beweegt met de naaldpunt, neem je vanzelf het draadje mee dat om je duim zit. Zorg dat dit draadje op de breinaald komt te liggen.

Je hebt nu ingestoken in een lus. Om een steek te maken, moet je nu de achterste draad, die naar je bol wol gaat, omslaan en door de lus halen. Eigenlijk op precies dezelfde manier zoals je de rechte steek maakt. Dus omslaan met de klok mee, eerst de draad onder de breinaald door bewegen naar links en dan over de breinaald heen naar rechts omslaan. 

Je laat nu de lus van je linkerduim glijden zodat je met je linkerhand het draadje dat je daarin vast hebt kan aantrekken. Niet te strak!

Foto Tutorial Steken Opzetten

Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 1
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 2
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 3
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 4
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 5
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 6
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 7
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 8
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 9
Steken opzetten lange draad opzet rechtshandig foto tutorial 10

Zet Al Je Steken Op

Nu herhaal je de vorige stappen net zo vaak tot je het gewenste aantal steken hebt. Let hierbij op dat je de draad niet aantrekt, maar dat je ruimte tussen de steken overhoudt! Een goede vuistregel is om net zoveel ruimte tussen de steken te laten als de dikte van de draad, iets meer mag ook! 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je ongeveer 15cm draad overhoudt als je het gewenste aantal steken hebt opgezet. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk kan wegwerken uiteindelijk.

Beginnen Met Breien

Om nu te beginnen met breien, breng je de breinaald met steken naar je linkerhand. Je draait de naald om zodat de punt de andere kant op wijst. Nu pak je de tweede breinaald erbij en ben je klaar om de eerste steek te breien. Dit leer ik je stap voor stap hier!

Filmpje Steken Opzetten Met De Rechterhand

Als jij liever een filmpje kijkt, tadaa: 

Heel veel breiplezier!