Breien – Minderen voor beginners

Minderen is een mooi woord om aan te geven dat je een steek minder op je breinaalden krijgt. Je breiwerk wordt hierdoor dus smaller. Minderen gebruik je bijvoorbeeld aan de bovenkant van een muts, bij de tenen van sokken en bij de mouwen van een trui. 

MINDEREN MET BREIEN

Nee ik bedoel het niet zoals minderen met chocola of koffie! Minderen met breien kan je op verschillende manieren doen. Het hangt een beetje af van de situatie welke manier je gebruikt. Ik leg hier de 2 meest gebruikte methodes van minderen uit. Deze methodes kan je gebruiken om een symmetrisch effect te krijgen als je aan beide kanten van je breiwerk moet minderen.

Als er in je patroon staat dat je moet minderen, zonder dat erbij staat hoe dat precies moet (beetje jammer altijd), dan gebruik je gewoon de makkelijkste manier. En dat is deze:

2 STEKEN RECHT SAMENBREIEN

(r. samenbr. ; niet echt een lekkere afkorting he..)

Als je de rechte steek kan breien, kan je deze ook! Je steekt je breinaald nu in 2 steken tegelijk. Daarna gewoon omslaan, doorhalen (door beide steken) en af laten glijden zoals bij het breien van de rechte steek.

 

2 steken samenbreien insteken

AFHALEN AFHALEN BREIEN

(AAB)

Deze methode heb je pas nodig als je gespiegelde minderingen wil. Dit klinkt heel moeilijk, maar eigenlijk bedoel ik gewoon dat je dit kan gebruiken als je wil dat beide kanten van je werk tegelijkertijd smaller worden. Het is (ongeveer) het tegenovergestelde van 2 steken recht samenbreien. 2 steken r. samenbr. leunt naar rechts, aab leunt naar links. Wat ik daarmee bedoel zie je hier:

minderingen
Aan de linkerkant leunen de minderingen naar rechts, aan de rechterkant leunen de minderingen naar links.

Je kan je vast voorstellen dat dit een mooier (meer symmetrisch) effect geeft als je bijvoorbeeld tenen van sokken maakt.

teen sokken gespiegelde minderingen

AAB doe je door eerst 2 steken, 1 voor 1, van de linkerbreinaald naar de rechterbreinaald te brengen. Je doet dit door je breinaald in te steken alsof je recht gaat breien, maar je slaat de draad niet om en laat de steek gewoon op de rechterbreinaald glijden. Dit doe je ook met de 2e steek. De volgende stap is het terug laten glijden van de steken op de linkerbreinaald. Je steekt vervolgens de rechterbreinaald in de 2 steken door de achterste pootjes. Nu kan je omslaan, doorhalen en af laten glijden. Best ingewikkeld zo in tekst? 

In dit filmpje laat ik je stap voor stap deze manieren zien om te minderen met breien.

 

Als je kan minderen, ben je al een goed eind op weg in het leren van breitechnieken. Je kan nu patronen maken waar vorm in zit zoals bijvoorbeeld een muts. Die kan je ook heel goed plat breien als je nog niet kan rondbreien, dus op rechte breinaalden!

Heel veel breiplezier!

 

4 gedachten over “Breien – Minderen voor beginners”

  1. Wil graag mijn klrinfochtertje van bijna 7j willen leren breien het zal haar zeker ontressen magertjes viviane

  2. Ik brei al 100 jaar van de 71 die ik ben, maar de prachtige aab-methode kende ik nog niet. Waarmee bewezen is dat je nooit te oud bent om te leren. Dankjewel!

Reacties zijn gesloten.