Je kind leren breien

Toen ik een jaar of 7 was, leerde ik breien van mijn oma. Ik vond het meteen fantastisch en ik heb flink wat gekleurde lapjes gebreid. Je ziet aan deze website wel waar het toe geleid heeft! Natuurlijk hoeft niet iedereen zo te overdrijven, maar breien is erg goed voor kinderen. Ze leren werken aan een project dat lang duurt en waarop ze zich moeten concentreren. Goede skills om te hebben op school natuurlijk! Uiteraard oefenen ze hun fijne motoriek en er zit zelfs tellen en rekenen bij! 

WANNEER KAN EEN KIND LEREN BREIEN

Het ligt heel erg aan het kind wanneer hij of zij klaar is om te leren breien. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat breibewegingen te leren zijn als een kind ook veters kan strikken. Ze hebben dan genoeg controle over hun fijne motoriek en samenwerking tussen de beide handen om de bewegingen te kunnen maken. 

Er spelen nog meer ontwikkelings dingen mee met breien, kinderen moeten naast imiteren (zo leren jonge kinderen vooral) nu echt een vaardigheid zelf leren en oefenen. Dit is te vergelijken met leren lezen. Ze moeten verschillende handelingen kunnen onthouden en achter elkaar kunnen uitvoeren. Ook moeten ze ergens langer de aandacht bij kunnen houden, dit is voor jonge kinderen nog lastig. Als ze dit eenmaal kunnen, is breien een hele goede les in volhouden, doorzetten en blijven oefenen! 

De meeste kinderen kunnen ergens tussen de 6 en 8 jaar gaan leren breien. Een kind van 6 zal misschien nog moeite hebben met het manipuleren van de breinaalden en draad en nog weinig geduld hebben om een project af te maken, terwijl een kind van 8 dit meestal heel vlot oppakt. 6 of 7 jaar is voor de meeste kinderen ideaal om eens te gaan oefenen! Natuurlijk zijn dit gemiddelden, dus kijk heel goed naar jouw kind! Sommigen kunnen met 5 jaar al een paar steekjes maken, terwijl anderen met 9 jaar nog moeite hebben om het breien te leren en vol te houden.

5 TIPS OM JE KIND TE LEREN BREIEN

1. Hou het leuk en gezellig! Zie het als een gezellig momentje om er samen voor te gaan zitten. Misschien wil jij het als ouder zelf ook leren, het is heel goed voor een kind om te zien dat zijn/haar ouder ook nieuwe dingen kan leren! Het is geen taakje, het is geen klusje, het hoeft geen half uur te duren. Breien zou iets moeten zijn waar je kind zelf enthousiast van wordt. Het leukste is als een kind blij wordt van het creëren van een project, dit is een vaardigheid waar ze hun leven lang plezier van kunnen hebben!

2. Zorg dat er een doel is. Gewoon breien om het breien is niet spannend genoeg om de aandacht lang vast te houden voor een kind. Zorg dat er een leuk eindproject is om naar uit te kijken! Ik heb een boekje gemaakt met leuke en makkelijke breipatronen voor jonge kinderen.

3. Geef makkelijke materialen. Breinaalden van 4-5 mm zijn ideaal om mee te beginnen. Je zou misschien denken dat de hele dikke breinaalden van 10 mm handiger zijn om vast te houden, maar eigenlijk is het best lastig om te breien op zulke dikke breinaalden! Kies een glad breigaren in een lichte kleur, zodat je kind de steken goed kan zien. Wol is het fijnst, omdat dat lekker zacht en elastisch is. Natuurlijk kan je ook acryl breigaren gebruiken, kies dan wel een zo zacht mogelijke variant. 

Laat je kind natuurlijk zelf kiezen welke kleur breigaren ze willen gebruiken! Breigaren met kleurverloop is het allerleukst, omdat er dan motivatie bijkomt om de volgende kleur te zien verschijnen (dit werkt ook bij volwassenen haha)!

4. Help je kind met steken opzetten voor de eerste poging, brei ook de eerste naald (die is altijd het lastigst). Zo kan je kind zich concentreren op het maken van de rechte steek. Iedere gelukte steek is super! 

5. Zorg dat je weet hoe je foutjes moet oplossen als je kind om hulp vraagt. Je kind zal waarschijnlijk regelmatig steken laten vallen. Kijk even naar mijn filmpje om te zien hoe je dit op kan lossen met een haaknaald. Als je geen haaknaald hebt kan je ook met de breinaald de steek omhoog halen op dezelfde manier. Je gaat met het puntje van 1 van je breinaalden op dezelfde manier de ladder in steken veranderen. Het kan iets lastiger zijn, omdat de steek natuurlijk makkelijker van het puntje afglijd.

Als jouw kind wil leren breien heb ik een gratis E-book gemaakt met simpele projecten speciaal voor jonge kinderen van 6-8 jaar!

Natuurlijk heb ik ook een filmpje gemaakt, speciaal voor kinderen deze keer! Ik leg stap voor stap uit hoe steken op de makkelijkste manier kunnen worden opgezet en hoe ze kunnen breien, afkanten en afwerken. 

Ik wens jullie samen heel veel breiplezier!