Waarom je breiwerk krult (met oplossingen!)

WAAROM KRULT MIJN BREIWERK OM?

Vraag jij je af waarom je breiwerk krult? Heb je een rolletje in plaats van een mooi plat en glad breiwerk, en ben je bang dat je iets verkeerd doet? Het ligt niet aan jou, tricotsteek krult! Jij kan er echt niets aan doen! Om te voorkomen dat dit je nog een keer onbedoeld overkomt, ga ik je alles uitleggen over omkrullend breiwerk. Uiteraard heb ik ook een uitgebreid lijstje met oplossingen, zodat jij nooit meer een ongewilde krul hebt!

WAAROM TRICOTSTEEK KRULT

De reden dat tricotsteek krult aan de randen, heeft te maken met de structuur van de steken. Tricotsteek brei je door de naalden aan de goede kant recht te breien en de naalden aan de verkeerde kant averecht

Bij tricotsteek bestaat de voorkant van het breiwerk dus alleen maar uit rechte steken. Rechte steken zijn een heel klein beetje smaller en korter dan averechte steken. De voorkant van het breiwerk is dus een heel klein beetje kleiner dan de achterkant! Dit zorgt ervoor dat de randen naar binnen getrokken worden aan de kant waar de meeste rechte steken zijn. Soms krullen de boven- en onderkant en soms de zijkanten. 

 

krullend breiwerk horizontaal

Als je een platte sjaal wil breien en de rand krult om, is dat natuurlijk zonde! De beste oplossing is om een goede balans te hebben tussen rechte en averechte steken aan de voorkant van je breiwerk. Maar wat als je dat niet wil?

Ik geef je een aantal oplossingen voor krullend breiwerk!

ALS JE NOG NIETS HEBT GEBREID EN WIL GAAN BEGINNEN AAN EEN PROJECT MET TRICOTSTEEK:

1. BREI IN HET ROND 

Als je tricotsteek in het rond breit, zijn er 2 randen minder die kunnen omkrullen. In het rond heb je natuurlijk geen zijkanten. De boven en onderkant zullen nog wel krullen! Veel projecten kunnen in het rond gebreid worden. Denk bijvoorbeeld aan een tricotsteek sjaal die je rond gaat breien als een hele lange smalle koker. Je hebt dan een lekker warme dubbeldikke sjaal die niet krult! Om de krullen aan de uiteinden op te lossen, zou je die vast kunnen knopen met een paar leuke franjes.

2. EEN RAND BREIEN DIE NIET OMKRULT

Omlijst je breiwerk met niet krullende randen! Dit is de reden waarom er een boordsteek zit op vrijwel alle truien, mutsen en sokken die je in de winkel koopt. De boord is gebreid op zo’n manier dat er evenwicht is tussen het aantal rechte en averechte steken, zodat er geen krul ontstaat. Een boord is bijvoorbeeld *1r, 1av* of *2r, 2av*. Het kan ook een stukje ribbelsteek zijn of gerstekorrel. Eigenlijk is ieder stekenpatroon geschikt waarbij de voor- en achterkant gelijk zijn. De boord moet breed of lang genoeg zijn om het krullen te voorkomen. De boord van een muts is bijvoorbeeld al snel 5 cm en de boorden van je mouwen ook. De onderkant van een trui of vest zal eerder 10 cm zijn. 

3. PAS HET PATROON AAN

Geen tricotsteek, maar misschien een leuke gerstekorrel? Je kan ervoor kiezen om gewoon iets heel anders te doen! Pas je patroon zelf aan of kies een heel ander patroon!

ALS JE AL EEN KRULLEND BREIWERK HEBT LIGGEN:

1. LAAT HET LEKKER ZO!

Noem het design, doe net of je het zo bedoeld hebt. Er zijn genoeg breipatronen met expres krullende randen.

2. LAAT STEKEN VALLEN!

Als je je breiwerk nog niet hebt afgekant, zou je steken (om en om bijvoorbeeld) helemaal tot aan de opzetrand kunnen laten vallen. Je krijgt dan een heel open breiwerk. Dit verandert natuurlijk wel compleet hoe je breiproject eruit ziet en het kan zeker niet altijd. Iets om eerst te proberen op een proeflapje. 

3. BOORDSTEEK OPHALEN

Steken laten vallen en weer andersom ophalen met een haaknaald om een boordsteek te maken. Een flinke klus, maar het is zeker een goede optie als je je breiwerk nog op de breinaalden hebt zitten. 

4. ZET EEN RAND OP JE BREIWERK

Ook als je breiwerk al af is! Soms is het een mogelijkheid om steken op te pakken vanaf een opzet- of afkant rand of langs een zijkant. Denk bijvoorbeeld aan een deken, daarbij is het heel goed mogelijk om een mooie rand rondom te breien (of te haken!). Ik vind zelf ribbelsteek een mooie afwerking om een deken.

5. HAAL JE BREIWERK EEN STUKJE UIT

Haal je afkant rand en een stukje breiwerk uit en brei alsnog een boord aan je breiwerk. Dit is wel wat meer werk, maar je krijgt dan wel een mooi afgewerkt breiwerk!

6. BLOCK HET SLAP

Blocken, dit werkt eigenlijk alleen goed tegen krullen bij acryl of ander 100% synthetisch breigaren. Je gaat de vezels van je breigaren permanent smelten zodat het plat blijft liggen. Let op, dit zorgt voor een heel andere look dan jij misschien in gedachten had! Als je dit toch wil doen (probeer het op een proeflapje!), ga je met een stoomstrijkbout op de heetste stand en met veel stoom je breiwerk BIJNA strijken. Je strijkbout zou net iets boven je breiwerk moeten zweven, laat het een tijdje erboven hangen en je zal zien dat je een slap breiwerk overhoudt zonder krul! Je zou het breiwerk ook in de droger kunnen doen op de heetste stand.

Bij wol of ander materiaal kan blocken (bij wol kan je niet zo agressief blocken als bij synthetisch breigaren!) wel tijdelijk helpen, maar uiteindelijk schiet de krul er altijd weer in!

7. EEN LAPJE STOF AAN DE VERKEERDE KANT NAAIEN

Bij een deken, sjaal of muts, zou je ook de verkeerde kant van het breiwerk op een stukje stof kunnen naaien. Voor een deken kan dit een heel leuk effect geven als je een mooi bijpassend stofje kiest. Een muts of sjaal kan je een binnenvoering geven van fleece bijvoorbeeld, extra lekker warm en dit werkt ook goed als je per ongeluk een kriebel garen gekozen blijkt te hebben!

8. BREI EEN TWEELING

Als jij een krullende sjaal of muts in tricotsteek hebt, zou je kunnen overwegen om een tweede exemplaar te breien. Deze tweelingen ga je dan vastmazen zodat je bijvoorbeeld een ‘binnenmuts’ en een ‘buitenmuts’ hebt. Er zijn patronen waarbij dit gedaan wordt, vaak de beide mutsen in een andere kleur, erg leuk en aan beide kanten te dragen.

 

In dit filmpje laat ik zien wat je kan doen als je breiwerk krult!

 

Krullend breiwerk is soms een onaangename verrassing. Ik hoop dat je voor de volgende keer voorbereid bent om dit te voorkomen! Zo niet, dan kan je uit de bovenstaande lijst een oplossing kiezen voor jouw krullende breiwerk!

Heel veel breiplezier!

 

9 gedachten over “Waarom je breiwerk krult (met oplossingen!)”

    • Interessant! Dat heb ik nooit uitgeprobeerd, maar zou in theorie best kunnen werken. Ik ben daar teveel een gedachteloze breister voor, dus ik denk dat ik het de meeste keren zou vergeten om de dikkere naald te pakken haha.

  1. de oplossing is een heel oude heb ik van mijn oma geleerd vouw je breiwerk netjes op dan op een stoel even iets erover en dan erop zitten of op je matras onder je laken door de warmte en gewicht word het heel mooi glad als kind [70 jaar geleden ] vroeg ik aan mijn oma waarom doet u dat waarop ze dus zei word breiwerk mooi glad van en gaan de krullen weg en inderdaad het werk

  2. Hi Kim, net je filmpje over krullend breiwerk gekeken maar ik zoek eigenlijk juist een oplossing voor de krullende zijkanten van een sjaal in tricotsteek. Ik wil ‘m niet dubbel, te warm. Gewoon helemaal in tricot maar de lange zijkanten liefst plat. Is daar ook een oplossing voor?

    • Hoi Marieke,
      Een sjaal in tricotsteek wordt eigenlijk altijd een rolletje helaas. Ik zou een rand maken met ribbelsteek aan de zijkanten. Je kan ook proberen de sjaal op veel te grote naalden te breien, zodat je heel los breiwerk krijgt, dat krult iets minder. Hopelijk heb je er wat aan!
      Groetjes, Kim

Reacties zijn gesloten.