Op deze Pagina
WAT IS EEN LIFELINE
Nee hoor deze blogpost gaat niet over zwemmen of duiken! Een lifeline gebruik je in breiwerk, zodat je makkelijk kan uithalen als je een foutje hebt gemaakt. En ja lifeline is een Engels woord en nee dat gaan we echt niet vertalen naar levenslijn!
Simpel gezegd, met een lifeline zet je steken op een draadje, gewoon voor de zekerheid. Foutjes maken is helemaal niet erg en het hoort erbij, maar het kan wel vervelend en frustrerend zijn. Als je een foutje maakt in je breiwerk, kan je makkelijk uithalen tot aan je lifeline en supersnel weer je breinaald in je steken rijgen! Je lifeline zit namelijk op precies dezelfde manier door de steken als je breinaald. Geen steken meer die verkeerd om zitten of gevallen steken dus! Als je geen foutjes hebt gemaakt, trek je de lifeline(s) er gewoon weer uit als je klaar bent met breien.
Geloof me dat je heel blij bent dat je die paar minuten hebt genomen om een lifeline te plaatsen zodra je een foutje maakt!
WANNEER GEBRUIK JE EEN LIFELINE
Een lifeline kan je in ieder breiwerk gebruiken. Er zijn een aantal situaties waarbij een lifeline extra aan te raden is!
- Breiwerk met een gecompliceerd stekenpatroon (denk aan kant of kabels!), waarbij foutjes lastiger te herstellen zijn. Plaats een lifeline bijvoorbeeld na iedere herhaling van je kant- of kabelpatroon. Doe dit dan in de laatste naald van je herhaling, zodat je na uithalen weer kan beginnen met de 1e naald van je patroon!
- Breiwerk met heel veel steken zoals een deken of trui. Meer steken is meer kans op foutjes maken! Je kan de lifeline dan iedere 10 tot 20 naalden plaatsen. Spreek met jezelf af dat je dit altijd aan de goede kant van je werk doet, dat scheelt verwarring met het oppakken van de steken later!
HOE PLAATS JE EEN LIFELINE
Je plaatst een lifeline in je breiwerk door een dun draad (borduurgaren, dun katoengaren of flossdraad!) te rijgen door de steken die op je breinaald staan. Als je dat niet hebt kan breigaren ook hoor, het rijgt alleen wat minder soepel. Zorg dat de draad ongeveer 2 keer zo lang is als de breedte van je breiwerk, dan heb je minder risico dat je je lifeline kwijt raakt als je verder breit! Het is het makkelijkst om met je stompe stopnaald onderaan in de steken op je breinaald te gaan. Je lifeline ligt dan netjes in de onderkant van het V’tje van de steken die op je breinaald zitten. Leg na het rijgen van je lifeline (schuif)knoopjes in de uiteinden zodat de lifeline goed blijft zitten.
Als jij toevallig een set verwisselbare rondbreinaalden hebt, dan zit er een handig gaatje in de connector voor de naaldpunt. Dit gaatje is ideaal om een lifeline te plaatsen! Rijg in dit geval een dun draadje door het gaatje en ga de naald breien waar je de lifeline doorheen wil rijgen (zoals de laatste naald van een patroonherhaling). Je lifeline zal nu vanzelf door de steken geregen worden tijdens het breien.
WAT TE DOEN MET STEKENMARKEERDERS
Heb jij stekenmarkeerders om je breinaald heen, dan heb je 2 opties als je een lifeline wil gaan plaatsen:
- Je slaat de stekenmarkeerders over als je het draadje door de steken heen rijgt. De markeerders blijven dan gewoon op je breinaald.
- Je rijgt de stekenmarkeerders mee op je lifeline en bij de volgende naald die je breit laat je ze van de breinaald vallen. Je plaatst dan nieuwe stekenmarkeerders op je breinaald. Het voordeel hiervan is, dat als je je lifeline nodig blijkt te hebben, je stekenmarkeerders direct al op de goede plek zitten.
VERDER BREIEN NA HET PLAATSEN VAN EEN LIFELINE
Je breit na het plaatsen van je lifeline gewoon verder, waarbij je ervoor zorgt dat de lifeline netjes onderaan in de steekjes blijft zitten. Bij die eerste naald die je gaat breien na het plaatsen van een lifeline, kan het voorkomen dat je per ongeluk de lifeline mee breit. Doe dit niet en let goed op!
WANNEER GEBRUIK JE DE LIFELINE
Hopelijk heb je de lifeline niet nodig! Maar als je een flinke fout gemaakt hebt, die niet meer te herstellen is, dan kan je altijd uittrekken tot aan de lifeline. Dan hoef je niet je hele breiwerk opnieuw te maken! Als je een moeilijker patroon aan het maken bent, bijvoorbeeld met kabels of kant, is dit echt heel prettig.
Als je erachter komt dat je een fout gemaakt hebt, trek je je breinaalden uit je werk (nadat je uit gemopperd bent natuurlijk.. neem een kop thee, echt het helpt!). Trek aan je draad en rafel je breiwerk uit. Wikkel direct je draad weer om je bol breigaren zodat je niet ook nog knopen hoeft te gaan ontwarren.
Zodra je bij de steken aangekomen bent waar je lifeline doorheen zit, kan je deze steken weer op je breinaald gaan zetten. Trek de lifeline een beetje strak zodat je kan zien hoe je de steken op je breinaald moet zetten, zodat ze niet gedraaid raken.
Begin met steken opnemen met je breinaald vanaf de kant waar je draad (die naar je bol wol gaat) NIET hangt. Als je een rondbreinaald gebruikt is het niet belangrijk waar je begint.
Je volgt het pad van de lifeline als je steken gaat opzetten. Soms zit de lifeline helemaal gekruld, vooral bij een kantpatroon kan dit gebeuren. Denk eraan dat de breinaald waar je steken ooit op zaten toch echt recht is! Trek de draad bij lastige stukjes goed strak en volg het pad van de draad.
Als je al je steken weer op de breinaald hebt, kan je gewoon verder gaan met breien! Laat je lifeline vooral zitten en vergeet de volgende niet te plaatsen!
Als je breiwerk helemaal klaar is, kan je de lifelines er gewoon uit trekken. Hopelijk heb je ze niet nodig gehad!
In dit filmpje laat ik je alles zien over het gebruiken van een lifeline in je breiwerk!
Heel veel breiplezier!
Geen gerelateerde posts