Met breien steken opnemen – aan de zijkant, voor de hals en nog meer!

MET BREIEN STEKEN OPNEMEN 

De meeste breisters zien enorm op tegen steken opnemen. Het lijkt zo lastig! Ik ga je uitleggen hoe je de steken voor bijvoorbeeld een knoopbies (die rand aan een vest waar de knopen aan zitten) netjes kan opnemen! Ook bij de hiel van sokken, de randen van een dekentje of de hals van een trui moet je soms steken opnemen, heel handig om te leren hoe je dit goed doet, zodat je er niet meer tegenop ziet!

 

Er zijn een aantal mogelijkheden waar je steken moet opnemen: aan de boven of onderkant (opzet- of afkantrij), aan de zijkant van breiwerk, of langs een schuine kant zoals bij een armgat of hals. 

Bij ieder van deze situaties moet je 2 keuzes maken: waar je de breinaald insteekt en hoe vaak!

Bij alle situaties is het principe van opnemen van steken hetzelfde; Je steekt je breinaald door een gaatje heen (altijd vanaf de goede kant van je werk, dan worden de naden verborgen!) en schept een draad mee door het gaatje heen naar voren. Het draad kan het draad zijn waar je mee aan het breien was (dit doe je bij de hielflap van een sok bijvoorbeeld), of een nieuw draad.

 

steken opnemen onder afkantrij

STEKEN OPNEMEN LANGS EEN AFKANT RIJ

Het kan heel aantrekkelijk zijn om de lusjes van het afkanten zelf op te pakken. Toch is dit niet de beste manier, omdat je op deze manier gaatjes kan krijgen als er wat spanning op het breiwerk komt te staan. Als je heel goed kijkt, liggen de afkantlusjes ook precies tussen de V’tje van je steken! Het is de beste oplossing om de steken op te pakken door de V’tjes heen van de rij steken net onder afkantlusjes. Op de foto hierboven zie je in welk gaatje je de breinaald moet insteken. Je doet dit in iedere steek die je tegenkomt, dat is makkelijk! De ratio van opnemen is dus 1:1, voor iedere steek neem je 1 steek op.

Dus voor de duidelijkheid:

OPNEMEN VAN STEKEN BIJ EEN AFKANT RIJ (of een opzet rij, dat werkt hetzelfde):

  • Waar steek ik mijn breinaald: In de rij steken net onder de afkant rij, dwars door de V’tjes heen prikken.
  • Hoe vaak: Iedere steek



STEKEN OPNEMEN AAN DE ZIJKANT VAN JE BREIWERK

Dit stuk ga ik opdelen in meerdere kopjes, omdat iedere situatie weer anders is!  

 

TRICOTSTEEK

Deze situatie komt vaak voor in kledingstukken, zoals bijvoorbeeld een vest waar je een knoopbies aan wil breien. Om netjes steken op te nemen, is er wat rekenwerk nodig! Als je dit niet doet en gewoon begint met steken opnemen dan kan je 2 problemen tegenkomen: 

  • Je knoopbies heeft te weinig steken en trekt samen.
  • Je knoopbies heeft teveel steken en waaiert uit.

 

Met breien steken opnemen - aan de zijkant, voor de hals en nog meer! 1

Beide situaties zijn zonde van al je werk die je hebt gestoken in het breien van een heel vest! Ik ga je leren hoe het wel moet. Let op: er komt rekenwerk bij kijken, als je daar geen zin in hebt of je bent er niet zo goed in, scroll dan een stukje naar beneden voor een makkelijke shortcut!

 

WAARSCHUWING: FLINK LASTIG REKENWERK HIERONDER! EEN STUKJE DOORSCROLLEN VOOR EEN SHORTCUT!

 

METEN EN REKENEN VOOR STEKEN OPNEMEN LANGS DE ZIJKANT

Als eerste ga je de stekenverhouding van de tricotsteek in je vest meten, die weet je als het goed is allang als je een vest gebreid hebt! Want jij hebt braaf een proeflapje gemaakt EN gewassen toch? Zo niet, dan is het tijd om je vest te gaan wassen en laten drogen, meten op ongewassen breiwerk heeft weinig zin! 

Nu je een mooi stuk tricotsteek hebt, ga je een kolom rechte steken zoeken in het midden van je breiwerk. Je steek een speld (of dunne breinaald, of maasnaald) in de bovenste en onderste steek van de kolom. De kolom is het liefst ongeveer 10 cm hoog.

 

stekenverhouding meten naalden
In dit geval heb ik 23 steken per 7,8 cm

Je gaat nu 2 getallen opschrijven:

  • Hoeveel steken zitten er tussen de spelden?
  • Hoeveel cm meet je van speld tot speld?

Heb je ze? mooi, dan gaan we verder met de bies!

 

Het is belangrijk om te weten wat de stekenverhouding is van de bies die je uiteindelijk aan je vest wil breien.

Als de knoopbies bijvoorbeeld in 2r, 2av boordsteek gebreid wordt, dan moet je weten wat je stekenverhouding is in 2×2 boordsteek! Als je een proeflapje aan het maken bent voor je vest, brei dan ook direct een stuk boordsteek zodat je dit alvast kan meten. Dit geldt natuurlijk ook voor een knoopbies in een ander stekenpatroon zoals ribbelsteek of gerstekorrel.

 

Tijd om te meten, deze keer ga je meten hoeveel steken er naast elkaar zitten. In mijn geval heb ik steeds groepjes van 4 steken (2 r, 2av) dus het tellen is makkelijk. In mijn voorbeeldlapje krijg ik 14 steken in 6 cm. Dit zijn dus de 2 getallen die ik opschrijf.

 

Nu ga je 2 sommen uitrekenen. 

  • Aantal nld / aantal cm
  • Aantal steken / aantal cm

In mijn geval dus 

23 / 7,8 = 2,9487

14 / 6 = 2,3333

 

Nu heb je deze 2 getallen uitgerekend. Nog 1 sommetje, hou vol!

Deel de stekenverhouding van de boordsteek door de naaldverhouding van de tricotsteek.

Dus in mijn geval: 2,3333 / 2,9487 = 0,79 

Nu krijg je een getal onder de 1 met decimalen. Dit getal kan je ook weergeven in een breuk. In dit geval krijg ik ongeveer 0,80, dat is dus hetzelfde als 4/5e. 

In deze tabel zie je verschillende breuken met het getal dat erbij hoort. Kies de breuk die het dichtst bij de uitkomst van jouw som komt!

 

Decimaal getal Breuk
0,50
1 / 2
0,67
2 / 3
0,75
3 / 4
0,80
4 / 5
0,83
5 / 6
0,87
6 / 7

MAAK HET MAKKELIJK VOOR JEZELF, TEKEN HET UIT!

Voor mijn breiwerk moet ik dus steken opnemen in een verhouding van 4:5. Concreet betekent dit: voor iedere 5 naalden ga ik 4 steken opnemen en dan 1 naald overslaan.

Ik teken het meestal uit om het makkelijker te maken voor mezelf.

 

tekenen van opneemratio
Het grootste getal is altijd het aantal naalden, die teken ik boven elkaar. Daarnaast teken ik het aantal steken.

SHORTCUT VOOR STEKEN OPNEMEN ZONDER REKENEN!

Heb je geen zin in deze wiskunde of snap je het niet. Geen zorgen, je kan beginnen met een verhouding van 3:4, dus 3 steken opnemen voor iedere 4 naalden. Dit is een mooi gemiddelde, meestal is het resultaat dan prima! 

Probeer het eerst uit door 30 steken op te nemen en een stukje te breien, dan zie je vanzelf of je tevreden bent met hoe je bies of rand ‘ligt’. Trekt het samen, neem dan meer steken op, probeer een verhouding van 4:5. Waaiert het uit, neem dan minder steken op, probeer een verhouding van 2:3. In de meeste gevallen krijg je met 1 van deze 3 verhoudingen een mooi resultaat!



HOE NEEM JE DE STEKEN OP

Nu je de verhouding weet, ben je klaar om steken op te nemen! Kijk goed naar zijkant (die moet je vaak even ontkrullen), zie je de zijkantsteken? Dat zijn die raar gekrulde steekjes helemaal aan de rand van je tricotsteek. Ik vind ze er een beetje knoedelig uitzien, dus in mijn hoofd noem ik het de knoedelsteken!

Naast de knoedelsteken ga je steken opnemen! Als je de knoedelstekenkolom iets uittrekt, dan zie je dwarsdraadjes lopen naar de eerste kolom steken van je breiwerk. Ieder dwarsdraadje is 1 naald. Tussen de dwarsdraadjes zitten de gaatjes om de steken op te nemen. Zo kan je dus makkelijk tellen. Ik moest opnemen in een verhouding van 4:5, dus ik steek in 4 gaatjes en dan sla ik een gaatje over. 

 

steken opnemen insteken
Hier zie je de dwarsdraadjes, begin met opnemen helemaal in de hoek!

Samengevat:

  • Waar steek ik mijn breinaald: In de kolom naast de knoedelsteken 
  • Hoe vaak: 3 steken opnemen voor 4 naalden. Of reken het uit voor meer zekerheid dat het in 1 keer goed gaat!
steken opnemen ribbelsteek

STEKEN OPNEMEN LANGS EEN ANDER STEKENPATROON

Langs de zijkant van ribbelsteek, gerstekorrelsteek of een andere steek steken opnemen heeft hetzelfde principe. Hou er rekening mee dat iedere ribbel bij ribbelsteek 2 naalden is!

 

KANTSTEEK

Als eerste, maak geen kantsteek/slipsteek/afgehaald steek (die je dus van de naald af laat glijden zonder te breien) als je steken moet opnemen! Dit maakt het onnodig ingewikkeld. Je kan niet de bovenstaande berekening doen en in deze verhouding opnemen, omdat de kantsteek altijd 2 naalden tegelijk beslaat. Je gebruikt de kantsteek alleen bij randen die je gewoon zo gaat laten, als afwerking van de zijkant van een sjaal bijvoorbeeld!



 

steken opnemen langs schuine kant

STEKEN OPNEMEN VOOR DE HALS OF EEN ANDER SCHUIN DEEL VAN JE BREIWERK

Nog een lastige! Steken opnemen voor een armgat (of halsbies, of iets anders schuins), ben je er klaar voor?

Een armgat heeft meestal meerdere onderdelen: stukken waar je horizontaal steken moet opnemen onder afgekante steken, stukken waar je langs een schuin deel steken moet opnemen en stukken waar je steken moet opnemen langs de zijkant. 

Regel 1: Steek nooit je breinaald in een gaatje!

Vaak moest je voor je schuine deel van je trui of vest een aantal steken afkanten en dan weer verder breien. En dan op de volgende naald aan de goede kant weer een paar steken afkanten. Je krijgt dan een soort trappetje. In de hoek tussen de treden van het trappetje zitten altijd gaatjes. Neem nooit steken op door dit gaatje. Het enige wat je dan krijgt is een groter gaatje! 

In plaats daarvan ga je netjes steek voor steek opnemen onder de afkantrand. Als je ze allemaal hebt opgenomen, negeer je het gaatje en ga je kijken naar de kolom rechte steken waar je laatste lusje uitkomt. Ga met je ogen naar de kolom rechte steken die er precies links van zit. Volg deze naar boven tot de volgende afkantrij. Daar is de volgende steek waar je uit gaat opnemen!

 

steken opnemen schuin volgende trede
Ik heb hier de 2 kolommen waar je naar moet kijken gemarkeerd. Steek je breinaald in de bovenste steek van de linkerkolom!

Het lijkt een grote afstand die je overbrugt, maar geloof me, dit geeft het beste resultaat! 

 

De volgende stap is het schuine deel dat gemaakt is door minderingen (of meerderingen). Dit stuk behandel je precies hetzelfde als een zijkant! Je gaat dus ook weer de berekening maken of je neemt een shortcut en gaat 3 steken opnemen per 4 naalden. Ook bij een schuine kant krijg je knoedelsteken aan de zijkant, met mooie dwarsdraadjes ernaast. Het opnemen gaat dus precies hetzelfde als bij een een zijkant!

 

steken opnemen schuin dwarsdraadjes

Als laatste heb je vaak nog een stukje zijkant, daar draai jij je hand niet meer voor om toch!

 

Samenvatting voor het opnemen van steken langs een schuine kant:

  • Waar steek ik mijn breinaald: In de kolom naast de knoedelsteken 
  • Hoe vaak: 3 steken opnemen voor 4 naalden. Of reken het uit voor meer zekerheid dat het in 1 keer goed gaat!

 

Leer jij makkelijker met een filmpje? In dit (lange!) filmpje leg ik alle technieken voor steken opnemen in je breiwerk uit!

 

EEN GEHEIMPJE

Gelukkig is breiwerk lekker elastisch en meegaand. Het maakt helemaal niets uit als je een paar steken teveel of te weinig opneemt over een lange rand! Hoe korter het stukje dat je moet opnemen, hoe meer het wel invloed heeft natuurlijk. 

Maar ga nou niet lopen stressen als jij net 2 steken teveel hebt opgenomen ok? 

In de eerste rij die je gaat breien nadat je hebt opgenomen kan je gewoon meerderen of minderen om precies het goede aantal steken te krijgen die jij nodig hebt!

 

LIJKT HET TEVEEL WERK?

Bedenk je dan eens hoeveel uur je hebt besteed aan het breien van je vest, deken, trui of ander groot breiwerk! De afwerking van je breiwerk maakt echt het verschil tussen een project waar je best tevreden mee bent en een breiwerk waar je supertrots op bent!

Je bent het waard! (of lijk ik nu teveel op een reclame..)

 

Heel veel breiplezier!

 

13 gedachten over “Met breien steken opnemen – aan de zijkant, voor de hals en nog meer!”

  1. Wat een goede uitleg. Ik ben ooit aan een vest begonnen en niet afgemaakt.
    Nu ik met pensioen ben heb ik er weer alle tijd voor. Ik wist niet zombies meer hoe ik de bies moest breien, maar dankzij deze duidelijke uitleg lukt het me prima. Dank je wel.
    Greet

  2. Dankjewel voor de goede uitleg. Biesjes breien was steeds een probleem. Te groot of te klein maar zelden van de eerste keer naar mijn zin. Dankzij dit filmpje gaat het mij zeker van de eerste keer lukken. Dankjewel!
    Anne

  3. Dankzij je duidelijke uitleg is mijn eerste boordje rondom het armsgat heel goed gelukt. Ook al heel wat gehad aan je andere tutorials. Dank je!
    Nu loop ik vast bij het steken opzetten voor de halsboord: bij het voorpand heb ik een aantal steken op een hulpdraad staan en ik heb de draad van mijn stekenopzet. Brei ik die paar steken en ga dan weer verder met steken opnemen? Of kant ik de draad af, zet de steken van de hulpdraad op de rondbreinaald en start dan weer met steken opnemen met een nieuwe draad? Ik hoop dat ik duidelijk ben en dat je me verder kan helpen.

    • Ik snap je! Je zet de steken die op je hulpdraad staan op je breinaald en die ga je breien. Daarna ga je weer verder met steken opnemen!

  4. Van mij krijg je een duimpje. Ik weet alleen niet hoe ik dat doen moe3t.. Lach niet. Ik ben een oen
    met de pc.
    Nogmaals dank! Wil

  5. Vind het lastig om een mooie hals te breien, heb nog niet eerder een uitleg hierover gelezen.
    Ik ontwerp zelf graag een trui, hals breien geeft veel frustratie.
    Vanaf nu dus niet meer.
    Dank voor je heldere uitleg.

Reacties zijn gesloten.