Sneller Breien – De 3 Beste Technieken

Wist je dat het wereldrecord snel breien in handen is van een Nederlandse? Miriam Tegels maakte in 2006 maar liefst 118 steken in 1 minuut, onvoorstelbaar bijna 2 steken per seconde! Het lijkt net of het vooruitgespoeld wordt als je er een filmpje van bekijkt. 

Langzaam breien is heel normaal als je net bent begonnen. Ik vond het zelf best frustrerend. Toen ik begon met kleding breien, zocht ik al snel op Google ‘hoe kan ik sneller breien?’. Ik vond Engelse filmpjes over continentaal breien, ondanks dat YouTube toen nog best nieuw was. Ik wist niet wat ik zag, nooit geweten dat je anders kon breien en zo snel! 

Later kwam ik erachter dat er meerdere manieren zijn om sneller te breien, ook met de draad in de rechterhand. Dat ga ik je allemaal uitleggen en laten zien in deze uitgebreide blogpost (uiteraard met filmpje onderaan) over sneller breien!

Ondanks dat breien geen haastklus is, is het wel fijn als die warme sjaal af is voordat het weer lente is toch!

Hoe Kan Je Sneller Breien?

Sneller breien is te bereiken door een paar aantal algemene aanpassingen te maken. Ten eerste zorg je dat het breigaren makkelijk kan afwikkelen. Ten tweede ontspan je je schouders en neem je een ontspannen houding aan. Als laatste gebruik je breinaalden en wol waar jij prettig mee kan breien om te oefenen. Je kan sneller breien met de draad in de rechterhand (Engels) en met de draad in de linkerhand (continentaal).

Natuurlijk is iedereen anders en zal iedereen uiteindelijk een eigen techniek ontwikkelen, dat is nou juist het leuke van breien. Ik ga zoveel mogelijk manieren van sneller leren breien bespreken in deze blogpost en laten zien in het filmpje, zodat jij kan proberen wat het beste bij jou past. Er is niet 1 manier die beter is dan de anderen!

Hou Vol

Dit is de belangrijkste tip denk ik! Als je een nieuwe breitechniek probeert, is het heel normaal dat je draadspanning veel te los of veel te strak is. Ook zal de draad waarschijnlijk regelmatig van je wijsvinger glijden. Dit is normaal! 

Denk eraan dat je je hersenen en spieren opnieuw aan het programmeren bent. Dit kost tijd. Als je stug blijft volhouden, ga je vanzelf kleine aanpassingen maken (bewust of onbewust), waardoor het meestal wel lukt. Begin dus een project waarbij draadspanning niet zo belangrijk is, zoals een dekentje voor een knuffel of pop of gewoon een grote proeflap. Geef jezelf de tijd en je zal zien dat het beter gaat. 

Je Bol Wol Afwikkelen

Sneller breien kan worden gehinderd door een niet meewerkend bolletje. Er zijn verschillende manieren van afwikkelen. Zo kan je de draad vanuit het midden van de bol beginnen zodat er geen afwikkeling nodig is. 

Een rond bolletje die in een bakje ligt en niet weg kan rollen tijdens het afwikkelen werkt ook heel goed. 

Als je een wolwinder hebt kan je ook een mooie wolcake maken, deze blijft heel fijn plat liggen tijdens het breien en je kan de draad vanuit het midden of de buitenkant laten komen. 

Hou Je Schouders Laag En Ontspan

Dit is heel lastig als je net begint te oefenen met sneller breien, probeer het zo goed als het lukt. Als je eenmaal gewend raakt aan je snellere ritme en bewegingen, raak je vanzelf meer ontspannen. Wees je er in ieder geval van bewust dat je schouders niet onder je oorlellen horen te zitten!

Gebruik Breinaalden En Breigaren Waar Jij Prettig Mee Kan Breien

Er zit verschil in soorten breinaalden en in verschillende soorten breigaren. Als je een tijdje breit zal je merken dat je een voorkeur krijgt. 

Snelle Breinaalden

Over het algemeen kan je sneller breien met gladde breinaalden van metaal, maar dat hoeft niet per se. Als jouw steken er steeds afvallen, dan ben je waarschijnlijk sneller met houten breinaalden. 

Sommige breisters vinden het metaal ook niet lekker aanvoelen, blijf dan zeker met je favoriete breinaalden breien! 

Het kan ook enorm verschil maken of je met een rondbreinaald of met rechte breinaalden gaat breien. Probeer het zelf uit wat fijn voor jou is en waarmee je het soepelst kan breien. Ben je een beginner en heb je nog geen idee wat jouw voorkeur is? Oefen dan de technieken voor sneller leren breien die hieronder staan gewoon met wat je hebt.  

Snel Breigaren

Ook je breigaren kan verschil maken in hoe snel je kan breien. Zelf ben ik het snelst met de dunnere maten breigaren, maar dat is bij iedereen anders. Sneller breien gaat over het algemeen beter met een redelijk glad breigaren gebruikt dat niet al te makkelijk splijt. Een lichte kleur is ook het fijnst om mee te oefenen, met donkere kleuren zie je slechter wat je aan het doen bent. 

Op De Punt

Om zo snel mogelijk de steken te verwerken en je bewegingen zo klein mogelijk te houden, moeten je steken op de punten van de breinaalden zitten. Als je net begint met breien, is dit nog lastig, want je loopt groot risico op het verliezen van je steken. Probeer geleidelijk aan je steken steeds dichter op de punten te plaatsen tijdens het breien. Gebruik natuurlijk wel de hele diameter van de breinaald om de steek te vormen, anders wordt je breiwerk te strak. 

Sneller Engels Breien

De meesten van ons in Nederland hebben leren breien volgens de Engelse stijl, met de draad in de rechterhand. Met Engels breien laat je bij elke steek de rechternaald los om de draad om te slaan. Dit is geen efficiënte beweging (ook al kan je er best snel in worden met wat oefening) en ook best belastend voor je spieren door de grote draaibeweging van je pols. Als je veel breit, is dit zeker iets om rekening mee te houden. Iedere repeterende beweging kan blessures veroorzaken, dus breien ook. 

De truc om met de Engelse manier sneller breien te leren, is om al je bewegingen zo klein mogelijk te maken, zodat je daarna snelheid op kan bouwen. Je gaat ervoor zorgen dat de bewegingen zo vloeiend mogelijk in elkaar overgaan.

sneller breien met flicken vasthouden
Sneller breien met de draad rechts lukt alleen als je de rechterbreinaald niet meer loslaat

Laat Nooit Meer Los

Flicking

Met Engels breien is dit mogelijk door de draad op zo’n manier vast te houden, dat je de rechternaald nooit meer los hoeft te laten. Je houd je rechter breinaald dichter bij de punt vast en laat je draad over je wijsvinger komen. Het vasthouden van de breinaald doe je met je duim en je middelvinger.

Het omslaan doe je dan met een kleine soepele beweging van de wijsvinger. Je houd de draad op spanning met je pink en ringvinger door te wikkelen of te klemmen. 

Je wijsvinger maakt een kleine efficiënte beweging, die net groot genoeg is om de draad om je breinaald te slaan. Terwijl je omslaat, zorg je met je duim en middelvinger ervoor dat de breinaald in zo’n hoek gaat staan, dat de draad makkelijk te vangen is. 

Iemand heeft deze techniek flicking genoemd (ik denk Stacey van VeryPinkKnits), en dat is een goede beschrijving van de beweging! Met flicking kan je sneller breien dan op de gewone Engelse manier. 

In mijn filmpje hieronder laat ik precies zien wat ik bedoel. 

Averecht Flicken

Averechte steken kan je op dezelfde manier maken. Omdat je draad over je wijsvinger komt, is het makkelijk om de draad naar de voorkant van je werk te bewegen. De beweging die je moet maken om de omslag te doen is iets groter dan met rechte steken. 

De hoek die je moet maken om de draad makkelijk om te slaan is iets anders dan met rechte steken merk ik bij mezelf. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in je snelheid!

Lever Knitting

Dit is een andere methode van sneller breien waarbij je de draad in de rechterhand vast hebt. Lever knitting (of Irish cottage knitting) zou de snelste en meest blessure vrije methode van breien zijn volgens fans van deze methode. De traditionele lever knitting stijl is breien met lange rechte breinaalden, waarbij de rechter breinaald onder de oksel of tegen de zij wordt geklemd. De rechter wijsvinger maakt hele kleine bewegingen van voor naar achteren om de draad om te slaan. Met de linkerhand maak je de andere brei bewegingen die ook heel klein en efficiënt zijn. 

Het bijzondere is dat je rechterbreinaald gefixeerd is en je die dus niet hoeft vast te houden, een heel prettige manier van breien!

Sneller breien met lever knitting
Met lever knitting hoef je de breinaald niet vast te houden!

Deze manier van breien kan ook worden gedaan met een breiriem. Dit is weer een heel ander verhaal met een heel interessante geschiedenis, dat gaat te ver voor nu!

Met een rondbreinaald of korte sokkennaalden kan je ook lever knitting uitvoeren door de naaldpunt in je rechterhand bovenop het web tussen je duim en wijsvinger te laten rusten. Je hebt de breinaald dicht bij de punt vast met duim en middelvinger en je wijsvinger steekt iets omhoog om de draad om te slaan. Je houdt de draad op spanning met je pink en ringvinger. 

De aanpassing op de techniek die je kan gebruiken met rondbreinaalden kan ik inmiddels wel en ik snap het voordeel absoluut! Het enige wat ik er vervelend aan vind is dat je na een tijdje een stuk breiwerk over je rechterduim hebt hangen. Ik brei veel sokken met een strakke stekenverhouding, waarbij het breiwerk dus vrij ‘stug’ is tijdens het breien. Dit breiwerk ligt dan op mijn duim en dat vind ik niet prettig voelen.

Het viel me wel op dat ik na relatief kort oefenen al best snelheid had opgebouwd. Ik ben overtuigd dat je met lever knitting heel snel kan breien en ik ga er zeker vaker mee oefenen.

Sneller Continentaal Breien

Eerder heb ik je al laten zien hoe je kan breien met de draad in je linkerhand, continentaal of Duits breien.

Als jij ook op deze manier breit, merk je waarschijnlijk dat je hiermee vanzelf al sneller kan breien dan met de traditionele Engelse manier. Dat komt omdat de bewegingen kleiner en vloeiender zijn. Voor nog sneller breien zit het verschil in de hele kleine details. 

Rechte Steek

Bij het maken van de rechte steek, hou je de draad omhoog met je linker wijsvinger en ‘schep’ je de draad vanaf de achterkant door je steek heen met je rechter breinaald. Als ik dit doe, merk ik dat ik toch een soort kleine draaibeweging moet maken met mijn linkerhand om de hoek goed te krijgen (ingewikkeld uit te leggen!). Ik merkte dat ik dit ineens niet meer deed en dat kwam door het volgende:

Je kan sneller breien als je de draad met je middelvinger een klein duwtje geeft om deze om de breinaald te slaan. Dit hoeft maar een hele kleine beweging te zijn en na wat oefenen gaat dit als vanzelf! 

Sneller breien met continentaal breien
Ik geef de draad een duwtje met mijn middelvinger om de naaldpunt heen

Ook met continentaal breien kan je veel snelheid opbouwen door de steken dichterbij de naaldpunt te houden en op de punten te breien. De afstand en bewegingen tussen de naaldpunten zijn dan zo klein mogelijk. 

Sommigen, waaronder onze wereldrecordhoudster snel breien, breien continentaal zonder de linker wijsvinger in de lucht te houden. De wijsvinger staat min of meer parallel aan de linkerbreinaald. Hierdoor kan je nog makkelijker de draad door de steek heen scheppen, omdat de draad nog dichterbij is. Dat je hiermee indrukwekkende snelheden kan bereiken is wel duidelijk!

Averechte Steek

Om de averechte steek met continentaal breien sneller te maken, kan je variëren in de manier waarop je de draad om de naaldpunt slaat. 

De meeste continentaal breiers duwen de draad met de linker wijsvinger omlaag en maken daardoor continue een vrij grote op en neer beweging bij het breien van averechte steken. Wat eventueel sneller zou kunnen zijn is de draad om de naaldpunt duwen met je linker middelvinger of zelfs met je duim! 

Er is nog een andere variant van continentaal averecht breien, waarbij je je linker wijsvinger in de lucht houdt en juist met je rechterhand zorgt dat de lus gemaakt wordt. Je draait dan de rechternaaldpunt zo dat je de draad in de steek trekt naar achteren. Dit lukt mij zelf niet zonder enorm gedraai en gedoe, maar Roxanne Richardson doet het zo met veel succes, dus het is absoluut mogelijk. 

Je zou ook kunnen opzoeken hoe je de Norwegian Purl moet doen. Een methode waarbij je averecht gaat breien aan de goede kant van je werk. Voor sommigen is dit de snelste manier van averecht breien! 

Er zijn dus alternatieven voor de mensen waarbij het niet lukt om continentaal averecht te breien. 

Nog Meer Tips Om Sneller Te Breien

Hier zijn nog een aantal andere kleine dingen die je kan proberen om te zien of het prettiger voelt en of je snelheid omhoog gaat:

  • Hou je ogen op de 1e steek op de linkernaald.
  • Probeer 1 naald stil te houden of juist beide naalden te bewegen.
  • Verander de hoek die je naalden met elkaar maken (maak de taartpunt groter of kleiner).
  • Verander de hoek waarin je de naalden vasthoudt (zet ze rechtop of juist plat).
  • Zit rechtop op een goede stoel of ga eens staan. 
  • Ondersteun je ellebogen en onderarmen met kussens
  • Ondersteun je breiwerk op schoot, op een kussen of op een andere manier zodat er geen gewicht aan je handen hangt. 

Filmpje Sneller Breien

In dit filmpje laat ik je alles zien over sneller breien met alle methodes die ik hierboven heb beschreven!

Sneller breien leer je niet in een uur en zelfs niet in een week. Als je regelmatig oefent zal je zien dat het steeds sneller en makkelijker gaat! Geef niet te snel op als het juist langzamer gaat als je een nieuwe techniek probeert, je moet nog spiergeheugen opbouwen en oefenen om er echt sneller mee te kunnen breien. Hou vol en je zal op de lange termijn veel sneller breien.  

Als jij nog beter wil leren breien, vergeet dan niet het boekje te downloaden met al mijn beste breitips!

Heel veel breiplezier!

10 gedachten over “Sneller Breien – De 3 Beste Technieken”

  1. Ik leerde breien van mijn oma’s. Rechternaald onder je arm, draad in je rechterhand. De rechternaald hou je niet met je hand vast, die beweeg je alleen met de muis van je hand en/of je wijsvinger. Voor mij nog steeds de snelste manier van breien.

  2. Continentaal breien lukt mij wel rechts. Averechts gaat ook maar dan staat mijn steek gedraaid op de naald. Ik denk dat ik de beweging daar maar niet onder de knie krijg, dus blijf ik maar engels breien. Gaat trager maar zoals je zegt men moet geduld hebben en ik heb niet zo heel veel geduld. Na jou filmpje zal ik het nog maar eens proberen. Bedankt.

  3. Dank je wel! Ontzettend leuk om dit te weten te komen! Mijn moeder breide blijkbaar op de lever knitting manier. Ik probeerde het gewoon op haar manier te doen, nooit geweten dat het een Ierse methode is. Op het Europese vasteland circuleren dan verschillende manieren van breien, want mijn moeder was een Westfriese en had geen connectie met Ierland.

    • Dat klopt helemaal inderdaad! En soms hebben vrouwen gewoon hun ‘eigen manier’ uitgevonden wat ze prettig vonden breien.

Reacties zijn gesloten.