Op deze Pagina
Ben jij bang dat sokken breien te moeilijk voor je is? Snap je niet hoe je de hiel moet breien en de hoek om moet breien? Begrijpelijk hoor, ik vond het ook best spannend om voor het eerst sokken te breien. Ik heb inmiddels een ‘recept’ gevonden, waarbij sokken breien echt makkelijk is. Ik ga je dit stap voor stap leren, zodat jij absoluut je eerste sok kan gaan breien. Geen steken opnemen, geen grote hiel of kleine hiel, geen rekenwerk, geen gaten, zelfs geen steekmarkeerders nodig!
Waarom Zou Je Sokken Breien?
Sokken breien is fantastisch verslavend! Er zijn een heleboel breisters die bijna alleen maar sokken breien, zo leuk zijn ze. Hoe komt dat nou toch?
Sokken zijn handige kleine projectjes die je snel in je tas kan stoppen en er makkelijk even bij pakt. Je hebt ook maar 1 bol sokkenwol van 100 gram nodig en je kan een paar sokken breien. Nog voordelig ook dus.
Sokkenwol is te krijgen in prachtige kleurtjes en bij sokken durf je sneller een felle kleur of een apart patroon te gebruiken die je misschien niet snel zou kiezen voor een trui. Je kan er dus lekker je creativiteit in kwijt en ze precies zo maken zoals je wil.
Met sokken kan je goed oefenen ‘in het klein’ met technieken zoals kabels en kant. En natuurlijk zijn ze heerlijk warm en zacht om te dragen!
Hoe Moet Je Sokken Breien?
Sokken breien doe je in het rond met dunne breinaalden en sokkenwol. Je kunt sokken breien vanaf de bovenkant (de boord) of vanaf de tenen. Om eenvoudige sokken te breien vanaf de boord, ga je steken opzetten en een boord breien met de boordsteek 1/1 of 2/2. Hierna brei je de rest van de sok in tricotsteek, iedere toer recht. Als laatste brei je de teen en sluit je deze eenvoudig met de Finchley graft.
Je gaat leren rondbreien met weinig steken, dit kan op verschillende manieren zoals ik hieronder uitleg. Sokken zijn natuurlijk ideaal om dit te oefenen!
Breinaalden Voor Sokken Breien
Je hebt een aantal opties qua breinaalden voor sokken breien (met links naar mijn andere blog posts over deze technieken als je meer uitleg nodig hebt):
- Sokken breien met 4 naalden/sokken breien met 5 naalden (sokkennaalden)
- Sokken breien met magic loop (rondbreinaald van 80 cm)
- Sokken breien met 2 rondbreinaalden (2 rondbreinaalden van 60 cm)
- Sokken breien met een korte rondbreinaald (rondbreinaald van 25 cm)
- Sokken breien met 3 buigbare sokkennaalden (o.a. Addi Crasy Trio)
Met al deze manieren van breien kan je sokken breien, het is heel persoonlijk welke manier uiteindelijk het fijnst is voor jou. Als dit je eerste keer sokkenbreien is, dan zou ik aanraden om eerst mijn filmpjes over breien met 4 naalden, breien met magic loop en breien met 2 rondbreinaalden te bekijken. Dan krijg je een idee wat voor jou prettig is.
In de cursus laat ik zien hoe je sokken moet breien met magic loop en met sokkennaalden.
Welke Maat Breinaalden Gebruik Je Voor Sokken
Voor sokken is het belangrijk dat je een stevig breiwerkje krijgt, dat niet te gaterig is. Los gebreide sokken slijten een stuk sneller. Wist je dat de stekenverhouding op de garenwikkel in principe bedoeld is voor truien? Ook als het sokkenwol is! Er staat soms op dat je de sokkenwol kan breien met 3 mm, dat werkt dus niet voor sokken.
Voor standaard sokken wordt meestal aangeraden om breinaalden van 2,5 mm te gebruiken. Voor mij zijn sokken te los als ik ze brei met 2,5 mm, dus ik brei ze met 2,25 mm. Het hangt ervan af of je los of strak breit.
Als je geen idee hebt welke breinaald geschikt is voor jou, begin dan met 2,5 mm, dit is voor de meesten prima.
Je kan natuurlijk altijd een klein proeflapje in het rond breien als je het zeker wil weten. Een standaard stekenverhouding voor sokken is 32 steken per 10 cm. De stekenverhouding in naalden boven elkaar is over het algemeen minder belangrijk voor sokken.
Hoe Brei Je Een Sok?
Gebreide sokken bestaan uit verschillende onderdelen. Traditionele sokken hebben onderdelen met vreemde namen als de spie. De variant die ik je ga leren heeft geen ingewikkelde onderdelen.
Dit zijn de onderdelen van een gebreide sok (net zoals bij een sok uit de winkel):
- De boord: het geribbelde deel dat om je been zit.
- Het been: vanaf de boord tot aan je enkel.
- De hiel: het ‘zakje’ waar je hiel in zit.
- De voet: het deel tussen de hiel en de teen.
- De teen: het smaller wordende deel dat om je tenen zit.
In mijn cursus sokken breien ga ik je leren hoe je sokken kan breien vanaf de boord naar de tenen, dus van boven naar beneden.
Sokken Breien Beginnen Bij De Tenen?
Sokken breien vanaf de tenen is erg populair geworden de laatste jaren. Het is een fijne manier van sokken breien, maar niet de meest geschikte voor beginners, om verschillende redenen. Ten eerste, tenen netjes opzetten is best een ingewikkeld klusje en een beetje priegelig om te beginnen. Ten tweede kan het lastig zijn om in te schatten waar je precies de hiel moet gaan beginnen.
Om die reden leer ik je vanaf de boord naar beneden breien. Dit is de beproefde, traditionele manier en naar mijn mening is het makkelijker om de juiste maat sok te krijgen.
De hiel die ik je ga leren is trouwens op exact dezelfde manier toe te passen bij een sok die je vanaf de tenen gaat breien, voor als je dit later een keer wil proberen.
Wat Zit Er In Deze Cursus Sokken Breien
Complete Sok Breien
We gaan samen stap voor stap een complete standaard sok voor volwassenen breien. Ik heb expres geen verschillende maten opgenomen in de cursus zodat het niet te ingewikkeld wordt. Om wat sneller klaar te zijn, en goed passend bij het seizoen, heb ik ervoor gekozen om samen een sneakersok te breien. Als je een normale sok wil breien, geef ik daar ook de instructies voor. Je maakt dan alleen de boord en het been langer, verder is alles hetzelfde.
Maten
In het bijbehorende patroon heb ik wel 3 verschillende maten: 17 (20, 22) cm omvang. Dit is de omvang van de sok zelf, sokken zijn erg rekbaar, dus neem dit niet te precies voor je eerste paar sokken. Heb jij een kleine, smalle voet en enkel, neem de kleinste maat. Heb jij een brede voet en/of grote enkelomvang, of een hoge wreef en zitten sokken van de winkel vaak strak, neem dan de grootste maat. In alle andere gevallen kan je de middelste maat nemen.
De lengte van de voet maakt niet uit, dat bekijk je heel eenvoudig tijdens het breien en dat ga ik uitleggen in het filmpje over voet en teen.
Per Onderdeel Een Filmpje
In mijn cursus sokken breien ga ik ieder onderdeel van sokken breien apart behandelen en helemaal laten zien hoe je dit moet doen met stap voor stap filmpjes. Je krijgt er ook een gratis breipatroon bij met de instructies om de makkelijke sokken te breien. Als je geen cursus nodig hebt, maar wel dit patroon wil hebben, kan je deze hier downloaden.
In deze cursus sokken breien zitten de volgende filmpjes:
- Steken Opzetten Voor Sokken Breien
- Boord En Been Breien
- Hiel Breien
- Voet En Teen Breien
- Afwerken Van De Sok
- De 2e Sok Breien
Sokken Breien Met Magic Loop En Sokkennaalden
Ik ga alle onderdelen laten zien met magic loop breien en met sokkennaalden. Op die manier is het toe te passen op welke soort breinaald jij ook gaat proberen. Ik laat het expres niet zien op de korte rondbreinaald, omdat ik het zelf niet prettig vind breien en er kramp van krijg. Dit is niet voor iedereen zo, dus als je wil zien hoe dit moet dan raad ik de filmpjes van Wolplein aan.
Ik laat een shadow wrap hiel zien, die naar mijn mening het makkelijkst is om uit te voeren en onthouden voor beginners. Geen steken opnemen, geen intimiderende technieken, zelfs geen steekmarkeerders, heerlijk!
De Hiel Breien
In principe kan je bij veel sokkenpatronen zelf kiezen welke hiel je gaat breien. Als jij dus een patroon hebt met een hiel die je niet goed snapt, kan je de hiel toepassen die ik laat zien in deze cursus. Deze hiel kan je ook gebruiken als je een volgende keer wil proberen vanaf de tenen omhoog wil breien, heel handig om te leren dus!
Wat Heb Je Nodig Voor De Cursus Sokken Breien
Voordat je deze sokken kan gaan breien heb je natuurlijk een aantal dingen nodig.
- Het patroon voor de makkelijke sokken (uitgeprint of digitaal)
- 100 g sokkenwol (1 grote bol of 2 bolletjes van 50 g) voor sokken tot maat 46
- Breinaalden naar keuze van 2,5 mm
- Maasnaald (met stompe punt)
- Schaar
- Wolwasmiddel
Over Sokkenwol
Sokkenwol kan je kopen bij handwerkzaken en andere (online) winkels waar je breiwol koopt. Er zijn verschillende merken te krijgen, de meesten hebben dezelfde standaard samenstelling van 75% wol en 25% polyamide. Dit betekent dat het een stevig breigaren is dat niet zo snel zal slijten. Je hebt ook luxere sokkenwol met merino wol of zijde, heerlijk zacht! Brei geen sokken van 100% merinowol, daar zit zo een gat in. Als je niet goed tegen wol kan, zijn er tegenwoordig veel alternatieven met bamboe, katoen of synthetisch garen.
Hoe Werkt De Cursus Makkelijke Sokken Breien
Nadat je je hebt ingeschreven voor de cursus, krijg je direct een e-mail met daarin een download voor het gratis sokken breipatroon en een link naar het eerste filmpje. Je krijgt in de 5 dagen erna iedere dag het volgende filmpje in je inbox (let op dat de email niet in je spam zit, helaas gebeurt dit soms met mails vanaf een website).
Natuurlijk hoef je niet elke dag mee te breien, deze cursus doe je in je eigen tempo en wanneer jij er tijd voor hebt! Ik heb gekozen voor dagelijks een nieuw filmpje, omdat sommigen misschien al weten hoe ze een boord moeten breien en eigenlijk vooral het filmpje over de hiel willen zien. Zo hoeven ze niet al te lang te wachten! Voor de ervaren sokkenbreiers zou ik toch willen aanraden om de rest van de filmpjes ook te bekijken. Iedereen doet het net een beetje anders en wie weet leer je iets wat je handig blijkt te vinden! In deze cursus sokken breien geef ik al mijn beste tips over sokken breien.
Je kan de filmpjes onbeperkt bewaren, terugkijken, pauzeren, terugspoelen, langzamer laten afspelen (via het tandwieltje rechtsonder in het filmpje > afspeelsnelheid), zodat het je zeker weten gaat lukken in jouw eigen tempo!
Gebruik het breipatroon vooral om notities op te maken als jij aanpassingen doet, zodat je bij de volgende sok of het volgende project weer precies weet wat je gedaan hebt.
Klik hier om je in te schrijven voor de gratis cursus sokken breien!
Heel veel breiplezier!
Wat ontzettend fijn
Heb lang geleden sokjes voor mijn zoon gebreid onder leiding van mijn moeder.
Wij missen haar al 20 jaar.
Sokken breien is zo’n oude traditie, prachtig om door te geven aan volgende generaties!
Ik krijg alleen t filmpje over opzetten, graag krijg ik ook t breien van de rest van t breiwerk.
Hoe je breien doet confi? En t overbreien naar de volgende breien. Van de echte sok… alvast bedank!
Dag Heleen,
Je krijgt iedere dag een nieuw filmpje in je mail met de volgende stap van het breien van de sok!
Goedemiddag Kim,
Ben nu aan de gang gegaan met M 64 steken
Hoeveel steken zet je op bij maat L?
Groetjes Heleen
Hallo Kim
Kun je ook maat L de hoeveelheid steken doorgeven?
Groetjes Heleen
Dag Heleen, dat kan je vinden in het breipatroon!
Hello ,Ik heb mij ingeschreven voor je cursus maar krijg niets binnen ook niet in de spam.
Met dank
Lucia
Ik zie het inderdaad dat er geen mail is verzonden, ik vermoed dat je op een andere plek je naam en email hebt ingevuld dan de bedoeling is. Als je het hier https://download.breistudiokim.nl/sokken nog eens doet dan komt het goed! Groetjes Kim
Goedemorgen, Ik heb deze week sokken gebreid aan de hand van je filmpjes.
Dit ging fantastisch.
Graag zou ik het sokkenpatroon ook op papier hebben.
Kan ik dit ergens vinden?
Wat leuk! In de eerste mail van de cursus zit ook het patroon in pdf formaat om uit te printen. Stuur me even een mail naar kim@breistudiokim.nl als het niet lukt, dan mail ik het nog een keertje door.
Wat een leuke cursus! Op mijn 60e mijn eerste sok gebreid. De rondbreinaald raakte in de knoop, de sokken naalden vlogen alle kanten op. Met houten sokken naalden ging het perfect, Geen wegglibberende naalden.
Nu zal ik graag eens kinder/baby sokjes breien. Kan dit ook volgens jouw patroon, heb je tips?
Jazeker dat dit kan! Alleen het aantal steken aanpassen bij de opzet natuurlijk, het ligt helemaal aan de maat van het kindje waarvoor de sokken zijn. De hiel kan je vervolgens over de helft van die steken maken op dezelfde manier.
Ik heb een vraag over de maat….Je schrijft: In het bijbehorende patroon heb ik wel 3 verschillende maten: 17 (20, 22) cm omvang. Dit is de omvang van de sok zelf,…. maar welk deel van de sok bedoel je dan? De voet, of de hiel of het boord…Je ziet, ik ben qua sokken een absolute beginner…..
Goeie vraag hoor Corien! De omtrek is (ongeveer) die maat rondom het been en rondom de voet. Alleen rond de hiel is de omtrek uiteraard anders. Om jouw maat te bepalen kan je 2 omtrekken meten, rond de plaats boven je enkels waar je de boord wil en rondom het breedste deel van je voet (bal van de voet). Onthou dat sokken heel erg rekbaar zijn en dat het niet zo heel precies komt!
Groetjes, Kim
Top! Thanks.
Ik heb me een paar weken geleden ingeschreven voor de cursus maar heb tot nu toe nog geen filmpjes gekregen. Kan dat kloppen?
Ik zie dat je ze inmiddels hebt gevonden en ze kan openen. Ik denk dat het inschrijven in eerste instantie mis is gegaan? Hopelijk lukt het vanaf nu en anders hoor ik het!
Beste
Zopas klaar met de ronde hiel. Hoe brei ik nu verder de voet en geen aub?
Teen, bedoel ik natuurlijk
Goedemiddag Kim,
Heb je een mail gestuurd. Wil graag leren sokken breien met 1 rondbreinld en heb alle info geleerd, Maar daar ik breien moet leren verwijs t u me telkens naar de eerdere leerprogramma om echt te kunnen breien met de magicloops. Heb dezelfde magicloops aangeschaft met kleine nldjes en een lange tussendraad.
Zou u alsjeblieft die filmpjes kunnen sturen naar
h.kool2@telfort.nl
Groetjes Heleen
Hai Kim
Kan mijn hiel niet meer krijgen
Wil je die heel graag naar mij sturen
h.kool2@telfort.nl
Groetjes Heleen
Helemaal geweldig
Leuke en leerzame cursus
Kunt u me alsjeblieft
Nog helpen door nogmaals filmpje hiel te sturen
h.kool2@telfort.nl
Dank Heleen
Heleboel likes
Dag Heleen, ik heb de filmpjes en het patroon gemaild!