Magic loop breien

MAGIC LOOP BREIEN – HET IS ECHT MAGISCH

Toen ik voor het eerst sokken ging breien met een magic loop, gaf ik nog net geen gilletje (of misschien toch wel een kleintje). Eindelijk geen gezeur meer met wegrollende sokkennaalden of 4 ladders in je sokken! De magic loop techniek is zo simpel dat je bijna niet kan geloven dat niemand het eerder heeft bedacht, het is relatief nieuw in de breiwereld (2002). Natuurlijk is het niet zo simpel om het voor het eerst uit te voeren, ik weet nog dat ik ontzettend aan het stuntelen was toen ik het voor het eerst probeerde (toen had je nog geen duidelijke YouTube filmpjes!). Ik ga dus mijn best doen om je de magic loop techniek zo duidelijk mogelijk uit te leggen en te laten zien in een filmpje natuurlijk!

Dit is de eerste post in een serie over rondbreien van projecten met een kleine diameter. In de volgende posts komen sokkennaalden en rondbreien met 2 rondbreinaalden aan de beurt!

 

DE MAGIC LOOP METHODE

Met magic loop breien is een magische manier van breien waarbij je een lange rondbreinaald gebruikt om iets in het rond te breien met een kleine diameter. Denk bijvoorbeeld aan sokken, mutsen of mouwen. Je kan het altijd gebruiken en je hebt helemaal geen sokkennaalden meer nodig! Veel fijner om mee te nemen dus, want geen losse naalden en punten die aan alle kanten uitsteken. Een magic loop project vouw je makkelijk dubbel en hoppa zo in de tas. Nooit meer een sokkennaalden project meenemen in het openbaar vervoer of een vliegtuig (op de grond rondkruipen in een vliegtuig, op zoek naar een 2mm dikke sokkennaald, is geen pretje kan ik vertellen..)!

 

LET OP JE STEKENVERHOUDING

Ik brei zelf iets strakker als ik de magic loop techniek gebruik, dit is dus iets om rekening mee te houden! Om te testen of het bij jou verschil maakt, kan je het beste een rond proeflapje breien met de magic loop methode. Dit vergelijk je dan met je normale stekenverhouding. Dit is natuurlijk vooral belangrijk als je een trui of vest gaat breien, waarbij je de mouwen met de magic loop methode wil gaan breien en de rest ‘gewoon’ op een rondbreinaald. 

 

HOE MOET JE RONDBREIEN MET MAGIC LOOP

Je hebt een rondbreinaald nodig met een lengte van tenminste 80cm, 100cm is ideaal. De dikte van de breinaald is natuurlijk afhankelijk van jouw project. Het is voor magic loop belangrijk dat de kabel lekker soepel is, anders zit je gigantisch te worstelen. Gelukkig zijn de meeste kabels van rondbreinaalden tegenwoordig soepel genoeg!

Bij magic loop breien zitten de steken van je breiwerk in het midden en heb je 2 grote lussen van de kabel van je rondbreinaald aan de zijkanten. Je breit de steken op de voorste breinaald, daarna draai je je werk om en wissel je de breinaalden. Ik ga het stap voor stap uitleggen! Scroll naar beneden voor duidelijke foto’s en een filmpje bij dit verhaal!

Ik ga als eerste steken opzetten op de rondbreinaald voor mijn project. De manier van opzetten maakt niet uit voor magic loop, ik gebruik meestal de lange draad opzet. In dit voorbeeld heb ik 20 steken opgezet.

Nu begint de magie! Je gaat de kabel dubbelvouwen en de steken door de helft verdelen. Het gaat het makkelijkst als je al je steken midden op de kabel zet, telt waar de helft van je steken zit en op dat punt vouw je de kabel dubbel. In mijn voorbeeld ga ik de kabel dus dubbelvouwen zodat er 10 steken op de ene kabel zitten en 10 steken op de andere kabel. 

Nu kan je de steken waar geen draden aan hangen op een breinaald schuiven. Hou deze breinaald vast in je linkerhand, zodat je deze steken kan gaan breien. Deze steken zitten aan de voorkant (vanaf jou gezien) en de andere steken zitten aan de achterkant. 

Die andere helft van de steken zit nog op de kabel en de andere breinaald hangt nog los. Deze pak je vast in je rechterhand. Je pakt nu de draad om te beginnen met breien. Je trekt dan met de draad de steken naar elkaar toe. Klinkt makkelijk, maar in het begin is het echt heel onhandig. Even wennen en dan lukt het jou zeker ook!

Als je de laatste steek op die eerste breinaald hebt gebreid, maak je de beroemde magic loop beweging waarbij je het werk omdraait, de ene naald uit de steken trekt en de andere naald in de steken duwt. 

 

Magic loop breien uitleg

DINGEN OM OP TE LETTEN MET MAGIC LOOP BREIEN

Als je de wissel hebt gemaakt en klaar bent om het volgende setje steken te breien, let dan op waar je draad is. Deze moet van bovenlangs komen, anders maak je per ongeluk een omslag! 

Waar je als beginnende magic loop-ster nog wel last van kan hebben, zijn ladders. Het is belangrijk dat als je van breinaald gaat wisselen, dat je de draad precies zo hard aantrekt dat de eerste steek de juiste stekenverhouding krijgt. Klinkt moeilijk? Ja dat is het ook wel een beetje, echt een kwestie van oefenen. Kijk goed hoe de steek eruit ziet op je kabel, zit deze helemaal strak om de kabel, is het een grote lus, of lijkt het op een gewone steek. 

 

Om goed te laten zien hoe je met magic loop kan breien, heb ik een filmpje gemaakt waarin ik de magic loop methode stap voor stap uitleg.

STEKENMARKEERDERS GEBRUIKEN MET MAGIC LOOP

Een stekenmarkeerder plaatsen aan het begin van de toer, zoals je normaal zou doen met rondbreien, heeft weinig zin! Deze valt gewoon van je breinaald zodra je van naald wisselt. Als je een stekenmarkeerder wil gebruiken, hang deze dan in je breiwerk zelf!

Ik ben groot fan van de magic loop techniek, eigenlijk gebruik ik niets anders meer voor sokken, mouwen of de bovenkant van mutsen! Het is natuurlijk niet voor iedereen, sommigen vinden het heel vervelend om iedere keer de breinaalden op zijn plek te schuiven. Daarom volgt binnenkort ook een blogpost over sokkennaalden!

Ik ben heel benieuwd of jij de magic loop methode ook magisch vind, laat het me weten!

Heel veel breiplezier!

 

12 gedachten over “Magic loop breien”

 1. Ziet er professioneel uit, mijn complimenten. Met 4 naalden sokken breien vind ik lastig wat raad je me aan? 2 rondbreinaaldn of de magicloop?

 2. Hoi, wat een ontdekking jou site! Fantastisch !!! Ik sukkel wat met rondbreinaalden. Ik brei nu wanten in fair isle en wat een geklungel het minderen.
  Ik raak er niet uit hoe het moet. Ik gebruikte magic loop methode maar het ging niet vlot. Ik wil nu aan de duim beginnen. Help hoe begin ik daar aan?
  Ik zou het fijn vinden als je een antwoordje klaar zou hebben.
  Groetjes
  Petra

  • Dag Petra,
   Wanten in Fair Isle is behoorlijk voor gevorderden! Ik maak de duim meestal met sokkennaaldjes, dat geeft net even wat meer overzicht voor mijn gevoel? Het is persoonlijk wat prettig voor je is natuurlijk.
   Groetjes Kim

 3. Goede morgen,

  Ik ben de sokken aan het breien met de magic loop methode. Jou filmpje heb ik gevolgd, maar het stopt na de spie, hoe moet ik nu verder met de voet en de teen. hier sta ik nu met een onafgewerkte sok, kun je me verder helpen. Ik vond je les inspirerend en kon alles makkelijk volgen, maar nu… kan ik niet meer verder.
  bedankt alvast voor de hulp !
  Nadia Degrieck.

  • Dag Nadia, klopt ik heb nog geen filmpjes over de voet en de teen op mijn site! Die kan je wel vinden in mijn sokken cursus (met een andere hiel).
   Voet is gewoon rondbreien met de steken die je hebt. Teen ga ik binnenkort een filmpje over maken.

 4. Hoi, kun je mouwen ook beginnen te breien op een rondbreinaald zonder de magicloop? En dan later voor het afkanten van het armsgat de magicloop gaan gebruiken?

  • Dag Corry, je zou een korte rondbreinaald kunnen gebruiken voor mouwen inderdaad. Die van 25 cm bijvoorbeeld. 40 cm rondbreinaalden zorgen voor een grote mouwomvang.

 5. Beste Kim,
  Welke soort/merk rondbreinaald zou je adviseren voor sokken breien. Ik wil de magic loop gaan leren. Ik lees dat rondbreinaalden nogal verschillend zijn; soepel of minder soepel.
  Voor de sokken (via jouw sokkenbreicursus) gebruik ik nu houten sokkennaalden.
  Wat adviseer jij: bijv. Knitpro metal of hout? Of welk ander merk.
  Ik zou graag een goede aanschaf doen.
  Alvast bedankt voor je advies.

  • Beste Anta,

   Wat ik kan zeggen (ik kan niet zo openbaar merken noemen denk ik, ik wil geen boze fabrikanten krijgen door mijn hobby haha), is dat het meestal de moeite waard is om te investeren in duurdere rondbreinaalden. Mocht je willen weten welke ik zelf het liefst gebruik, stuur me dan even een mail naar kim@breistudiokim.nl.
   Groetjes!

 6. Hoi Kim. Ik wil je complimenteren met je filmpjes. Duidelijk en leerzaam. Je hebt een rustige,prettige stem. Ik wil nu graag weten welk merk je gebruikt voor magic loop. Ik wil het gaan proberen bij het top down breien van een trui. ( hals en mouwen). Hartelijk dank alvast en succes verder. Groetjes van Nel Ebell

  • Dag Nel,
   Bedankt voor het compliment! Ik geloof niet dat ik merken mag noemen of aanraden op de site. Algemene tip: de kabel moet zo soepel mogelijk zijn! De goedkoopste rondbreinaalden zijn geen aanrader. En de makkelijkste lengte voor magic loop is een rondbreinaald van 80 cm.
   Groetjes, Kim

Reacties zijn gesloten.