Rondbreien met een rondbreinaald

Voor het maken van projecten die rond (of eigenlijk een koker) zijn, is het handig om te leren hoe je in het rond moet breien met een rondbreinaald. Dat klinkt best spannend, maar rondbreien is helemaal niet moeilijk! Na deze blogpost vol met foto’s en filmpjes kan jij zeker aan de slag met een leuk rondbreiproject.

STEKEN OPZETTEN VOOR RONDBREIEN MET EEN RONDBREINAALD

Als je gaat rondbreien, zet je de steken op zoals je gewend bent. De lange draad opzet is het beste om mee te beginnen als je voor het eerst in het rond gaat breien. Je kan bij deze opzet het makkelijkst zien of je steken niet gedraaid zijn. Je zet je steken op op een rondbreinaald. Hier kan je meer lezen over verschillende soorten breinaalden als je wil weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een rondbreinaald.

De lengte van je rondbreinaald is afhankelijk van de grootte van je project. Gelukkig staat er meestal in je breipatroon welke maat rondbreinaald je nodig hebt! 

Om een beetje een idee te krijgen waar verschillende lengtematen rondbreinaalden voor worden gebruikt:

  • 20 cm: dit is bedoeld voor sokken, mouwen van een trui of vest kan ook natuurlijk 
  • 40 cm: een muts of babytruitje
  • 60 cm: kinderkleding, kleine maat trui of vest
  • 80 cm: grotere maat trui of vest, magic loop
  • 100 cm: extra grote maat trui of vest, dekentjes (plat), magic loop

Als je te weinig steken hebt om de hele lengte van de rondbreinaald te vullen, kan je de eerste en laatste steek niet met elkaar verbinden. Omgekeerd is het niet zo’n groot probleem als je een te korte rondbreinaald hebt voor het aantal steken. De steken zitten alleen wat dichter op elkaar. Bij twijfel over de maat koop je dus liever een iets kortere rondbreinaald. Deze richtlijn kan je helpen om te kiezen welke lengte rondbreinaald je nodig hebt voor je project.

 

Richtlijn voor het kiezen van een rondbreinaald voor je project
Rondbreinaald lengte:
40 cm
60 cm
80 cm
100 cm
Stekenverhouding (steken per 10 cm)
12
48
72
96
120
14
56
84
112
140
16
64
96
128
160
18
72
108
144
180
20
80
120
160
200
22
88
132
176
220
24
96
144
192
240
26
104
156
208
260
28
112
168
224
280
30
120
180
240
300
32
128
192
256
320

Als jij dus 100 steken op wil gaan zetten en je stekenverhouding is 20 steken per 10 cm, dan kies je voor een rondbreinaald met een lengte van 40 cm. Op een rondbreinaald met een lengte van 60 cm zouden de steken te ver uitgerekt moeten worden om prettig te kunnen breien.

Nadat je de steken hebt opgezet, ga je de eerste en de laatste steek met elkaar verbinden. Het is hierbij heel belangrijk dat je oplet dat de steken op de breinaalden en de kabel niet draaien! Bij de lange draad opzet heb je mooie lusjes aan de onderkant van de steek zitten, waardoor het makkelijk te zien is of de steken niet gedraaid zijn. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van een gedraaide opzet.

 

rondbreien met rondbreinaald opzet gedraaid

STEKEN IN HET ROND VERBINDEN OP EEN RONDBREINAALD

Om te gaan beginnen met rondbreien, zorg je dat je de naald waar de draden aan bungelen in je rechterhand hebt. 

Vervolgens ga je een steekmarkeerder om de rechternaald plaatsen. Een stekenmarkeerder kan zo simpel zijn als een lusje breigaren (liefst in een ander kleurtje). Hier kan je meer lezen over het gebruik van steekmarkeerders in breiwerk.

Je gaat nu de steken met elkaar verbinden (doe nogmaals een check of er niets gedraaid zit!) door de eerste steek op de linkernaald te breien. Let erop dat je de goede draad gebruikt (die naar je bol breigaren gaat). Brei je eerste 2 steken extra strak, zodat er geen opening ontstaat in je breiwerk. Trek dus maar stevig aan die draad!

Om het verbinden van de steken op een rondbreinaald duidelijker te maken, heb ik een filmpje gemaakt waar ik het stap voor stap laat zien.

 

RONDBREIEN MAAR!

Je hebt je steken opgezet en verbonden in het rond. Nu ben je klaar om je eerste toer te breien (1 keer in het rond breien tot aan de stekenmarkeerder noem je een toer). Als je in het rond breit, kijk je continue naar de buitenkant/de goede kant van je werk. Je draait je werk dus nooit om, maar blijft gewoon rondjes breien. 

Voor het maken van de tricotsteek blijf je  iedere toer recht breien. Als je juist een ribbelsteek wil maken, ga je recht en averecht per toer afwisselen. Dit is dus net andersom als bij breien op rechte breinaalden. Let extra goed op bij patronen met een telschema, wees je ervan bewust dat je altijd aan de goede kant van je werk aan het breien bent. 

Verder is het proces exact hetzelfde als breien op rechte breinaalden!

In dit filmpje laat ik je stap voor stap zien hoe je moet rondbreien met een rondbreinaald.

 

ONZICHTBAAR AFKANTEN IN HET ROND

Als je klaar bent met je rondbreiproject, ga je afkanten. Je begint bij het begin van je toer, dus na je stekenmarkeerder. 

Je breit de eerste 2 steken na de stekenmarkeerder en gaat afkanten, op precies dezelfde manier als op rechte breinaalden. 

Bij het afkanten van de laatste steek doe je ook hetzelfde, de lus doorhalen en de draad afknippen. Nu heb je een opening tussen de eerste steek die je hebt afgekant en de laatste. 

Om ervoor te zorgen dat de cirkel er netjes uitziet, ga je de draad wegwerken op zo’n manier dat je de cirkel sluit. Je maakt een verbinding tussen de laatste steek die je net hebt afgekant en de eerste steek die je hebt afgekant. 

Afkanten in het rond

Met de losse draad die je nog hebt van je lange draad opzet, kan je precies hetzelfde doen bij je opzettoer. Ook hier is een opening die je netjes kan dichtmaken. Hierna kan je de draden wegwerken zoals je gewend bent.

Ik laat je het afkanten op rondbreinaalden stap voor stap zien in dit filmpje. 

Best makkelijk toch, breien in het rond? Het lijkt van tevoren ingewikkeld, maar als je het een keer gedaan hebt, valt het erg mee!

Ik zou aanraden om een goede rondbreinaald aan te schaffen als je het voor het eerst wil proberen. Slechte breinaalden met stugge kabels zijn een grote bron van frustratie tijdens het breien! Lees hier meer over soorten breinaalden en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Als je het breien in het rond door hebt, geeft dit heel veel meer mogelijkheden. Je bent nu niet meer beperkt tot rechte projecten. Het makkelijkste rondbreiproject om mee te beginnen is een col, gewoon een warme koker voor om je nek (ideaal voor kinderen die nog geen sjaals kunnen knopen).

Heel veel breiplezier!

 

9 gedachten over “Rondbreien met een rondbreinaald”

  1. Je gaat er van uit dat iedereen bekend is met breien met de draad om een linker vinger. Het zou fijn zijn als de manier waarop hier gebreid wordt in een minder hoog tempo over het scherm gaat. Als je het altijd zo doet, is dat tempo normaal, maar ik denk , hoe slaat ze de draad nu om.
    Vriendelijke groet,
    Diny

  2. Hallo Kim,

    Ik heb een vraag .
    Ik wil graag een trui breien op een rondbreinaald maar nu komt het maar ik wil er graag een V- jas ipv ronden hals en met een raglanmouw is dit mogelijk of is dat een rare vraag

    • Hoi Lida,

      Rare vragen bestaan niet hoor! Dat is absoluut mogelijk maar iets lastiger. Met raglanconstructie maak je dan eerst de meerderingen voor de V-hals (als je vanaf de nek breit) en daarna verbindt je het breiwerk pas in het rond. Je begint dus met een breiwerk op een rondbreinaald die je heen en weer breit (plat dus).

  3. Hoi kim
    Ik brei voor het eerst op rondbrei naalden , ik ben bij de hals begonnen met lengte 40 cm maar nu komen er steeds meer steken op .
    Hoe zet ik het over op een 80 draad ?
    Groetjes Conny

    • Dag Conny, sorry je reactie was even verdwenen tussen alle spam berichten die ik krijg. Je kan de steken 1 voor 1 overschuiven op de nieuwe breinaald! Groetjes, Kim

Reacties zijn gesloten.