Leren breien deel 5 – afwerken

BREIEN, JE DRAADJES WEGWERKEN

Zo, nu je klaar bent met je breiwerk heb je nog losse draadjes bungelen, deze ga je wegwerken. In principe leg je nooit knopen in je breiwerk, want uiteindelijk komen die altijd los. Je gaat je losse draden netjes wegwerken in je breiwerk, zodat je ze bijna niet meer ziet en ze ook niet meer los komen! 

Let op: als je breit met een heel glad breigaren (katoen bijvoorbeeld), is deze methode niet voldoende om de draden veilig weg te werken. Ik zal hier een aparte blogpost over maken.

 

schaartje en naald

Voor het wegwerken van de draden heb je een naald en een schaar nodig. De naald moet een oogje groot genoeg voor je breigaren hebben en heeft bij voorkeur een stompe punt. Dit soort naalden heten maasnaalden, borduurnaalden, wolnaalden of stopnaalden. Lekker verwarrend hѐ, zoveel termen.. 

RECHT WEGSTEKEN

Het wegwerken van je draden kan je doen door een paar lusjes op te pakken met je naald aan de achterkant van je werk. Je werkt een stukje draad van ongeveer 5 cm weg in de lusjes en knipt hem af.

 

Draad schuin weggewerkt

Dit is niet voor iedere situatie de beste manier, ten eerste gaat de draad maar 1 richting op, waardoor de kans aanwezig is dat deze loskomt. Ten tweede kan de draad zichtbaar zijn aan de voorkant van je werk. Als je net uren hebt gewerkt aan een mooie trui dan is het heel zonde als je het zo afwerkt. In sommige gevallen is het niet zo heel belangrijk, of valt het niet zo op, dan kan je het prima op deze manier doen. Ik doe het altijd zo bij de tenen van mijn sokken bijvoorbeeld, niemand die het ziet!

 

draad wegweven

INWEVEN

Een wat mooiere manier om de draden weg te werken is om de weg van je steken te volgen. Dit klinkt een beetje lastig, maar ik ga je in dit filmpje stap voor stap laten zien hoe je op deze manier netjes je draden kan wegwerken in je breiwerk. 

 

Als je het op deze manier doet, blijft de elasticiteit van je breiwerk perfect behouden en het mooiste is, je ziet er weinig van aan de voorkant! Helemaal onzichtbaar is het natuurlijk nooit, dus denk na over de plaatsing als je een mooi project maakt. Bij een trui gebruik je bijvoorbeeld meerdere bollen breigaren, waardoor er heel wat begin- en einddraadjes weg te werken zijn. Zorg ervoor dat deze niet midden op je borst of buik zitten, maar werk ze weg in de zijnaad, onder de oksel of op andere onopvallende plekken.

Na het wegwerken en afknippen van je draden, hoef je je breiwerk alleen nog maar even te wassen voor een extra zacht en soepel resultaat! Volg altijd de instructies op het label van je breigaren!

 

Heel veel breiplezier!