Breien – Foutjes oplossen (zonder stress!)

MET BREIEN FOUTJES HERSTELLEN

O NEE!

Met een bonzend hart zit je verstijfd te staren naar je werk. Je hebt een steek laten vallen! Is dit het einde? Gelukkig niet, voor de meeste brei bloopers is een oplossing. En die ga ik je geven!

 

Samengetrokken opzet

TE STRAK OPZETTEN EN AFKANTEN

Heb jij altijd moeite om de naald in te steken op de eerste rij van je breiwerk? Zien de uiteinden van je breiwerk er altijd wat vreemd samengetrokken uit?

Als je het opzetten van je steken of het afkanten te strak doet, krijg je geen mooie ontspannen rechte randen aan je breiwerk.

Bij het opzetten van steken kan je als vuistregel nemen dat er een afstand tussen de steken op de naald moet zitten die ongeveer even groot is als de dikte van de draad.

 

Breien - Foutjes oplossen (zonder stress!) 2

Het afkanten hoort ook losjes te gebeuren. Een simpele tip is om het afkanten te doen met een dikkere breinaald. Is je breiwerk bijvoorbeeld gemaakt op naald 5, gebruik dan voor het afkanten naald 6.

strak breiwerk

TE STRAK BREIEN

Snap jij totaal niet wat er nou zo ontspannend is aan breien? Krijg jij er spierpijn van en moet je kracht gebruiken om de steken over je naald heen en weer te bewegen? Grote kans dat jij veel te strak aan het breien bent. De eerste stap: ontspan! Probeer je schouders laag te houden en nergens kracht op te zetten.

Wat een oorzaak van strak breiwerk kan zijn, is breien op de punt:

steken op de punt breien

Een breinaald heeft een diktemaat. Als je de lussen helemaal op het uiteinde van de punt maakt (waar de diameter dus kleiner is!), krijg je veel te kleine steekjes. Probeer de steken dus om de volledige dikte van de naald te maken. Bekijk nog eens mijn filmpje over het maken van de rechte en averechte steek en let goed op hoe ver ik de rechterbreinaald insteek.

steken goed op de naald breien
te los breien

TE LOS BREIEN

Ben jij juist tegenovergesteld, totaal relaxed, super zen? Maar heb je wel het probleem dat je steken altijd van je naald glijden als je even los laat? Lijkt je breiwerk een beetje op gatenkaas?

Waarschijnlijk laat jij na iedere keer ‘omslaan’ de draad losjes achter je werk bungelen, om deze weer op te pakken bij de volgende steek. Er is niets mis met deze manier van breien, maar wel als er nooit wat spanning op de draad staat. Draadspanning is iets wat je uiteindelijk, als ervaren breister, zo constant mogelijk gaat houden. Oefen hier vast mee en probeer je draad continue vast te houden. De lusjes op je naald zouden ontspannen om je naald moeten zitten, maar de naald zou er niet direct uit moeten vallen als je deze los laat. Kwestie van oefenen! Kijk ook eens naar continentaal breien, soms heb je hier vanzelf een strakkere draadspanning mee!

 

ongelijk breiwerk

ONREGELMATIG BREIEN

Om verder te gaan over draadspanning; als beginnende breier is het nog lastig om de draadspanning gelijk te houden. Het slechte nieuws: dit is een kwestie van oefenen, helaas pindakaas. Begin daarom met kleine, eenvoudige projecten en niet direct met een vest.. 

Als je nu denkt, ja Kim lekker dan, ik heb net een sjaal gebreid en het lijkt meer op een wokkel dan op een rechthoek. Er is een manier om dit te verbeteren, het hangt een beetje af van het materiaal waarmee je gewerkt hebt. Als er echte wol in je garen zit, kan je het project wassen met een wolwasmiddel. Ga vervolgens aan de slag met het nog natte project en trek (zachtjes!) de vorm erin die je wil hebben. Wiebel wat heen en weer met je wokkel en probeer het ding recht te trekken. 

Is je project van synthetisch breigaren (acryl, polyamide, nylon, etc) dan kan je dit in de wasmachine wassen volgens de instructies op het label. Hierna kan je het project wel wiebelen, maar het zal iets minder resultaat hebben. Je kan je synthetische project het beste op een kort en koel programma in de droger doen, hierdoor ontspannen de vezels een beetje en relax je dat wokkel effect eruit.

steek laten vallen

STEEK LATEN VALLEN

Ja hoor daar is ie dan, het meest gevreesde stress moment in de breiwereld: een gevallen steek. Geen stress meer voor jou, na deze uitleg:

Zie je de ladder van draden boven de gevallen steek? Dat zijn de steken die los gegaan zijn. Het is eigenlijk vrij simpel om van deze ladder weer mooie lusjes te maken. Je kan dit met een breinaald doen, maar het makkelijkst is het met een haaknaald.

gevallen steek omhoog ladderen

Met de haaknaald ga je iedere trede van de ladder veranderen in een mooie steek. 

In dit filmpje ga ik je laten zien hoe je met een haaknaald de gevallen steek kan ophalen.

gat in je breiwerk

GAT IN BREIWERK

ONEEE er zit een gat in je breiwerk! Grote kans dat je de draad een keer om je naald hebt geslagen zonder een steek te breien. Dit heet een omslag en wordt ook gebruikt in patronen. Als het niet de bedoeling was, is het gewoon een gat..

In sommige gevallen hoef je niet je breiwerk uit te halen. Probeer de rij steken die recht boven het gat zit te vinden

Steken boven gat

Laat de steek vallen (ja echt!) die recht boven het gat zit op je naald. Maak een laddertje naar beneden tot het gat verdwenen is.

ladder boven gat

In dit filmpje laat ik zien hoe je een gat in je breiwerk kan oplossen.

Brei nu gewoon een stukje verder. Een beetje wiebelen aan de steken rondom de ladder en er is (bijna) niets meer van te zien. Even weken in een (wolwas)sopje en daarna je natte breiwerk nog een beetje voorzichtig wiebelen kan ook helpen. Het is uitproberen of dit resultaat acceptabel is voor jou. Deze techniek is zeker de moeite waard om te proberen als het gat op een onopvallende plek zit (de voetzool van je sok bijvoorbeeld). Als het midden op een zichtbare plek zit, zou ik zelf het breiwerk uittrekken tot aan het gat en opnieuw breien. 

Maar euh, nog een goeie tip (ook voor mezelf..) controleer je breiwerk regelmatig of alles nog wel goed gaat! Dat scheelt een hoop brei-chirurgie.

EEN STEEK TEVEEL

Dit komt heel vaak voor, je bent lekker aan het breien en in je patroon staat dat je 40 steken zou moeten hebben op een bepaald punt. WAAROM heb ik er dan 41?! Super irritant.. Er zijn een aantal manieren waarop dit kan gebeuren. 

De eerste manier is de omslag; Je slaat dan je draad om je naald heen zonder een steek te breien. Hiermee meerder je een steek. 

De volgende manier waarop dit kan gebeuren is al direct aan het begin van je naald. Je hebt dan de draad om de breinaald heen geslagen en de lus die eronder hangt om de naald heen gewikkeld. 

Tijdens het breien heb je je steek niet goed afgemaakt, je vergeet het doorhalen maar je laat de steek wel afglijden. Wat je nu hebt gedaan is een steek afhalen en daarna een omslag. 

Het kan ook dat je in de steek eronder of in het draadje tussen de steken hebt gebreid. Dit zijn manieren waarop je ook echt kan meerderen als het de bedoeling is!

Beetje lastig uit te leggen allemaal dus in dit filmpje laat ik zien hoe je per ongeluk kan meerderen in je breiwerk. 

 

DE WEG KWIJT

Je hebt je breiwerk neergelegd en nu weet je niet meer hoe je verder moet. Als eerste ga je kijken waar je draad vandaan komt. De draad (die naar je bol garen gaat) komt vanaf de steek die het dichtst bij de punt zit op de rechternaald. Kan je nu al verder? 

Soms weet je niet waar je precies gebleven bent in je patroon. Het is heel handig om al snel te leren hoe je je breiwerk moet lezen, zodat je nooit meer de weg kwijt bent. Onthou dat een rechte steek eruit ziet als een V die onder je breinaald hangt. Een averechte steek ziet eruit als een bultje. Over het lezen van je breiwerk ga ik een aparte blogpost maken.

wol vs katoen

VERKEERD MATERIAAL

Het materiaal van je breigaren is erg belangrijk. In het patroon staat van welk materiaal het project gemaakt moet worden. Jouw garen hoeft niet exact hetzelfde te zijn, maar je kan een ontwerp van wol niet zomaar met katoengaren breien. Behalve als je graag een onbedoelde off-shoulder trui tot aan je knieën wilde (vraag me hoe ik dit weet..). Ieder materiaal heeft zijn eigen kenmerken, zo is wol heel elastisch en licht en katoen is vaak glad en glanzend en zwaar. Als je patroon gemaakt is met een mix van wol en synthetisch garen, zou je dit meestal wel kunnen vervangen door een 100% wol en omgekeerd ook. Je krijgt hier vanzelf meer gevoel voor als je meerdere materialen hebt gebruikt.

 

KLEURVERSCHIL

Je hebt dezelfde kleur breigaren gekocht, maar toch heb je een gestreepte sjaal gekregen? Je hebt waarschijnlijk niet op het verfbad van de bollen gelet.

verfbad op garenwikkel

Dit nummer staat op ieder label, bij het kopen van wol is het heel belangrijk om te controleren. Als je wol online besteld bij een goede winkel, zullen ze alleen bollen van hetzelfde verfbad verpakken. Controleer je pakketje toch wel altijd voor de zekerheid, niets is zo frustrerend als een afwijkende bol, zodat je net niet genoeg hebt voor je project.

Dit was het lijstje van MIJN beginnersfoutjes (je dacht toch niet dat ik ze zomaar had bedacht!), zodat jij ervan kan leren!

Heb jij nog andere foutjes gemaakt? Laat het me weten!

Heel veel breiplezier!

14 gedachten over “Breien – Foutjes oplossen (zonder stress!)”

  1. Hallo Kim,
    Ik ben een beginneling en kijk vol bewondering naar je filmpjes en leer daar veel van.
    Vooral je uitleg is zo duidelijk en rustig .
    Vooral in deze tijd is het een mooi tijdverdrijf. Ik ben 73 jaar en wilde je dat even laten weten.
    Hartelijke groet,
    Jannie Vellekoop- van Onselen

    • Dag Jannie,
      Bedankt en wat fijn dat je er zoveel van leert! Breien is het perfecte tijdverdrijf nu we allemaal meer binnen zitten!

  2. Beste Kim,

    Ik ontdek net jouw tips, super handig zeg, dank je wel! Ik brei voor het eerst (een sjaal) en ik heb het gepresteerd om een inham aan de zijkant te hebben. Ik dacht eerst; vast een steek laten vallen, maar het zijn er nog steeds 40. Helaas zag ik het te laat en heb ik doorgebreid. Kun je ook een steek hebben laten vallen en toch nog hetzelfde aantal steken hebben…..?

    Dank je wel!
    Gr Adinda

  3. Ik heb een sjaal gebreid,hij ziet er leuk uit als hij plat ligt,maar als ik hem ophef krullen de zijkantenhelemaal naar binnen!Hoe kan dit?

  4. Ik heb voor eerst sokken gebreid op rond breinaald. Nu heb ik aan beide kanten van elke toer lossere steek als rest van het breiwerk.Kun je mij vertellen wat ik niet helemaal goed doe??

  5. Tof al die info, ik heb eigenlijk wel ook een vraagje: dikwijls heb je bij de brei uitleg een schema met allerlei tekens , weet jiemand waar ik de verklaring voor die tekens kan vinden. vb – = averecht o is recht …….
    Alvast bedankt.
    Magda

    • Goedenacht Kim,

      Ik heb ook een vraagje, ik ben allergisch voor wol, het kriebelt me aan alle kanten. Ook mohair, alcapa ed word ik helemaal kriebel van. Nu wil ik graag het Bernadette vest breien maar dat moet natuurlijk van iets lichts en pluizig gebreid worden. Weet jij wat ik hiervoor kan gebruiken.
      Alvast bedankt voor je antwoord

      Carla

      • Dag Carla,
        Wat vervelend! Mohair en alpaca zijn ook wel ultra kriebel door de haartjes die erop zitten! Je zou eens baby merino wol kunnen proberen of dat beter gaat?
        Voor een groot vest lijkt merino niet zo geschikt, want dan gaat het heel zwaar hangen.
        Je zou een zachte acryl kunnen proberen, eventueel een mix met wat katoen. Als je iets gevonden hebt mag je me mailen, dan kijk ik even mee of het me een goede keuze lijkt!
        Groetjes, Kim

  6. Hallo Kim,

    Dank je voor je duidelijke uitleg. Ik ben een cardigan aan het breien met twee verschillende draden. En omdat de ene draad sneller op is dan de andere dacht ik het deze keer te doen met een magische knoop. Meestal hecht ik een nieuwe draad namelijk aan op het einde van mijn rij. Maar hierbij ging ik teveel verlies hebben. Nu ik bijna klaar ben, ben ik bang dat de draadjes toch zouden loslaten. Heb jij daar ervaring mee? Ik vind dat aanhechten en wegwerken van draadjes toch zo moeilijk…

    Mvg Ellen

Reacties zijn gesloten.