Leren breien deel 4 – afkanten

AFKANTEN

Yes, klaar met je breiproject! Als je het idee hebt dat je de rechte en averechte steek onder de knie hebt, kan je niet zomaar de breinaald eruit trekken. Je breiwerk zal dan helemaal los gaan. Om te zorgen dat dit niet gebeurd moet je je breiwerk afkanten (ook wel afhechten genoemd).

 

afkanten breiwerk

Er zijn verschillende manieren om dit te doen; ik laat je een heel eenvoudige manier zien die een mooi en soepel resultaat geeft. 

Je breit om te beginnen 2 steken recht, je doet dit lekker los, dus niet trekken aan die draad! Vervolgens haal je de eerste steek over de tweede steek heen. 

Hoe je dit precies doet, maakt niet heel veel uit. Ik steek mijn linker breinaald van links naar rechts in de steek, waarbij ik de linker breinaald aan de voorkant hou. Ik pak de steek op en trek hem iets omhoog en naar voren om ruimte te maken om hem over de steek heen te halen. 

In dit filmpje laat ik je precies zien hoe je moet afkanten, van de eerste tot de laatste steek. Hierna kan je je draad afknippen en ben je klaar met je breiwerk!

 

Het is belangrijk dat je het afkanten losjes doet, je kan een grotere maat breinaald gebruiken. Als je breiwerk op 6mm is gemaakt, zou je bijvoorbeeld een 7mm breinaald kunnen gebruiken voor het afkanten. 

Geweldig toch, je eerste breiwerk is klaar! Het enige wat nu nog moet gebeuren is netjes afwerken, want die bungelende draadjes staan zo gek. 

In het volgende deel laat ik zien hoe je dit netjes kan wegwerken. Ik verklap alvast dat je liever geen knoop in je draad legt! 

Heel veel breiplezier!

2 gedachten over “Leren breien deel 4 – afkanten”

 1. Ik brei met een rondbreinaald.

  Volgens patroon moet ik nu 4 st. afkanten aan weerskanten 2 voor en 2 na de steekmarkeerder.
  Helaas ik kom er niet uit, en ik vond geen filmpje hierover.

  Kan jij het me uitleggen?

  Alvast hartelijk bedankt voor de reactie!

  • Dag Corry, het beste is om een lifeline te plaatsen en de instructies van het patroon te volgen en kijken wat er gebeurd! Letterlijk 2 steken afkanten en verder breien denk ik? Mocht het misgaan, kan je altijd terug naar de lifeline en opnieuw beginnen.
   Succes!

Reacties zijn gesloten.