Sokken Breien – Tenen

In de winkel gekochte sokken hebben een mooi smal aflopende voorkant waar de tenen netjes in passen. Dit kunnen we natuurlijk ook prima doen bij een gebreide sok. In deze post ga ik je uitleggen hoe je op een makkelijke manier de tenen van sokken kan breien. 

Wanneer Starten Met De Tenen

Het punt waarop je de sok smaller gaat maken voor de tenen is niet eenvoudig aan te geven per schoenmaat. Bij dezelfde schoenmaat kan iemand met een smalle voet eerder beginnen aan de teen dan iemand met een brede voet. De sok rekt namelijk om de voet heen in de breedte. En dit gaat ten koste van de lengte van de sok. Als je net wat bredere voeten hebt, zal je dus vaak iets langer moeten doorbreien.

Niet Meten, Wel Passen!

De beste manier om een goede pasvorm te krijgen, is om de sok tijdens het breien te passen. Als je met de magic loop of 2 rondbreinaalden methode aan het breien bent, is dat geen probleem. Gewoon even de steken op de kabels schuiven en je kan eenvoudig je sok passen. Met sokkennaalden lukt dit niet altijd goed. Zet de steken dan even op een hulpdraadje. Het zou zonde zijn als er een steek of breinaald knapt!

Het Beste Punt Om Te Starten Met De Teen

Wat is nu het beste punt om te starten met het breien van de sokken teen? Voor de meeste mensen komt de teen mooi uit als je begint met minderen bij de basis van de grote teen. Let heel goed op dat je je breiwerk niet uitrekt tijdens het aantrekken! 

Voor sommige mensen is de 2e (of 3e) teen langer dan de grote teen. Begin dan liever bij de basis van deze teen. 

Het Patroon Eindigen

Als je sokken breit met een leuk stekenpatroon, is het belangrijk om op een mooi punt te eindigen. Meestal is het niet zo mooi om halverwege een herhaling te stoppen met breien. Let hier dus goed op. Liever 2 toeren extra, dan een half afgemaakt patroontje. 

sokken breien tenen eindigen patroon
Het stekenpatroon eindigt hier na een complete herhaling.

Lengte Van De Teen

De lengte van het teen gedeelte van de sok is natuurlijk afhankelijk van de stekenverhouding. Bij een standaard stekenverhouding is de lengte van de teen ongeveer 5 cm. Heb jij hele korte of hele lange tenen en klopt het bovengenoemde startpunt bij jou niet? Begin dan 5 cm voor het puntje van je langste teen met breien van minderingen. 

Verschillende Soorten Tenen

Je kan verschillende soorten tenen voor sokken breien. De teen die ik hieronder uitleg is de standaard teen. Deze ziet er misschien niet echt uit zoals de tenen aan je voeten, maar zit in de meeste gevallen prima. Door de rekbaarheid van het breiwerk vormt de teen mooi rondom je eigen tenen. 

Sommige mensen geven de voorkeur aan andere teenvormen. Omdat ze deze mooier vinden en/of beter vinden passen. Dit is natuurlijk persoonlijk! Zo heb je nog de ronde teen, de puntige teen en de anatomische teen. En binnen deze varianten zjin er ook nog verschillende manieren om deze te breien. Genoeg keuze dus voor iedere voet! 

Sokken Breien – Tenen

Nu de instructie voor de standaard teen:

Stap 1: Verdeel de steken netjes: Zorg dat alle steken van de bovenvoet op 1 rondbreinaald of 2 sokkennaalden staan. Doe hetzelfde voor de steken van de ondervoet. Het kan zijn dat het begin van de toer verplaatst van onderaan de zool naar de zijkant van de voet. Als je mijn instructies voor de ronde hiel hebt gebruikt, dan is dit zo.

Stap 2: Je begint de toer aan de zijkant van de voet en breit eerst de bovenkant van de sok. Brei deze als volgt: 1r, AAB, recht breien tot 3 steken voor het einde, 2 recht samenbreien, 1r. Klik hier voor extra uitleg over minderingen.

Stap 3: Doe nu hetzelfde aan de onderkant van de sok (de zool): 1r, AAB, recht breien tot 3 steken voor het einde, 2 recht samenbreien, 1r. 

Stap 4: De volgende toer brei je alle steken recht.

Stap 5: Herhaal de toer met 4 minderingen en de toer met alleen rechte steken tot er in totaal 16 steken over zijn (8 bovenvoet en 8 zool). Eindig met een toer met minderingen.

Stap 6: Sluit de teen met de kitchener stitch of nog beter: met de Finchley graft

Afhechten Van De Teen

Tenen afhechten doe je bij voorkeur met een onzichtbare graft. Dit ziet er het mooist uit, maar nog belangrijker: het zit lekkerder. Niemand wordt blij van een vervelend randje in zijn sokken toch?

Filmpje Sokken Breien – Tenen

In dit filmpje laat ik je alles zien over het breien van de teen van je sok!