De Finchley Graft – Het Beste Alternatief Voor De Kitchener Stitch!

De kitchener stitch is een veelgebruikte methode om de teen van gebreide sokken dicht te maken op een onzichtbare manier. De kitchener stitch kan lastig zijn om te onthouden en het duurt lang om uit te voeren. 

Op de een of andere manier raak ik regelmatig het ritme kwijt of kom ik ineens uit met een steek teveel op 1 van mijn breinaalden. Probeer die kitchener stitch dan maar weer eens ongedaan te maken, frustratie alom! Gelukkig is er nu een perfect alternatief voor de kitchener stitch: de Finchley graft! 

Waar Komt De Finchley Graft Vandaan?

Met dank aan 1 van mijn brei heldinnen (of is dat overdreven?), de fantastisch getalendeerde breister Roxanne Richardson, is de Finchley Graft nu een goed alternatief voor de kitchener stitch voor alle sokkenbreiers over de hele wereld! Zij maakte een filmpje waarin ze uitlegt dat er in het boek ‘Volume 4 of the Finchley Manuals of Industry (1852)’ een alternatieve manier van steken onzichtbaar verbinden beschreven staat. Roxanne noemt deze methode ‘The Finchley Graft’ en dat lijkt me een perfecte naam! Haar Engelse filmpje met de complete uitleg kan je hier vinden. Scroll een stukje door voor mijn Nederlandse versie.

Problemen Met De Kitchener Stitch

Wat is er nou zo erg aan de kitchener stitch vraag jij je af? Misschien vind je mijn problemen toch wel herkenbaar als je ze leest, een goede reden om het alternatief een keer te proberen!

Bij de kitchener stitch verbind je de steken die tegenover elkaar op 2 breinaalden staan met elkaar op een onzichtbare manier. Dit doe je door een rijtje gebreide steken te simuleren met je stompe maasnaald. 

Een heel typisch einde van een sokken breipatroon is om de teen te minderen tot er 8 steken op de ene breinaald staan (bovenkant van de voet) en 8 steken op de andere breinaald (zool van de voet). Deze steken ga je dan verbinden (graften) met de kitchener stitch. 

Een beetje een lelijk probleem bij de traditionele manier van uitvoeren van de kitchener stitch is dat je aan de zijkanten van die 8 steken 2 puntoortjes krijgt op de teen van je sok. 

Je kan dit wel voorkomen met een trucje, maar toch is het zonde als je dat niet wist. Ik heb heel wat sokken op deze manier gemaakt en mooi is het niet. 

Een ander probleem dat ik heb met de kitchener stitch is dat de methode lastig te onthouden is. Iedere keer als ik een tijd geen sokken heb gebreid (soms zit ik een jaar lang in een truien-fase), moet ik het weer opnieuw opzoeken! 

Wat me ook regelmatig overkomt is dat ik tijdens het doen van de kitchener stitch afgeleid raak (maaaaaaaaaaama, ik moet … ) en compleet de weg kwijt ben als ik weer verder probeer te gaan. Meestal haal ik het dan weer uit (en dat is best ingewikkeld, geloof me) en begin opnieuw. 

Door deze problemen vind ik dat voor mij de kitchener stitch veel te lang duurt en ben ik op gegeven moment sokken vanaf de tenen omhoog gaan breien. Geen perfecte oplossing, want de pasvorm van een traditionele sok met een Hollandse hiel is voor mij wel heel fijn.

De Grote Voordelen Van De Finchley Graft

Wat ik makkelijker vind aan de Finchley graft, is dat je deze veel sneller kan uitvoeren. Je steekt je maasnaald in 1 keer door de voorste en achterste steek. Je hoeft er eigenlijk niet bij na te denken, dus is het veel makkelijker. Niet meer al die stappen die je moet onthouden bij de kitchener stitch! 

Ook is de Finchley graft veel meer intuïtief om opnieuw op te pakken als je tussendoor moet stoppen (scroll naar beneden voor meer uitleg). 

Ook krijg je met de Finchley graft geen oortjes meer aan de uiteinden, fantastisch voor perfectio-knit-sten! 

De Finchley Graft Voor De Teen Van Sokken

Voorbereiden Voor De Finchley Graft

Wat een groot verschil is met de kitchener stitch, is dat je voor de Finchley graft de sok binnenstebuiten gaat keren. Dit doe je door je vingers door de teen opening te steken en de sok erdoor te trekken. Dit is de snelste en makkelijkste manier, al is het toch wel een beetje gepriegel. Maar het is het waard om sneller en makkelijker de teen dicht te maken!

Zorg dat je eerst je draad hebt afgeknipt, zodat je niet ook nog eens een bol wol hebt die in de knoop raakt. Ik knip de draad meestal af op 20 cm, maar dat is eigenlijk langer dan nodig is. 

Hoe Begin Je Met De Finchley Graft?

Je rijgt je draad aan je maasnaald en je bent klaar om te beginnen. De draad komt vanaf de eerste steek op de voorste breinaald aan de rechterkant. 

Ik ga hieronder uitleggen hoe je de Finchley Graft precies moet uitvoeren. Als het niet duidelijk is met uitleg en foto’s, raad ik aan om mijn filmpje te bekijken (scroll iets verder naar beneden). 

De Finchley Graft Uitvoeren

Finchley graft van voor naar achteren insteken
De naald van voor naar achter insteken

Stap 1 Van Voor Naar Achter

Je steekt je maasnaald van links naar rechts van voor naar achter (alsof je een breinaald insteekt voor een rechte steek) in de eerste steek op je voorste breinaald. 

Op dezelfde manier steek je ook in de steek op de achterste breinaald. Zorg dat je naald en draad onder de breinaalden blijft tijdens het graften, net zoals bij de kitchener stitch. 

Trek de draad aan, niet te strak, en laat de achterste steek van de breinaald vallen. 

Finchley graft van achter naar voor insteken
Van achter naar voor insteken

Stap 2 Van Achter Naar Voor

Nu steek je de naald eerst in de achterste steek, van rechts naar links, van achter naar voor. Dit doe je ook in de voorste steek. Trek de draad erdoor en trek deze lichtjes aan. Laat de voorste steek van de breinaald vallen.

Herhaal deze 2 stappen.

Dat is het, echt waar!

Zodra je de laatste 2 steken op de breinaalden hebt (1 voor en 1 achter), kan je de draad erdoor halen volgens de stap waar je bent (stap 2 als je 8 steken per breinaald had) en beide steken laten vallen.

De Finchley Graft Makkelijk Onthouden

Ik onthou zelf altijd dat de laatste steek waar ik doorheen rijg van de breinaald af moet. Je zou ook kunnen onthouden dat je voordat je de naald insteekt, eerst een steek moet laten vallen. 

De manier van insteken is makkelijk te onthouden, omdat je de naald eigenlijk maar op 1 manier makkelijk door 2 steken tegelijk kan steken. Als je een steek moet draaien of ingewikkeld moet doen, dan ga je verkeerd. 

Filmpje Over De Finchley Graft

In dit filmpje laat ik je zien hoe je de Finchley graft moet uitvoeren! 

Hoe Kan Je Zien Waar Je Bent Gebleven?

Als je onderbroken wordt tijdens de Finchley graft is er geen probleem! Je kijkt gewoon uit welke steek je draad komt. Is het een steek aan de achterkant, dan ga je nu stap 2 doen. Is het een steek aan de voorkant, dan ga je nu stap 1 doen. 

Komt de draad uit een steek die nog op de breinaald zit? Dan ben je vergeten deze te laten vallen. Doe dit alsnog en ga verder. 

Afwerken Van De Finchley Graft

Ik vind het zelf altijd beter om iets los te graften. Dat betekent dat de rij steken die ik maak met mijn stompe naald ietsje groter zijn dan de rest van de steken in mijn sok. Als je klaar bent, kan je dan heel makkelijk vanaf het begin van je graft de draad strakker trekken (met een puntje van je breinaald of maasnaald) en de stekenverhouding precies goed krijgen. Dit doe je aan de binnenkant van je sok, die zit immers nog binnenstebuiten. 

Een losse graft is makkelijker te corrigeren dan een te strakke graft. 

Als je dit gedaan hebt, kan je de draad wegwerken en ben je klaar met je sok teen. 

Kijk en dat is nog eens heerlijk sokken breien met dit soort handige trucjes die het een stuk makkelijker maken toch!

Heel veel breiplezier!

6 gedachten over “De Finchley Graft – Het Beste Alternatief Voor De Kitchener Stitch!”

Reacties zijn gesloten.