Op deze Pagina
WAT STAAT ER TOCH OP DAT LABEL
Op een garenwikkel kan je informatie over het breigaren vinden. Deze informatie heb je nodig om te kunnen inschatten of het geschikt is voor jouw breiproject. Wat er eigenlijk altijd wel op staat:
- Samenstelling (waar is het van gemaakt, wol, acryl etc.)
- Lengte en gewicht
- Aanbevolen naalddikte
- Kleurnummer/naam en verfbadnummer
- Stekenverhouding
- Wasinstructies
LENGTE EN GEWICHT
Er staat op iedere bol breigaren hoeveel gram deze weegt. Verreweg de meeste bollen zijn 50 gram, soms zijn ze 100 gram. Het is belangrijk om op je patroon goed te kijken hoeveel GRAM breigaren je nodig hebt, en niet hoeveel bollen. Als jij 4 bollen van 50 gram koopt en in het patroon worden bollen gebruikt die per 100 gram gaan, dan kom je natuurlijk niet uit.
Het aantal meters staat erbij, zodat je weet hoe lang de draad is. Ook deze informatie gebruik je bij het uitrekenen hoeveel breigaren je nodig hebt voor je project. Samen met het gewicht van je breigaren gebruik je dit om een schatting te maken.
Hoe dunner je breigaren, hoe meer meters per bol!
Voorbeeld:
Voor jouw patroon heb je 500 g breigaren nodig, er is 900 meter breigaren nodig om dit patroon te breien. Je moet dus 6 bollen van het breigaren op bovenstaande foto kopen (5×170=850!). In het patroon is breigaren gebruikt dat iets dunner is en dus meer meters per 100 gram heeft.
NAALDDIKTE EN STEKENVERHOUDING
De naalddikte is een suggestie voor naalden waarop een gemiddelde breister de stekenverhouding kan bereiken. Op het label op de foto hierboven is dat aangegeven met een pictogram van breinaaldjes. Soms staat er alleen tekst.
De fabrikant heeft bedacht dat dit breigaren een mooi stuk breiwerk geeft in deze stekenverhouding. De stekenverhouding is het aantal steken naast elkaar per 10 cm en het aantal naalden boven elkaar per 10 cm. Vaak wordt dit aangegeven met een klein vierkantje of raster, soms alleen in tekst. Je kan de stekenverhouding meten door een liniaal op je breiwerk te leggen (meestal een stuk tricotsteek) en te tellen hoeveel steken en naalden er per 10 cm zijn. Zorg ervoor dat je je breiwerk niet uitrekt tijdens het meten!
Je breigaren kan je ook prima in een andere stekenverhouding breien, als je bijvoorbeeld dikkere breinaalden gebruikt of heel los breit, krijg je een ander resultaat; een soepeler breiwerk met meer ‘gaatjes’. Als je dunnere breinaalden gebruikt, krijg je een kleinere stekenverhouding en een ‘stugger’ breiwerk met meer dikte en stevigheid.
Het hangt van een hoop factoren af welke naalddikte jij nodig hebt om de stekenverhouding te bereiken. Als er in jouw breipatroon een net iets andere stekenverhouding staat dan op je breigaren, dan is dit niet erg. Ga dan een naalddikte omhoog (een dikkere breinaald) voor minder steken per 10 cm en minder naalden per 10 cm. Heb jij juist te weinig steken per 10 cm, ga dan een naalddikte omlaag (een dunnere breinaald).
WASINSTRUCTIES
De wasinstructies staan op het label, dit is wat de fabrikant aanraadt om het breigaren en je breiwerk in de beste conditie te houden. Het beste is om zo voorzichtig mogelijk te zijn! Je hebt uren besteed aan het breien, het zou zonde zijn als het verpest raakt in de was! Als er wol in het breigaren zit, gebruik ik altijd een wolwasmiddel. Soms kan het in een wolwasprogramma in de wasmachine. Kwetsbaar breiwerk doe ik in een handwasje.
HOEVEEL GRAM VOOR ..
In dit geval staan er ook 2 plaatjes van truien met een suggestie voor hoeveel gram er nodig is. Dit kan een indicatie zijn, maar ga toch liever uit van de instructies op je patroon! Als je het breigaren koopt omdat je het mooi vindt en je hebt nog geen patroon, dan is het prima om deze inschatting te volgen. Koop wel 1 extra bol van hetzelfde verfbad!
Verfbad
Over het verfbad gesproken; Er staat altijd een kleurnaam of kleurcode op het label (in bovenstaand voorbeeld ‘65’). Daarnaast staat een getal. Dit getal zie ik altijd voor me als de grote soeppan waar ze de bollen breigaren in geverfd hebben. Dit was dus pannetje 10212. Alle bollen die in pannetje 10212 geverfd zijn hebben als het goed is exact dezelfde kleur. De bolletjes die in pannetje 10000 zijn geverfd, hebben wel dezelfde kleur, want ze zijn met dezelfde verf formule gekleurd. Het kan zomaar zijn dat ze net een tint lichter zijn uitgevallen, omdat het water 1 graad koeler was. De bolletjes in pannetje 20000 zijn misschien iets intenser van kleur, omdat ze 2 minuten langer in de verf hebben gelegen. Kortom, nooit verfbaden mixen in je breiwerk, je ziet het verschil echt en dat is zonde!
Heel veel breiplezier!
Geen gerelateerde posts