Steken Opzetten Met Een Haaknaald

In een andere blogpost schreef ik al over de lange draad opzet, de meest gebruikte manier van steken opzetten met breien. Toch heeft deze methode een nadeel: de lengte van die lange draad inschatten! Bij een beperkt aantal steken is dit prima te doen, maar bij het opzetten van 300 steken voor een trui of vest met dun garen is het niet grappig als je draad op is na 294 steken.. 

De perfecte oplossing hiervoor is je steken opzetten met een haaknaald. Je hebt geen lange draad nodig en je krijgt een soortgelijk effect. Deze manier is heel makkelijk om te leren als je al gewend bent aan haken. 

Voordelen Van Breiwerk Opzetten Met Een Haaknaald

Steken opzetten met een haaknaald is ideaal voor het opzetten van veel steken, je hebt van tevoren geen inschatting nodig hoeveel draad je gaat gebruiken. Dit is het allergrootste voordeel ten opzichte van de lange draad opzet. Je maakt een schuifknoop en je kan beginnen met opzetten. Dit maakt het dus een ideale opzet als je veel steken moet opzetten!

De gehaakte opzet is redelijk rekbaar, maar iets minder rekbaar dan de lange draad opzet. Als je een iets dikkere haaknaald gebruikt, is de opzet wel nog wat rekbaarder te krijgen. 

De gehaakte opzet lijkt op een ketting van lusjes. Dit lijkt best wel op de ketting die je krijgt met afkanten dus je krijgt een bijna symmetrische boven- en onderkant. Dit geeft een extra mooi effect voor een deken of sjaal. 

Voor Welk Breiwerk Kan Je De Gehaakte Opzet Gebruiken?

Steken opzetten met een haaknaald is te gebruiken om vrijwel ieder breiwerk te beginnen. Een groot voordeel is dat je steken opzetten met een haaknaald ook kan gebruiken in het midden van je breiwerk of voor een tijdelijke opzet. Je hoeft maar 1 techniek te leren en je hebt meteen een oplossing voor alle situaties van steken opzetten. 

Hoe Moet Je Steken Opzetten Met Een Haaknaald?

Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je de gehaakte opzet maakt in alle situaties waarin je deze kan gebruiken. Om te beginnen heb je een haaknaald en breinaald nodig van gelijke dikte. Als je jouw breiwerk gaat maken op breinaalden van 4 mm, gebruik dan ook een haaknaald van 4 mm. 

Steken Opzetten Om Je Breiwerk Te Beginnen

Voor steken opzetten met een haaknaald om je breiwerk te beginnen ga je eerst een schuifknoop maken. Je hoeft je uiteinde niet extra lang te maken, 10-15 cm zodat je deze later netjes kan wegwerken is lang genoeg. 

Zet de schuifknoop op de haaknaald en hou deze vast in je rechterhand. De breinaald hou je vast in je linkerhand met de punt naar rechts. 

Zorg dat de draad die naar je bol wol gaat, onder de breinaald door gaat. Je pakt deze draad ook vast met je linkerhand. 

Steken Opzetten Met Een Haaknaald 1

Je pakt met de haaknaald over de breinaald langs de draad op. 

Trek de draad door je schuifknoop heen. Je hebt nu 1 steek opgezet.

Beweeg de draad weer onder de breinaald door om de volgende steek op te zetten.

Zet 1 steek minder op dan je patroon aangeeft. Beweeg je draad weer onder de breinaald door en zet de lus die op je haaknaald zit over op de breinaald. Nu kan je je breiwerk omdraaien en beginnen met breien. 

Voor Een Tijdelijke Opzet

Een tijdelijke opzet is een techniek die je meestal niet zo snel gebruikt als beginner. Je gebruikt dit als je eerst de ene kant op wil breien en daarna de andere kant op. Je doet dit door de opzet weer weg te halen en de lusjes op een breinaald te zetten. 

Dit kan je bijvoorbeeld doen als je een sjaal maakt met een symmetrisch patroon. Je begint dan in het midden van de sjaal, je breit eerst de ene kant en daarna de andere. Door de tijdelijke opzet zijn beide gebreide kanten symmetrisch. 

Een tijdelijke opzet wordt ook regelmatig gebruikt met het breien van truien en vesten. 

Een gehaakte tijdelijke opzet is ideaal. De werkwijze is hetzelfde als ik hierboven heb beschreven, maar in plaats van dat je begint met 1 schuifknoop, haak je een korte ketting van lusjes. Hierdoor kan je de opzet later makkelijker uithalen. 

Later zal ik nog een uitgebreide blogpost maken over de tijdelijke opzet. 

Tijdens Het Breien

Steken opzetten met een haaknaald is ook makkelijk te gebruiken in het midden van je breiwerk. Voor sommige patronen moet je extra steken opzetten tijdens het breien. Dit kom je nog wel eens tegen bij truien en vesten. Je zet dan nieuwe steken op in de oksel bijvoorbeeld. 

Je kan dit doen door de eerste steek op je breinaald (met de draad eraan) op je haaknaald te zetten. Doe dit door de haaknaald in de lus te steken alsof je de steek recht gaat breien. Je doet daarna dezelfde handelingen zoals hierboven beschreven. Die eerste steek is dan de vervanging voor de schuifknoop. 

Filmpje Steken Opzetten Met Een Haaknaald

In dit filmpje laat ik je precies zien hoe je steken moet opzetten met een haaknaald!

Is deze opzet voor jou ook zo handig? Laat het me weten! 

Heel veel breiplezier!

4 gedachten over “Steken Opzetten Met Een Haaknaald”

  1. He Kim hartelijk bedankt voor de super handige dingen die we kunnen gebruiken om onze projecten nog mooier te maken ik zal je zeker blijven volgen!

Reacties zijn gesloten.