Een Nieuwe Draad Beginnen Met Breien

Tja en dan is je bol wol op. Als jij al iets grotere breiwerken maakt, dan komt er een moment dat je een nieuwe bol moet beginnen. Vraag jij je ook af wat nou de beste manier is om dat te doen? Dat ga ik je uitleggen!

Een nieuwe draad beginnen met breien kan op verschillende manieren. Welke manier je het beste kunt gebruiken, hangt van de situatie af. De overgang tussen de oude en nieuwe draad is meestal wel zichtbaar, dus plan het beginnen van een nieuwe bol altijd met dit feit in gedachten.  

Verschillende Manieren Om Een Nieuwe Draad Te Beginnen Met Breien

Eindigen met je bol en beginnen met de nieuwe bol vraagt dus wat planning. In verschillende situaties kan je verschillende methoden gebruiken om een nieuwe draad te beginnen. Als je een nieuwe draad begint krijg je bijna altijd een stukje breiwerk waarbij de steken bestaan uit een dubbele draad breigaren. Dit kan je beter niet midden op de borst van je trui hebben, want dat zie je!

Beginnen Met Een Nieuwe Draad Aan De Zijkant

Als jij een plat breiwerk hebt, dan kan het makkelijk zijn om de oude bol te eindigen aan de rand van je breiwerk. Dit kan betekenen dat je nog best een lang draad overhoudt, maar waarbij je inschat dat deze niet lang genoeg is voor nog een hele naald. Als jij er op driekwart van je naald achterkomt dat je draad te kort is, kan je deze naald terugbreien om weer bij de rand uit te komen. 

Het voordeel van het beginnen met een nieuwe draad aan de zijkant van je breiwerk is dat je de draden heel netjes kan wegwerken. Het valt iets minder op dan wanneer je dit aan het midden van je breiwerk doet. Ik vind dit een fijne manier voor bijvoorbeeld dekentjes.

Het is heel simpel om de nieuwe draad te beginnen, je begint gewoon de volgende naald te breien met de nieuwe bol. Zorg ervoor dat er een uiteinde draad los hangt van je nieuwe bol van ongeveer 15 cm, zodat je die later makkelijk weg kan werken. 

Bij de volgende naald zal je merken dat de steek die je als eerste hebt gebreid met de nieuwe draad heel los is, dat geeft niet. Trek aan het uiteinde om de lus weer net zo groot te maken als de rest. 

Beginnen Met Een Nieuwe Draad In Het Midden Van Je Breiwerk

Soms is het beter om een nieuwe draad te beginnen in het midden van je breiwerk. Bij een trui die je in het rond breit bijvoorbeeld, heb je geen keuze. Je kan je een nieuwe draad het beste beginnen in de zij en niet op de borst of buik. Een nieuwe bol beginnen is heel eenvoudig. Je laat de oude draad vallen en je breit de volgende steek met de nieuwe draad. Zorg er weer voor dat je uiteinden hebt van minstens 15 cm om makkelijk weg te kunnen werken. 

Met deze methode zal je merken dat je een gat in je breiwerk krijgt bij de overgang tussen oude en nieuwe draad, maak je geen zorgen, dat komt goed! De laatste steek van de oude draad en de eerste steek van de nieuwe draad zullen heel los zijn. Bij de volgende naald kan je deze dus voorzichtig breien en de losse draadjes aantrekken. Als je het fijn vind kan je ook een tijdelijke simpele knoop in de losse draden leggen, geen dubbele en niet te strak! Als je breiwerk af is, ga je de draden netjes wegwerken om het gat dicht te maken.

Het Wegwerken Van De Draden Om Het Gat Te Sluiten

Om het gat dicht te maken ga je aan de verkeerde kant van je breiwerk de draad wegwerken. Ik ga even uit van tricotsteek om dit uit te leggen. Je rijgt 1 van de draden aan je maasnaald en het eerste wat je gaat doen is de verbinding herstellen tussen de 2 steken. Als je goed kijkt, zie je dat er een ‘dwarsbalkje’ mist. Deze ga je naaien met je naald.

breien nieuwe draad beginnen gat dichten

Nadat je het gat gedicht hebt ga je verder met inweven. Ik heb uitgelegd hoe je de steken netjes moet volgen in deze blogpost. Dit doe je ook met de andere draad, maar dan de andere kant op. Je gaat dus ook met die draad weer hetzelfde eerste dwarsbalkje opnieuw verbinden. Daarna weef je de draad in. Knip je draden af en klaar!

Dubbel Breien Met Beide Draden

Een andere manier om een nieuwe bol te beginnen met breien is om een aantal steken te breien met beide draden. Je legt hiervoor de nieuwe draad bovenop je oude draad. Laat het uiteinde (ongeveer 10 cm) van de nieuwe draad naar rechts wijzen. 

nieuwe draad beginnen dubbele draad

Nu ga je breien met een dubbele draad voor ongeveer 6 steken. Let erop dat je extra strak gaat breien met de dubbele draad zodat de steken even groot worden als de rest. Je laat nu het uiteinde van de oude draad vallen en gaat verder met je nieuwe draad.

Bij de volgende naald of toer moet je opletten dat je deze 6 steken niet gaat behandelen als 12 losse steken; het zijn 6 steken met dubbele draad. Brei de dubbele steekjes dus alsof het een enkele steek is.

Gebruik deze techniek vooral op een onopvallende plek, want je ziet de dubbele draad soms best goed zitten. 

Spit Splicing (Gevilt)

Deze techniek met een ietwat viezige naam is heel effectief als je aan het breien bent met echte wol (niet superwash). Deze wol is viltbaar en dat betekent dat je ook de uiteinden van de draden aan elkaar kan vilten. Om dit te doen ga je eerst goed naar je breigaren kijken. Uit hoeveel draden bestaat 1 draad? Je gaat de helft van de draadjes eraf trekken (niet knippen, dat geeft een te bot uiteinde). Je haalt ongeveer 5 cm draad weg. Dit doe je bij de beide uiteinden, zowel van je oude draad als bij de nieuwe draad.

nieuwe draad beginnen spit splice

En nu gaat de viezigheid beginnen! Het kan ook met water hoor, maar even die draad in je mond steken werkt eigenlijk echt beter. De uiteinden zijn nu dus allebei vochtig. Je legt ze op elkaar in je handpalm en zorg ervoor dat de dunne delen elkaar netjes overlappen. Leg voorzichtig je andere hand erop en begin de draden heen en weer te rollen. Eerst rustig, maar als je merkt dat het eenmaal een beetje vast zit mag je best flink wrijven. 

Voor vilten heb je vocht, warmte en wrijving nodig. Meestal gaat het vrij snel. Dit is een fantastische manier om een nieuwe draad aan te hechten! Ook vrijwel onzichtbaar in je breiwerk. Helaas werkt het dus niet met alle soorten breigaren. 

Russisch Aanhechten

Deze manier is ook leuk om te weten, al vind ik het kruispunt tussen de 2 draden eigenlijk iets te dik voor de meeste situaties. Het kost ook redelijk veel tijd om te doen, maar ik ga het toch uitleggen! Als eerste rijg je de oude draad aan een maasnaald. Je gaat nu de draad in zichzelf naaien, waarbij je ervoor zorgt dat je steeds door een paar van de draadjes van je breigaren heen steekt. Op de foto hieronder kan je zien wat ik bedoel.

Russisch aanhechten

Ditzelfde doe je ook met de nieuwe draad, maar je haalt je naald eerst door de lus van de oude draad heen zodat ze in elkaar gehaakt zitten. 

Zorg er bij deze techniek voor dat je het op een onopvallende plek doet, zoals ik al zei, het is best wel zichtbaar. Wel ideaal dat je geen draden meer hoeft in te weven achteraf! 

Filmpje Nieuwe Draad Beginnen Met Breien

In dit filmpje laat ik je stap voor stap alle manieren zien om een nieuwe draad te beginnen met breien. 

Met Een Nieuwe Kleur Beginnen Te Breien

Ook als je met met een nieuwe kleur wil breien heb je een aantal opties. Ik ga even uit van een gestreept breiwerk, want over breien met 2 kleuren tegelijk ga ik in latere blogposts nog uitgebreid uitleggen. 

Voor Gestreept Breiwerk

Bij gestreepte breiwerkjes begin je meestal aan de rand van je breiwerk met de andere kleur. Je kan dus dezelfde techniek gebruiken als die ik bovenaan beschreef. Je hebt ook nog een andere optie die ideaal is als je dunne streepjes gaat breien. 

Draad Mee Naar Boven Nemen

Als jij dunne strepen gaat breien van 2-4 steken hoog, kan je de draad gewoon meenemen naar boven. Dat scheelt een hele hoop uiteinden wegwerken!

Bij een dekentje bijvoorbeeld, ga je bij de eerste streep van de nieuwe kleur gewoon beginnen met breien met de nieuwe bol. Dit uiteinde blijft los hangen. Als je je 2 naalden hebt gebreid met deze kleur, pak je de oude kleur weer op en laat de nieuwe kleur vallen. Doe dit oppakken altijd op dezelfde manier zodat je een mooie rand krijgt, namelijk achterlangs.

Hier heb ik ook een filmpje over gemaakt!

Heel veel breiplezier!