Leren breien deel 1 – steken opzetten

LEREN BREIEN VOOR BEGINNERS

STEKEN OPZETTEN

Zo, hier kwam je natuurlijk voor! Ik ga je stap voor stap leren breien met uitleg en filmpjes! Zelfs als jij nog nooit eerder breinaalden hebt aangeraakt, gaat het lukken! Let op: het kan in het begin heel onwennig voelen, je doet niets verkeerd! Geef je hersenen en spieren de kans om de nieuwe bewegingen te leren. 

WAT HEB JE NODIG:

  • 2 breinaalden 
  • Breigaren van acryl/polyamide/nylon/wol etc. (maar liever geen 100% katoen!)

Op de wikkel die rondom jouw breigaren zit, staat welke maat breinaald het meest geschikt is voor dit garen. Staat er bijvoorbeeld 7-8, dan kan je breinaalden kiezen van 7 of 8 mm. 

STEKEN OPZETTEN

Voordat je kan beginnen met breien, moet je steken (lusjes) op je breinaald krijgen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Later maak ik een uitgebreide post om verschillende manieren uit te leggen, maar voor nu wil je natuurlijk gewoon beginnen!

LANGE DRAAD OPZET

Ik heb gekozen om als eerst de ‘lange draad opzet’ methode uit te leggen. Deze methode is namelijk voor vrijwel alle patronen te gebruiken (ik gebruik deze methode bij minstens 90% van mijn breiprojecten). Dit zorgt er dus voor dat je hoe dan ook kan beginnen met je breiwerk, ongeacht wat je gaat maken. 

Bij de lange draad opzet gebruik je een lang stuk draad voor het opzetten van de steken . Om te bepalen hoe lang dit stuk draad moet zijn, wikkel je de draad simpelweg net zo vaak om je breinaald als het aantal steken dat je op wil zetten. 

Deze methode is lastig uit te leggen met tekst. Dus hier is het filmpje waar ik de lange draad opzet stap voor stap uitleg, van het uitpakken van je breigaren tot het moment dat je kan gaan beginnen met breien!

 

De lange draad opzet kan je ook doen met de draad in je rechterhand! In dit filmpje leg ik uit hoe dat moet. Probeer vooral wat jij makkelijker vind, het resultaat is precies hetzelfde.

 

Zoals je ziet is het het mooist als de afstand tussen de steken op de breinaald ongeveer gelijk is. Geloof me, dit lukte mij in het begin echt niet! Als je echt net voor het eerst steken hebt opgezet, jeeej! Laat de details lekker zitten en ga verder naar mijn volgende post om te leren hoe je moet beginnen met breien.

Als je dit vaker hebt gedaan: Bij twijfel, laat liever ietsje teveel ruimte tussen de steken dan te weinig. En als het niet perfect gelijkmatig over je breinaald verdeeld is: dat is het bij mij ook niet! Uiteindelijk valt dat echt niet op. 

Onthou dat je deze opzet echt ‘in de vingers’ moet krijgen, blijf oefenen en je zal zien dat je er na een tijdje niet meer over na hoeft te denken. 

Heel veel breiplezier!

4 gedachten over “Leren breien deel 1 – steken opzetten”

  1. Super duidelijk uitgelegd, een plezier om naar te kijken. Heb het direct geprobeerd en is goed gelukt.
    Dankuwel….

Reacties zijn gesloten.