Het breinaaldenbos – Alle soorten breinaalden

verschillende soorten breinaalden

WELKE SOORTEN BREINAALDEN ZIJN ER

Vroeger had je alleen maar lange rechte breinaalden, je kent ze vast nog wel, de grijze variant van metaal die zo’n heerlijk klikgeluid maken tijdens het breien. Als jij al een paar van deze juweeltjes hebt gescoord bij de kringloopwinkel, top! Heb jij nog helemaal geen breinaalden in huis? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten breinaalden te koop, dat het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. 

Dit artikel is voor iedereen die op het punt staat om breinaalden aan te schaffen: ik ga je helpen om de weg te vinden in het breinaaldenbos, zodat jij geen miskoop doet!

MATERIALEN

METAAL

Breinaalden van metaal kunnen van roestvrij staal, nikkel, aluminium, messing of koper zijn. Carbon naalden zijn niet echt van metaal, maar ze hebben wel dezelfde eigenschappen.

Ze zijn vaak superglad, waardoor je er heel snel mee kan breien. De steken glijden er heel soepel overheen. Dit maakt wel dat ze niet de meest geschikte keuze zijn als je net begint. Je steken kunnen namelijk makkelijker van je naald glijden!

Sommige breinaalden van metaal zijn best zwaar, dit kan belastend zijn voor je spieren. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel superlichte naalden die hol zijn van binnen en/of van een superlicht materiaal zijn gemaakt.

Breinaalden van metaal kunnen gemaakt worden met een behoorlijk scherpe punt. Dit is een voordeel als je heel snel wil breien, maar kan vervelend (pijnlijk!) zijn als je gewend bent om met je vinger de breinaald uit de steek te duwen. Je splijt ook makkelijker je garen met een scherp puntje.

Breinaalden van metaal zijn natuurlijk heel sterk en duurzaam. Dunne maten kunnen wel buigen, maar ze breken niet.

HOUT

Deze breinaalden zijn gemaakt van bamboe of andere soorten (hard)hout, met of zonder afgelakte finish. Bamboe is vaak goedkoper dan andere soorten hout. 

Houten breinaalden zijn iets stroef, dit is handig voor beginners omdat steken er niet zo snel afglijden. Tegelijkertijd zijn ze glad genoeg dat de steken er soepel overheen glijden. Dit maakt houten breinaalden een hele goede keuze voor beginners.

Bamboe breinaalden zijn meestal licht, heel prettig voor je spieren. Houten naalden geven ook een prettig gevoel in de hand, het is niet zo ‘koud en hard’ als metaal. 

Houten breinaalden hebben meestal een iets afgeronde punt, dit is erg comfortabel om mee te breien.

Een nadeel van houten breinaalden is dat ze kunnen breken, dus laat je breiwerk niet op de bank liggen! 

PLASTIC

Plastic breinaalden zijn iets gladder dan hout en nog lichter. Je steken zullen er niet zo snel afglijden. Je vindt plastic breinaalden ook in de hele dikke maten zoals 20mm. Plastic breinaalden breken niet snel. Het is een prima keuze voor beginners.

SOORTEN BREINAALDEN

RECHTE BREINAALDEN (MET KNOP)

Iedereen kent wel de standaard rechte breinaalden. Er is niets mis mee en je kan er prachtige projecten mee breien. Een nadeel is dat je alle steken op 1 naald hebt, waardoor de naald heel zwaar kan worden als je een stuk gebreid hebt. Je kan natuurlijk ook alleen maar platte projecten breien op rechte breinaalden. 

Rechte breinaalden zijn meestal 40 cm lang. Er bestaan ook extra lange breinaalden van 60 cm. Deze worden onder de oksel geklemd tijdens het breien, je hebt het vast weleens gezien.

Rechte breinaalden zijn het meest geschikt voor smalle, platte breiwerken zoals bijvoorbeeld een sjaal. Je kan ook grotere projecten (zoals een trui) maken, dan brei je losse onderdelen die je uiteindelijk aan elkaar gaat mazen (naaien). 

 

rondbreinaald

RONDBREINAALDEN

Rondbreinaalden zijn korter dan rechte breinaalden. De twee naalden zijn aan elkaar verbonden met een flexibele kabel. Helaas zit er wel flink verschil in de mate van flexibiliteit van de kabel. Ik heb wat miskopen gedaan van rondbreinaalden met een kabel die stevig in de krul bleef zitten. Dat is heel vervelend breien. Als je een weerbarstig exemplaar te pakken hebt, zou je kunnen proberen de kabel even in heet water te dopen. Let op dat de kabel niet smelt! Door de warmte kan de kabel soepeler worden, het werkt helaas niet altijd. Mijn advies voor rondbreinaalden is om liever iets meer uit te geven en niet voor de goedkoopste variant te gaan. Het geworstel met een stugge kabel verpest een hoop breiplezier.

Bij een rondbreinaald zit een groot deel van je breiwerk op de kabel en niet op de naalden. Dit maakt het breien een stuk lichter. Als je een groot project maakt zoals een deken of een trui, dan hangen de meeste steken op de kabel en die ligt in je schoot. Het scheelt echt!

Rondbreinaalden zijn er in verschillende lengte maten: 40, 60 en 80 cm zijn de meest gangbare lengtematen. Lees alles over rondbreien op rondbreinaalden en welke maat je nodig hebt voor jouw project hier.

Er zijn ook langere rondbreinaalden te koop van 100 cm of nog langer. Dit is handig voor ronde projecten met grote omvang, grote dekens, maar ook juist om een kleine diameter in het rond te breien met de magic loop methode.

Tegenwoordig heb je ook kortere rondbreinaalden van 25 cm met hele korte naaldjes eraan. Deze zijn speciaal bedoeld voor sokken. Ik heb geen ervaring met deze naalden. Wat ik erover lees is wisselend.

UPDATE: Inmiddels heb ik een mini rondbreinaald uitgeprobeerd en ik ben niet dolenthousiast. Hoewel het handig is dat je sokken kan breien op een simpele rondbreinaald zonder geschuif met steken, geeft het me wel wat kramp in mijn handen en armen.

Sommige breisters geven aan dat ze kramp in de handen krijgen, of dat het niet wil lukken om de korte breinaaldjes goed vast te houden. Andere sokken breisters zijn er dol op, kwestie van uitproberen dus.

Met rondbreinaalden kan je elk project breien, dus ook platte projecten! Dit geeft soms wat verwarring, je kan gewoon heen en weer breien met een rondbreinaald! Hoe dat moet zie je in dit filmpje.

 

verwisselbare breinaalden set onderdelen

VERWISSELBARE SET

Rondbreinaalden zijn ook verkrijgbaar als verwisselbare set, waarbij je de naalden en kabels van elkaar los kan maken, meestal met een schroefsysteem. Dit kan een hele goede investering zijn als je fanatieker gaat breien. Er zitten veel handigheidjes in een verwisselbare set, je kan bijvoorbeeld de kabels gebruiken als stekenhouder of 2 kabels met elkaar verbinden voor een extra lange kabel.

Ook superhandig, je kan ieder onderdeeltje ook los kopen. Soms gebruik je een bepaalde naalddikte of kabellengte heel vaak, hier kan je dan een extra exemplaar van aanschaffen.

Het grootste nadeel: de aanschafprijs. Voor een set betaal je 30 tot 200 euro. Als je van plan bent om alleen een bepaald soort project te gaan breien en de meeste naalddiktes niet gaat gebruiken, dan is een set zonde om te kopen.  

De overgang van naald naar kabel kan een punt van irritatie zijn. Bij sommige merken is deze overgang niet superglad, waardoor je steken iets kunnen blijven hangen.

Ook is het super vervelend als de naald los schroeft van de kabel tijdens het breien, waardoor je je steken uit het schroefje moet pulken. Dit is grotendeels te voorkomen door je naald goed strak aan te draaien met het bijgeleverde aandraai dingetje. Neem dus de tijd om je naald goed in elkaar te zetten! 

Deze laatste twee nadelen zijn overigens niet van toepassing op de kwalitatief betere (en kostbare!) breinaalden sets.

Als je van plan bent om te investeren in een set: let op dat er een etui bij zit waar je alle onderdelen netjes in kwijt kan! 

sokkenbreinaalden met sok

SOKKENNAALDEN

Een andere categorie naalden zijn de sokkennaalden of naalden zonder kop. Dit zijn 5 korte (meestal 15 of 20cm) breinaalden met punten aan beide kanten, waardoor het mogelijk is om een kleine cirkel te breien. De naam is nogal verwarrend, want ze zijn niet alleen geschikt voor sokken, maar ook voor mutsen, mouwen en alle andere rondbrei projecten met een kleine diameter. 

Je breiwerk is verdeeld over 4 naalden en met de 5e naald brei je de steken. Het klinkt ingewikkeld, maar als je eenmaal wat ervaring hebt met breien, is het prima te doen. Je kan ook breien met 4 naalden en de 5e lekker in de verpakking laten, dat is eigenlijk makkelijker! Lees er hier meer over.

Recent zijn er ook speciale flexibele sokkennaalden uitgevonden. Er zit een kort kabeltje tussen 2 korte naaldjes. Je breiwerk zit op 2 naaldjes en met de 3e brei je de steken. Ik heb deze nog niet uitgeprobeerd, dus meer informatie volgt! 

MIJN ADVIES

Uiteindelijk is er een flinke mate van persoonlijke voorkeur voor het favoriete materiaal en type breinaald. Er zijn breisters die alleen maar op rechte breinaalden breien en anderen alleen op rondbreinaalden. Een scherpe of stompe punt, metaal of hout, vaste rondbreinaalden of verwisselbare naalden, ervaren breisters hebben allemaal hun eigen idee erover.

Ik ben zelf fan van de verwisselbare sets, mijn meest recente aankoop heeft gladde roestvrij stalen breinaalden met scherpe punten. Mijn vorige set (12 jaar oud!) is van hout, was in die tijd relatief goedkoop en werkt nog prima. Deze gebruik ik nog regelmatig als mijn andere set ‘bezet’ is (ik brei meestal 2-5 projecten tegelijk..tja). Ik vind het heel handig dat ik voor ieder project de juiste breinaalden bij de hand heb!

Mijn advies voor beginners: rechte houten (bamboe) breinaalden in 1 of 2 maten. Een rondbreinaald van hout of metaal is een goede keuze als volgende aankoop. Als je wat meer ervaring hebt, kan je gaan uitproberen wat het beste bij jou past. Kom dan nog eens terug naar dit artikel om je in te lezen voordat je geld gaat uitgeven!

Kom je er echt niet uit? Laat een berichtje achter!

Heel veel breiplezier!

 

4 gedachten over “Het breinaaldenbos – Alle soorten breinaalden”

  1. Beste,
    Ik ben een beginnend breier, en vraag me het volgende af:
    Als er in een patroon ronde breinaald staat, hoe kan ik dat patroon lezen als ik met gewone breinaalden het werk wil maken. Vb zet 120 steken op, op een ronde breinaald voor een muts of een trui?

    Met vriendelijke groeten
    D. Verdickt

    • Dag Dirk,
      Op gewone breinaalden kan je hetzelfde aantal steken opzetten + 2 extra steken. Je zal het werk namelijk achteraf dicht moeten naaien en dan verlies je de 2 steken aan de zijkanten. Het kan best een uitdaging zijn om een patroon om te zetten van rond naar plat als beginner!
      Groeten Kim

    • Zijn het hele korte naalden? Dan kunnen het kabelnaalden zijn, om de steken op te parkeren als je kabels breit.

Reacties zijn gesloten.