Leren breien deel 2 – rechte steek

DE RECHTE STEEK BREIEN

Nu je de steken op je naald hebt, kan je beginnen met breien. Ken je dit misschien nog van vroeger? 

Insteken – omslaan – doorhalen – af laten glijden (of af laten gaan)… 

Dit werkt natuurlijk prima om te onthouden wat je moet doen. Helaas vertelt het je niet hoe je het nou precies moet doen. Daar ben ik voor!

Als je gaat breien, hou je de breinaald met steken erop in je linkerhand. In je rechterhand heb je de lege breinaald. Het opzetten van steken heb je met de breinaald in je rechterhand gedaan, je moet de breinaald dus als eerste overpakken in je linkerhand. 

INSTEKEN

Je steekt de rechter breinaald in de eerste steek op de linker breinaald (die het dichtst op de punt zit). Je doet dit van LINKS naar RECHTS en van VOOR naar ACHTER. Je maakt dus een kruis van je breinaalden, waarbij de linker breinaald bovenop ligt. 

Wat er nog wel eens verkeerd kan gaan met de rechte steek, is dat je deze per ongeluk gedraaid breit. Dit is de ‘gedraaide rechte steek’ en geeft een ander effect. Het insteken doe je dan in het achterste pootje van de steek.

 

rechte steek insteken
Hou je breinaalden vast met je linkerhand na het insteken
rechte steek lus open
Met het insteken maak je de lus open
rechte steek gedraaid insteken
Bij verkeerd insteken, kruis je de onderkant van de lus

OMSLAAN

Je draad hangt aan de achterkant (de kant waar je niet naar kijkt) van je breiwerk. Je pakt de draad op met je rechterhand, terwijl je met je linkerhand het kruis van je 2 breinaalden vasthoudt (vingers onder, duim bovenop). Het omslaan van de draad doe je om de rechter breinaald, de punt die naar achteren steekt. Je slaat de draad om de breinaald van LINKS naar RECHTS. 

rechte steek omslaan

DOORHALEN

Het doel van breien is om met de rechter breinaald een lus te maken die door de lus op de linker breinaald heen gaat. Dit doe je door het draadje dat je net hebt omgeslagen, door de lus heen te bewegen met je rechter breinaald van voor naar achteren.

rechte steek doorhalen

AF LATEN GLIJDEN

De steek die je net gebreid hebt en nog op de linker breinaald zit, kan je nu van de breinaald af laten vallen.

rechte steek af laten glijden

In dit filmpje ga ik je stap voor stap laten zien hoe je de rechte steek kan breien, waar je op moet letten en wat er verkeerd kan gaan. Nu je je eerste naald gebreid hebt (zo heet het als alle steken van de linkernaald op zijn), geef je de rechter breinaald weer aan je linkerhand voor de volgende naald. Als je het lastig en onhandig blijft vinden om zo te breien (misschien ben je gewend aan haken?), kijk dan of continentaal breien iets voor jou is! Om goed te oefenen is het handig om een paar naalden recht te breien. Je krijgt nu een ribbelig breiwerk; dit heet de ribbelsteek.

In het volgende deel van deze serie ga ik je uitleggen hoe je de averechte steek maakt.

Heel veel breiplezier!