Continentaal Breien – Recht En Averecht

Continentaal Breien

In Nederland is de meest gangbare manier van breien de Engelse manier, waarbij de draad in de rechterhand wordt gehouden en om de breinaald heen wordt geslagen.

Dit is een prima manier om te breien, maar niet de meest efficiënte! En als je gewend bent aan haken, kan het best vreemd voelen om de draad in je rechterhand te houden. Met haken heb je de draad in je linkerhand, dus als jij al kan haken en graag wil leren breien, dan is continentaal breien ideaal!

Sneller breien is niet alleen mogelijk met continentaal breien, maar ook met de draad in de rechterhand, dus als je hier de voorkeur aan geeft, lees dan ook deze blogpost over sneller breien.

Continentaal breien insteken

Continentaal Breien Voor Linkshandigen?

Continentaal breien zou makkelijker te leren zijn voor linkshandigen, omdat de draad in de linkerhand vastgehouden wordt. In de praktijk maakt het niet heel veel verschil en kan je continentaal breien leren als je links- of rechtshandig bent.

Hoe Werkt Continentaal Breien?

Continentaal Breien – Draad Vasthouden

Om te beginnen met continentaal breien, moet je de draad op spanning houden in je linkerhand. Dit kan op verschillende manieren, ik wikkel de draad graag om mijn pink en wijsvinger. Je kan proberen om de draad een keer om je pink te wikkelen of door je vingers te weven. Het belangrijkst is dat je draad uiteindelijk vanaf de bovenkant van je linkerwijsvinger naar je breiwerk gaat. 

Continentaal Breien – Recht

Bij continentaal breien steek je de rechterbreinaald in zoals je gewend bent. Je hoeft de draad daarna niet om te slaan! Je kan met de punt van de rechterbreinaald de draad door de steek heen pakken en direct doorhalen. Dit is ook meteen waarom het zo efficiënt is, je maakt hele kleine bewegingen en je doet 2 handelingen tegelijk. Je hoeft daarna alleen nog maar de steek af te laten glijden. In de praktijk gaan de bewegingen vloeiend in elkaar over. 

Continentaal Breien – Averecht

Continentaal averecht breien kan even lastig zijn, maar als het lukt is het veel sneller. Een groot voordeel is dat je makkelijk kan wisselen tussen recht en averecht voor een boordsteek bijvoorbeeld.

Insteken voor continentaal averecht breien gaat ook zoals je gewend bent. Zorg, zoals altijd, dat je draad aan de voorkant van je breiwerk is. Het omslaan doe je met de linkerwijsvinger. Je duwt de draad om de punt heen naar beneden. Er zijn een aantal alternatieven als dit niet helemaal lukt. Dat leg ik hier uit

continentaal breien averechts

Filmpjes Continentaal Breien Recht En Averecht

In de volgende filmpjes laat ik zien hoe je continentaal kan breien. In het eerste filmpje laat ik de rechte steek zien en daarna de averechte steek.

Pooee lastig of niet? Een beetje alsof je leert schrijven met je andere hand.

Ik weet nog hoe moeilijk het was om zo te leren breien, maar wat ben ik blij dat ik heb volgehouden! Voor mij werkt het heel goed, maar de manier van breien die het beste bij jou past is helemaal persoonlijk.

Voordelen Van Continentaal Breien

Voor mij heeft deze manier van breien als voordeel dat ik veel sneller en met kleine bewegingen (minder kans op spierpijn!) kan breien. Als je net bent begonnen met een nieuwe manier van breien, is het normaal dat het helemaal nog niet snel gaat. Geef het even de tijd!

Trouwens, ook met de Engelse methode kan je heel snel en efficiënt breien hoor. Wil je daar meer over weten, lees dan deze blog post.

Een ander voordeel als je continentaal kan breien, is dat je Fair Isle kan gaan breien met 2 handen. Dit is echt superhandig als je het eenmaal onder de knie hebt. Echt een techniek voor gevorderden, maar zeker de moeite waard om continentaal breien te leren als je met 2 kleuren tegelijk wil breien.

Ga jij continentaal breien uitproberen? Laat het me weten!

Heel veel breiplezier!

6 gedachten over “Continentaal Breien – Recht En Averecht”

  1. Ik ben linkshandig maar zou dit toch echt moeten leren.Haken doe links.
    Portugees en Duits breien snap ik niks van.

  2. Hallo,Kim,ik kijk met veel plezier naar jou uitleg in filmpjes over continentaal breien. Sinds kort heb ik na 35 jaar het breien weer opgepikt,en wilde dit eens proberen,omdat ik last heb van mijn nek.Hoe duidelijk jou filmpjes ook zijn,mijn rechte steken kan ik niet op de gewone manier insteken,zitten dus gedraait.Dan steek ik ze maar achterin,maar is niet de manier zoals het moet.Zowiezo vind ik de manier ontzettend moeilijk ,maar geef het nog niet op.Wat doe ik fout.De draad en hoe je met je wijsvinger werkt is in jou filmpje wel het duidelijkste,maar het lukt me steeds niet.Graag zou ik weten waar het fout gaat.
    Bedankt vast.Groetjes Kitty

    • Dag Kitty, dan doe je denk ik toch iets verkeerd met omslaan, waardoor je steken precies verkeerd om op de naald komen. Kijk nog eens kritisch naar het omslaan.
      Groetjes!

  3. ideaal deze site Kim, ik ben een overgrootmoeder van 87 jaar en heb nu voor achterkleinkinderen het breien van jaren geleden weer opgepakt, koste me in het begin veel moeite maar de Engelse methode weer opgepakt. mijn vraag is , heb je ook patroontjes voor truitjes voor de allerkleinste ?

    • Wat leuk! Ik ben bezig met een patroon en uitleg voor een babytruitje, die komt eraan.

Reacties zijn gesloten.