Leren breien deel 3 – averechte steek

AVERECHT BREIEN

Als je een naald met de rechte steek hebt gebreid en je je breinaald omdraait zal je een soort bultjes zien zitten onder de naald. 

 

averechte steek

Dit is de achterkant van je rechte steek. Deze bultjes kan je ook expres breien, deze steek heet ‘averecht’. Het proces is hetzelfde als de rechte steek, maar kan wat lastiger zijn om uit te voeren

Er is 1 stap die je moet doen voordat je de averechte steek gaat breien, je moet je draad namelijk naar de voorkant brengen. Met de voorkant bedoel ik de kant van je breiwerk waar je naar kijkt. 

INSTEKEN

Deze keer steek je de naald in van RECHTS naar LINKS en blijf je met je rechternaald aan de voorkant. Je maakt dus nu een kruis van je breinaalden, waarbij de rechternaald bovenop ligt. 

 

Averecht insteken

OMSLAAN

Voordat je gaat omslaan met je rechterhand, ga je het kruis van de breinaalden weer vasthouden in je linkerhand (vingers onder, duim boven). Nu heb je je rechterhand vrij om de draad op te pakken. Het omslaan gaat precies andersom als bij de rechte steek, dus van RECHTS naar LINKS. Deze beweging kan wat onhandig aanvoelen, dit is waarom veel breisters het iets lastiger vinden om averecht te breien. 

Averecht omslaan

DOORHALEN

Als je de averechte steek doorhaalt, doe je dit door je rechter breinaald naar achteren te bewegen. Denk eraan dat het doel is om een nieuwe lus op je rechternaald te maken.

AF LATEN GLIJDEN

Je kan je steek nu gewoon van je linkernaald af laten glijden, net zoals bij de rechte steek. 

Averecht af laten glijden

In dit filmpje ga ik je stap voor stap laten zien hoe je averecht moet breien en waar je op moet letten. 

Denk eraan dat het heel normaal is als je wat meer oefening nodig hebt voor de averechte steek! Ik weet zeker dat het je gaat lukken!

Als het voor jou heel onhandig blijft, probeer dan eens breien op de continentale manier!

Heel veel breiplezier!