Breien met 4 naalden – Rondbreien met sokkennaalden voor beginners

BREIEN MET 4 NAALDEN?!

Zoveel breinaalden tegelijk, dat kan toch nooit goed gaan? Dat is tenminste wat ik dacht voordat ik het had geprobeerd. Uiteindelijk bleek het toch wel te kunnen, maar ik geef toe dat ik nog steeds geen groot fan ben. Ik raak toch regelmatig een los breinaaldje kwijt en al die stekelige punten overal.. Maar dat wil niet zeggen dat jij dit ook hebt natuurlijk. Iedereen heeft zijn voorkeuren met breien en dit is weer zo’n ding waar je blij mee bent of helemaal niet! Ik gebruik sokkennaalden zelf ook wel, vooral voor hele kleine rondbreiwerkjes zoals de vingers van handschoenen. Ook gebruik ik ze soms voor sokken als mijn rondbreinaalden bezet zijn, tja je zal maar 4 paar sokken tegelijk breien.

 

RONDBREIEN MET WEINIG STEKEN

Dit is het tweede deel in de serie over rondbreien met weinig steken. In het eerste deel heb ik het gehad over magic loop breien, nu over rondbreien met naalden zonder knop en in het volgende deel zal het gaan over rondbreien op 2 rondbreinaalden. Dat zijn toch de meest gebruikte technieken voor het rondbreien met weinig steken. Als jij nog ergens anders informatie over wil, laat het me dan weten!

 

SOKKENNAALDEN ZIJN NIET ALLEEN VOOR SOKKEN!

Ondanks dit veelgebruikte Nederlandse woord voor deze breinaalden, zijn ze zeker niet alleen bedoeld voor sokken. In het Engels heten ze double pointed needles, dus breinaalden met een punt aan beide kanten. Ze worden bij ons ook wel breinaalden zonder knop genoemd, net even wat algemener. Je kan deze breinaalden gebruiken voor alle projecten waar je gaat rondbreien met weinig steken, uiteraard sokken, maar ook (de bovenkant van) mutsen, mouwen van truien of vesten en nog veel meer.

 

SOKKENNAALDEN VOOR BEGINNERS

Als je nog niet zo lang aan het breien bent, maar wel zo avontuurlijk dat je al wil proberen te breien op sokkennaalden, gebruik dan naalden van hout of bamboe! In een eerdere post (LINK) legde ik al uit dat breinaalden van metaal niet zo handig zijn voor beginners en dat is al helemaal zo bij sokkennaalden! Als je nog aan het worstelen bent met die egel (je sokkennaaldproject met al die stekelige punten), dan kan je niet gebruiken dat je ook nog eens je breinaald verliest! Voor sokken gebruik je trouwens het liefst sokkennaalden met een lengte van 15 cm. Er zijn ook sokkennaalden van 20 cm, deze gebruik je bijvoorbeeld voor mouwen. 

 

RONDBREIEN MET 4 OF 5 NAALDEN?

In mijn ervaring is het handiger om met 4 naalden te breien, vooral als je net gaat beginnen met rondbreien met naalden zonder knop. Hoe minder naalden hoe beter! Je breiwerk is verdeeld over 3 naalden en vormt een driehoek. Deze driehoek is een stuk stabieler dan het vierkant dat je krijgt met 4 naalden. Voor de duidelijkheid, met de laatste naald ga je de steken breien, die zit dus niet in je breiwerk! Voor de driehoek gebruik je dus in totaal 4 breinaalden, de 5e die in je setje zit, kan je opbergen als reserve. Je kan natuurlijk ook proberen of jij het fijn vindt om in een vierkant te breien, maar het vierkant klapt wel steeds dubbel, waardoor je extra worstelt (en het is al lastig genoeg in het begin!).

 

STEKEN OPZETTEN OP 4 NAALDEN

Klaar om te beginnen met breien op je sokkennaalden? De eerste stap is natuurlijk het opzetten van je steken. De steken zet je allemaal op op 1 van je naaldjes. Welke manier van opzetten je gebruikt maakt niet uit. Ik gebruik voor de meeste projecten de lange draad opzet

Als je al je steken hebt opgezet dan ga je ze verdelen over in totaal 3 naalden. Deel je totale aantal steken dus door 3 om te weten hoeveel steken je op iedere naald hebt. Je verdeelt de steken door ze van de ene op de andere punt te laten glijden zonder de steken om te draaien. 

TIP: Begin met steken overschuiven vanaf de rechterkant. De steek die je dus als eerste hebt opgezet (zonder draadjes eraan), schuif je als eerste op je volgende breinaaldje. Als je het goede aantal steken op dit eerste naaldje hebt gezet, pak je de volgende lege naald en hou je deze VOOR de 2 andere breinaalden en gaat vervolgens de volgende set steken hierop schuiven. 

 

breien met 4 naalden steken opzetten

Dit verdelen van steken kan een lastig klusje zijn omdat de boel aan het draaien is en je voor je gevoel veel teveel breinaalden in je handen hebt. Het kan helpen om de hele boel op tafel te leggen voor wat meer overzicht!

In mijn voorbeeld zet ik 30 steken op, 10 steken op iedere breinaald dus. Na het verdelen van de steken is het aan te raden om nu alsnog je werk op tafel te leggen voor zover je dat nog niet had gedaan. Je gaat nu een driehoek maken met de punt omlaag, waarbij de naald waar de draden vanaf komen aan de rechterkant van de punt zitten. Om dit voor elkaar te krijgen moet je het hele werkje omdraaien als je heb opgezet zoals ik net heb uitgelegd. Je pakt dus je hele werk in je hand en flipt de boel op zijn kop.  

Je zorgt ervoor dat je steken niet gedraaid zitten (voor meer uitleg zie mijn blogpost over steken opzetten op een rondbreinaald). Pak nu je 4e breinaaldje, je kan nu gaan breien!

BREIEN MET SOKKENNAALDEN

Om te beginnen met breien met 4 naalden moet je eerst het driehoekje sluiten. Dit doe je door je 4e breinaald in de 1e steek te steken. Je breit de eerste steek en zorgt dat je de draad strak aantrekt. Ook de 2e steek ga je goed strak breien zodat je een mooie stevige driehoek hebt. 

TIP: Ik zorg er altijd voor dat de naald die ik ga breien een beetje schuin omhoog wijst, zodat het rechterpuntje laag is en het linkerpuntje hoog ligt bovenop de volgende breinaald. Met het insteken kom ik dan vanaf de onderkant. Dit doe ik bij iedere naaldwissel.

TIP: Focus je alleen op de 2 breinaaldjes in je hand. De rest van het hele stekelige zooitje negeer je!

Breien met 4 naalden - Rondbreien met sokkennaalden voor beginners 1

Je gaat nu alle steken breien van naald 1, dit doe je met naald 4. Zodra je alle steken gebreid hebt is naald 1 ‘los’ en ga je deze gebruiken om de steken op naald 2 te breien (snap je m nog?). Je breit de steken van naald 2 met naald 1, naald 1 zit nu in je breiwerk en naald 2 is nu los. En zo ga je verder. Als je me totaal kwijt bent, heel logisch! Ik heb uiteraard een filmpje gemaakt over breien met sokkennaalden zodat je even rustig kan kijken hoe ik dit precies doe. 

WAAR JE OP MOET LETTEN MET BREIEN OP 4 NAALDEN

Net als bij magic loop heeft een stekenmarkeerder voor het begin van je toer weinig zin, dus hang er 1 in je breiwerk! 

Het allergrootste probleem bij breien met 4 naalden zijn de ladders die je kan krijgen op de overgangen tussen de naalden. Het kost wat oefening om de draadspanning precies goed te krijgen tijdens de wissel van breinaald. Mijn tip is om ervoor te zorgen dat je de eerste nieuwe steek op je breinaaldje vrij strak gaat breien, eigenlijk zodat de onderkant van deze steek de onderkant van de laatste steek op de vorige breinaald aanraakt. Er mag geen los draadje tussen zitten.

 

breien met 4 naalden ladder voorkomen

RAAK JE SOKKENNAALDEN NIET KWIJT

Als je je breiwerk weg gaat leggen, stop dan met breien halverwege een toer zodat al je breinaalden in je breiwerk zitten. Het duurde even bij mij voordat ik dit handigheidje door kreeg! Als je dat om wat voor reden liever niet doet, steek de laatste naald dan dwars door je breiwerk heen of in je bol wol. Ik geef geen garanties dat hij zal blijven zitten! 

Ik ben heel benieuwd wat jij vindt van rondbreien met 4 naalden, ben je fan of is het niet je ding? Laat het me weten!

Heel veel breiplezier!

 

2 gedachten over “Breien met 4 naalden – Rondbreien met sokkennaalden voor beginners”

  1. Hoi Kim.

    Waarschijnlijk heb ik een versie van de cursus gemist. Ik kom er niet achter hoeveel steken ik moet opzetten om te starten. Is het mogelijk mij die, ik denk de eerste versie, alsnog te sturen? Misschien heb ik hem per ongeluk verwijderd 😢
    Ik zou het fijn vinden, je cursus ziet er super uit en dat nog wel gratis. Top ❣️

    Ontzettend bedankt❣️

Reacties zijn gesloten.