Rondbreien Met 2 Rondbreinaalden

Heb jij moeite met breien met 4 naalden (sokkennaalden) en vind je magic loop maar onhandig? Dan is rondbreien met 2 rondbreinaalden misschien de oplossing voor jou! Rondbreien met 2 naalden is een handige manier om te breien. Het lijkt een beetje op magic loop, maar toch werkt het net even anders. Veel ervaren breisters vinden sokken breien met 2 naalden een ideale methode.

De Voordelen Van Rondbreien Met 2 Rondbreinaalden

 1. Het is makkelijker te leren dan magic loop breien of breien met sokkennaalden.
 2. Je kan verschillende lengtes rondbreinaalden gebruiken.
 3. Je steken vallen er minder snel af dan met sokkennaalden.

Rondbreien Met 2 Rondbreinaalden Voor Beginners

Voordat je gaat beginnen met breien met 2 rondbreinaalden, is het belangrijk dat je 2 rondbreinaalden van dezelfde dikte hebt. De lengte maakt niet zoveel uit (al is het wel lastiger met een 40 cm rondbreinaald), als je ze nog moet kopen, neem dan 60 cm. Met 80 of 100 cm lukt het ook prima!

Hoe Moet Je Steken Opzetten Voor Rondbreien Op 2 Naalden?

rondbreien met 2 rondbreinaalden steken opzetten

Om je breiproject te beginnen, ga je eerst al je steken opzetten op 1 rondbreinaald. Het maakt niet uit welke opzet techniek je hiervoor gebruikt. Schuif nu de helft van de steken op de 2e rondbreinaald. Schuif de eerste steek die je hebt opgezet naar de punt van de rondbreinaald en je bent klaar om te breien.

Hoe Moet Je Rondbreien Op 2 Naalden?

rondbreien met 2 naalden

Bij rondbreien met 2 rondbreinaalden gebruik je iedere keer 1 rondbreinaald om de steken te breien. De andere rondbreinaald hangt dan in de steken aan de achterkant.

De Eerste Rondbreinaald Breien

Je begint met breien van de eerste steek, met de andere punt van dezelfde breinaald dus! Voorzichtig dat je steken niet draaien als je de steken in het rond verbindt. Je haalt de draad om mee te breien vanaf de achterkant, dus van de andere rondbreinaald. Je kan de achterste steken het beste op de kabel van de rondbreinaald laten zitten, zodat er geen risico is dat de steken eraf glijden. 

De Tweede Rondbreinaald Breien

Als je de voorste steken hebt gebreid, schuif je die rondbreinaald weg zodat deze steken op de kabel hangen. Draai je breiwerk om en schuif de steken weer op de punt van de rondbreinaald. Begin te breien met de andere punt. 

Op deze manier brei je iedere keer een helft van de steken met 1 rondbreinaald. 

Waar Je Op Moet Letten Bij Rondbreien Met 2 Rondbreinaalden

Ladders

Bij iedere breitechniek die ik heb besproken voor rondbreien met weinig steken is er risico op ladders. Dat wil zeggen dat de overgang van de ene naar de andere breinaald zichtbaar wordt in je breiwerk. Dit komt door de draadspanning die niet gelijk is op de overgang. Let op als je wisselt van kant, dat je de bij die eerste steek de draad wat strakker aantrekt. Ook weer niet te strak, want dan krijgt de laatste steek van de vorige naald die je hebt gebreid de omtrek van de kabel en dat is ook niet de bedoeling. Kwestie van oefenen om dit precies goed te krijgen!

Dezelfde Breinaald

Omdat ik zelf meestal magic loop gebruik, merk ik dat ik nog wel eens vergeet om steeds met dezelfde breinaald te breien. Ik pak dan de breinaald van de achterste steken om de voorste steken te breien. Doe dit dus niet! Om te voorkomen dat je in de war raakt, is het beter om 2 verschillende kleuren rondbreinaalden te gebruiken als je dat hebt. 

Steekmarkeerders

Iets anders om op te letten is dat je geen steekmarkeerder kan gebruiken op je breinaald. Hang de stekenmarkeerder voor het begin van je toer in je breiwerk. Als je de lange draad opzet hebt gebruikt, hangt het losse draadje aan het begin van je toer. 

Filmpje Breien Met 2 Rondbreinaalden

In dit filmpje laat ik je stap voor stap zien hoe je moet breien met 2 rondbreinaalden!

4 gedachten over “Rondbreien Met 2 Rondbreinaalden”

 1. Echt iets geleerd! Ik brei al jaren, maar deze techniek kende ik nog helemaal niet!
  Dankjewel!

 2. Hallo Kim, voor een babybadcape moet ik een ceintuurtje breien. Patroon zegt : 8 s. met 2 breinaalden zonder knop nr 3,5 opzetten en r. br. * werk niet keren, maar de s. naar het andere einde van de breinaald schuiven en opnieuw r. breien. Vanaf * steeds herhalen tot 110cm, dan afkanten.

  Ik heb 8 steken opgezet op een sokkennaald en re gebreid. Nu snap ik niet wat ik moet doen.
  Schuiven van links naar rechts, vreemd.
  Hetzelfde moet ook met de kusjes worden gedaan, maar dan met 4 steken en korter.
  Ik zie even niet wat de clou is, wat ik moet doen.
  Kun je mij advies /uitleg geven?
  Veel dank, Dineke

Reacties zijn gesloten.