Op deze Pagina
Heb je ooit je breiwerk moeten uithalen? Zo vervelend is dat, helaas hoort het er wel een beetje bij. Vergeet niet dat je wel weer iets geleerd hebt! Misschien had je de verkeerde maat gekozen of paste het breigaren niet goed bij het project. Ik geef je tips over het slim uithalen van je breiwerk! En ik ga je de nuttigste breiskill leren die je kan je hebben! In het Engels noemen ze dit ‘tink’, het omgekeerde van ‘knit’. Slim bedacht, maar wij hebben niet zo’n leuk woordje, we noemen het gewoon steken terugbreien.
STEKEN TERUGBREIEN
Stel, je hebt een klein foutje gemaakt en je bent nog op dezelfde naald, bijvoorbeeld een vergissing in recht of averecht, of je bent een mindering vergeten. Het is dan echt niet nodig om je breiwerk uit te trekken. Je gaat gewoon een stukje terugbreien, zodat je je foutje kan herstellen. Ik ga je stap voor stap uitleggen met foto’s en een filmpje hoe je moet terugbreien!
Je begint met de draad om je linkerwijsvinger te wikkelen om de draad op spanning te brengen. Zo gaat het een stuk sneller! Om een steek terug te breien steek je de linkerbreinaald in de steek die ONDER de rechterbreinaald hangt. Dit insteken doe je van links naar rechts en van voor naar achteren.
Beweeg de steek naar je linkerbreinaald en trek tegelijkertijd aan het draadje. Je steek die op de rechterbreinaald zat is nu weer los en de steek eronder zit nu op je linkerbreinaald.
Let heel goed op hoe de de steek op de linkerbreinaald zit. Als je per ongeluk iets verkeerd hebt gedaan, kan je steek gedraaid zitten. Het rechterpootje van de steek hoort aan de voorkant (de kant waar je tegenaan kijkt) van de breinaald te zitten.
Als je ziet dat er een gedraaide steek op je linkerbreinaald zit, is dit ook makkelijk op te lossen. Je steekt de rechterbreinaald in het achterste pootje van de steek en zet de steek op je rechterbreinaald. Daarna laat je de steek weer terug op de linkerbreinaald glijden, opgelost!
Als je eenmaal handig bent in terugbreien, kan je dit ook gebruiken als je een foutje hebt gemaakt op de vorige naald of zelfs 2 naalden terug. Het kan dan sneller en veiliger zijn dan je breiwerk uithalen!
TERUGBREIEN AVERECHTE STEEK
Averechte steken terugbreien gaat precies op dezelfde manier!
TERUGBREIEN VAN MINDERINGEN
Een r. samenbr. mindering is heel makkelijk om terug te breien, gewoon op dezelfde manier zoals ik heb uitgelegd. Het enige verschil is dat je de linkerbreinaald nu in 2 steken tegelijk steekt.
Een AAB mindering is iets lastiger, omdat die steken gedraaid op je breinaald komen. Als je gaat insteken doe je dit vanaf de achterkant.
Als je de steken loshaalt zitten ze dus gedraaid op je breinaald. Deze draaien moet je nu eerst oplossen voordat je verder kan. Je doet dit op dezelfde manier als ik hierboven heb uitgelegd, maar je voert het uit bij 2 steken. Pas als je beide steken weer recht hebt, kan je ze op je linkerbreinaald zetten.
TERUGBREIEN VAN MEERDERINGEN
Meerderingen terugbreien is heel simpel, je laat gewoon de extra steek van je breinaald vallen!
In dit filmpje laat ik stap voor stap zien hoe je verschillende steken kan terugbreien!
UITHALEN
Is jouw project compleet mislukt? Gebruik je je breigaren liever voor iets anders? Dan zit er niets anders op dan je hele breiwerk uit te halen. Dit doe je door de breinaalden eruit te halen en te trekken aan de draad. Zorg ervoor dat je je draad direct ergens omheen wikkelt, anders zit alles hopeloos in de knoop! Wikkel direct een balletje bijvoorbeeld.
In dit filmpje laat ik zien hoe je een mooi balletje van je breigaren kan wikkelen, zodat je er later direct weer mee kan breien!
RED EEN DEEL VAN JE BREIWERK!
Als je niet alles wil uithalen, maar tot een bepaald punt (stel dat je 10 naalden terug een fout ziet), dan kan je alvast een breinaald door de steken rijgen. Het makkelijkst is een rondbreinaald, vanwege de lengte en omdat je vanaf beide kanten weer kan beginnen met breien. Neem een maatje dunner dan je gebruikte voor je breiwerk! Dit maakt het extra makkelijk.
Let erop dat je de steken op de breinaald zet met het rechterpootje van de steek aan de voorkant.
Nu je rondbreinaald in je breiwerk zit, kan je de breinaalden eruit trekken en zonder angst je werk uithalen! Zodra je bij de rondbreinaald bent gekomen, kan je gewoon met je goede breinaald de steken er vanaf breien en weer verder gaan.
LIFELINE
Als er een groot risico is op fouten, bijvoorbeeld bij een complex patroon met kant en/of kabels, dan kan je van tevoren een lifeline plaatsen. Dit is een draad die je door je steken heen rijgt met een stompe naald. Het draadje werkt dan op dezelfde manier als de ingestoken rondbreinaald, je kan gewoon veilig je breiwerk uithalen en weer een breinaald insteken op de plaats waar de lifeline zit.
BREIGAREN MET EEN PERMANENTJE
Als je je breiwerk helemaal uithaalt, zitten er vaak golfjes in je breigaren. Als dit hele stijve golfjes zijn (omdat je breiwerk al een tijdje in een hoek heeft gelegen nadat je je fout had ontdekt..) kan je hier beter niet zomaar weer mee gaan breien. De golfjes hebben invloed op de draadspanning.
Soms is het genoeg om gewoon een balletje te maken van je breigaren, door de lichte spanning op de draad zullen de ergste golfjes eruit gaan. Als je dit een dagje laat liggen, kan je gewoon gaan breien met je breigaren!
Heb jij een iets groter probleem en lijkt je breigaren op een fout jaren ‘80 kapsel (je weet nog wel, met zo’n wafelijzer), dan kost het wat meer werk. Het is aan jou of je dit de moeite waard vind!
Om te beginnen kan je het beste je breigaren om de rugleuning van een stoel wikkelen. Je krijg dan een ‘hank’.
Je bindt touwtjes op een aantal plekken rondom je hank om ervoor te zorgen dat niks in de knoop raakt. Deze hank zou je kunnen wassen door hem voorzichtig in een teiltje of wasbak met lauw water te laten zakken. Uitspoelen, voorzichtig het water uitduwen tegen de rand van je teil of wasbak. De hank op een handdoek leggen en laten drogen. Hierna kan je de hank weer om een stoelleuning doen en de touwtjes losknippen. Daarna kan je voorzichtig weer een balletje gaan wikkelen.
Een andere manier is om een grote soeppan op te zetten met water en dit laten koken. Boven je pan heb je iets van een stoomrekje nodig. Leg de hank erop en laat het stoom zijn werk doen.
Je kan dit ook doen met een stoomstrijkbout. Leg de hank neer op je strijkplank en stoom voorzichtig ieder deel, duw met je handen steeds de draden een beetje plat. Voorzichtig dat je je niet verbrand!
Een flink werkje, maar zeker de moeite waard als je nog iets heel moois wil maken van je breigaren!
Heel veel breiplezier!
Geen gerelateerde posts
Hallo. Hoe haal je een groter deel van je breiwerk uit in ribbelsteek aub? Ik vind verschillende video’s maar het wordt helaas alleen maar uitgelegd in tricotsteek. Dank je wel.
Hoi! In principe gaat het op dezelfde manier. Wat ik zou doen is een dunne rondbreinaald in de steken rijgen op het punt waar je verder wil breien. Let dan op dat je steeds hetzelfde pootje van de steken op de naald zet; de linker of rechter. Als dit niet goed lukt (bij pluizig garen bijvoorbeeld), dan zou ik het gewoon uittrekken en een dunne rondbreinaald insteken. Bij ribbelsteek is het in principe makkelijk, omdat je een mooie rechte lijn boven een ribbel kan aanhouden om de steken weer op te pakken. Succes!